Kultūras ziņas

Māksla akadēmijā pirmo reizi notiek Talantu mese

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Ukrainas bērnu bēgļu kara stāsti uzzīmēti komiksos

Ukrainas bērnu bēgļu stāsti uzzīmēti komiksos – izstāde mākslas telpā «Aminori»

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Grafikas katedras studenti iztaujājuši bērnus un jauniešus, kas, bēgot no kara, nokļuvuši Latvijā. Pieredzētais ceļš, emocijas, noklusētais un pārdzīvotais pārtapis mākslas tēlos – uzzīmēts un aprakstīts komiksos. Izstāde "Outspoken" jeb latviešu valodā "Izstāstītie" šobrīd aplūkojama mākslas telpā "Aminori" Rīgā un vēlāk tiks izdota arī komiksu grāmata angļu valodā.

Kopš pagājušā gada 24. februāra jau vairāk kā divarpus miljoni bērnu bijuši spiesti pamest savas mājas Ukrainā. Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras studenti mācību gada laikā izveidojuši sociāli aktuālu projektu "Izstāstītie. Ukrainas bērnu stāsti", uzklausot bērnus un jauniešus, kas, bēgot no kara, nonākuši Latvijā, un viņu pieredzēto uzzīmējot komiksos.

Māksliniece, Mākslas akadēmijas docente Rūta Briede skaidroja: "Semestra sākumā es nolēmu, ka šis mācību gads mums Mākslas akadēmijas Ilustrācijas klasē ir jāvelta Ukrainas tēmai, un man šķita, ka ir ļoti svarīgi piefiksēt tās emocijas un šī brīža Ukrainas bērnu atmiņas. Tāpēc studenti satikās ar Ukrainas bērniem, viņu pienākums bija uzklausīt šo bērnu pieredzi un pārvērst viņu stāstu mākslinieciskā komiksā, kura auditorija ir gan bērni, gan pieaugušie. Komikss ir mākslas forma, kurā var pateikt pilnīgi jebko, sākot no ļoti sāpīgiem stāstiem un beidzot, protams, arī ar priecīgiem, kādi, mēs ceram, kaut kad arī taps, un šie bērni laimīgi tiks mājās un viņu zeme būs brīva un mierīga.

Bet komiksa forma ļoti labi ļauj māksliniekam parādīt vidi, parādīt emocijas, radīt simbolus un tādā veidā plašā spektrā gan caur valodu, gan caur zīmējumu izstāstīt to, ko bērni mums pastāstīja."

Izstāde "Izstāstītie. Ukrainas bērnu stāsti" šobrīd aplūkojama kultūrtelpā "Aminori". Projektā iesaistījās 12 studenti, izvēloties dažādas grafikas tehnikas. Visi komiksi rakstīti angļu valodā un apvienoti grāmatā, kas izveidota Boloņas bērnu grāmatu gadatirgum.

"Katram tas stāsts ir ļoti atšķirīgs. Man bija intervija ar meitenīti no Ukrainas, kuru sauc Kira, viņa ir no Kijivas, atbraukusi šeit kopā ar ģimeni un māsu," ar izstādē redzamajiem darbiem iepazīstināja LMA Grafikas katedras studente Krista Bitmete. "Tad kad mēs pirmoreiz tikāmies, es mēģināju uzvedināt, lai pastāsta par tēmu, kā viņa ir nokļuvusi līdz Latvijai. Varēja just, ka viņa ir ļoti satraukusies un tas stāsts visu laiku aprāvās pie tenisa, jo viņa pati spēlē tenisu profesionāli, viņai ir desmit gadi, bet viņa tenisu spēlē kopš 5 gadu vecuma. Sanāk, ka pusi dzīves  viņa jau spēlē tenisu, un varēja just, ka tā bija tēma, kurā viņa jūtas droši un caur kuru viņa stāstīja to stāstu. Tāpēc mans komikss ir par spēli – par spēli, kurā nevar uzvarēt."

"Mums Mākslas akadēmijā šogad ir arī ukraiņu studenti, un viena no tām ir arī Oleksandra, kas izveidoja stāstu par sevi. Viņa veidoja šo komisku, balstoties kontrastos, kādi bija viņu ģimenes ceļojumi pirms kara, kad viņi devās jaukās ģimenes ekskursijās, un kāds bija viņas ceļojums prom no Ukrainas, kad sākās karš," pastāstīja Rūta Briede. "Viņa ir šeit, un viss šķiet normāli un mierīgi, bet tanī pašā laikā nekas nav ne normāli, ne mierīgi."

"Visi šie komiksi ir ļoti labs veids, kādā mēs varam piefiksēt ne tikai faktus, kas ir ļoti svarīgi, bet mēs varam piefiksēt arī emocijas, sāpes un to, kas varbūt tādos dokumentālos materiālos neparādīsies," uzsvēra Rūta Briede.

Šogad plānots izdot arī visu komiksu grāmatu un ar izstādi apceļot lielākās Latvijas pilsētas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti