Liepājas Karostu pārņem māksla. Darbu sāk ūdens torņa mākslinieku rezidence

Karostu šonedēļ ir pārņēmuši māksla. Savu darbību ir uzsākusi Karostas ūdens torņa mākslinieku rezidence, kur visas vasaras garumā atvērtajās darbnīcās strādās Latvijas mākslinieki. Savukārt dažādās vietās šajā nedēļas nogalē turpināsies Karostas festivāls, kas šogad uzrunā ar saukli – Mākslas ir tik daudz, kā nekad!

Karostas ūdens torņa mākslinieku rezidences ierosme ir meklējama tieši Karostas festivāla pirmsākumos, atklāj mākslinieks Egons Peršēvics, kurš nu jau vairākus gadus rūpējas par ūdens torņa rezidences māksliniecisko saturu.

Unikālā telpa – Karostas industriālais mantojums – ūdens tornis ļauj māksliniekiem ne tikai eksponēt savus jau radītos lielformāta darbus, bet arī izveidot mākslinieka darbnīcu visas vasaras garumā, kur var ielūkoties jebkurš interesents. Par šī gada notikumu stāsta Egons Peršēvics.

"Es katru gadu aicinu izcilus Latvijas māksliniekus, lai bagātinātu Liepāju. Lai dotu māksliniekiem iespēju strādāt šādās telpās, tās ir ģeniālas priekš gleznotājiem, ar augstajiem griestiem, tie plašumi un gaisma. Gaisma apbur jebkuru gleznotāju, māksliniekus, paldies, dievam, viņi man neatsaka."

Pats šogad veidos ko citādu nekā ierasts un tas būs cilnis, ko tēlniecībā mēdz saukt par reljefu. No vienas puses apskatāmu darbu, kas izvirzīts no plaknes. Šoreiz tas būs zemcilnis ar vēstījumu par atnācējiem no citām planētām.

"Mani tornis ir vieta, kur eksperimentēt. Te es katru vasaru varu brīvi strādāt un taisīt ļoti nepraktisku darbu mākslu, tie nav izstāžu darbi vai pasūtījuma darbi, tie ir darbi mākslai. Tik liela mēroga cilni es neesmu veidojis,"

stāsta mākslinieks.

Torņa otrajā stāvā ar Egonu Peršēvicu strādās māksliniece Līga Ķempe. Viņai tā ir iespēja eksponēt jau esošos darbus, šoreiz autore pievērsīsies planētu tematikai: "Saņēmu no skatītājiem es saņēmu komplimentus, bet man jau bija sajūtas, ka to gleznošu vēl. Kosmiskā tēma, lidojošās planētas un Mazā prinča tēma ir aktuāla, tad es šobrīd to domāju paturpināt. Man būs planētas ar Liepājas piesitienu."

Gleznotājs, mākslinieks Klāvs Loris ir patīkami pārsteigts par vidi. Arī viņš atvedis savus darbus uz Liepāju un izstādījis tos Karostas ūdens tornī. Viņam ir bijusi pieredze strādāt publiski, jo ir piedalījies grafiti festivālos:

"Ir tēma, ar kuru es jau kādu laiku strādāju. Starp citu man būs arī izstādes atklāšana Rīgā, varēs apskatīt. Tēma ir aktuāla, par mūsdienām, civilizāciju – celšanos un sagrūšanu. Par personiskā ego celšanu un sagrūšanu, viss kopā – cilvēka vēlme kaut ko radīt, kas mūs urda, liek kustēties. Būs arī improvizācija, daudz eksperimentu, skatīsimies, kur process aizvedīs."

Vēl viens torņa stāvs atvēlēts māksliniecei Guntai Lantei. Būs gan jaunas idejas, gan tēmu turpināšana, saka gleznotāja.

Uzmanības centrā cilvēks.

Gunta Lante iepriekš ir bijusi Karostas ūdens tornī: "Es šeit biju kā apmeklētāja pagājušā gadā, gribēju redzēt torni un kā māksliniekiem. Mani tas ļoti iespaidoja un patika. Tagad galvenais bija izlikt darbus un tad jau vasaras gaitā strādāsim uz vietas."

Karostas festivālu rīko Karostas glābšanas biedrība un to finansiāli atbalsta Liepājas pilsētas pašvaldība. Jāpiebilst, ka visi festivāla pasākumi apmeklētājiem ir pieejami bezmaksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti