Kultūras rondo

Tiekamies ar Latvijas Dizaina gada balvas 2023 uzvarētājiem

Kultūras rondo

"Lībiešu [kultūr]telpa" Zanes Ernštreites sarunās un Agneses Zeltiņas fotogrāfijās

Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē Latvija piedalās ar divām izstādēm

Scenogrāfu olimpiskās spēles. Latvija piedalās Prāgas kvadriennālē

Prāgas kvadriennāle ir scenogrāfu olimpiskās spēles, atzīst teātra telpas profesionāļi. 7. jūnijā Čehijas galvaspilsētā atklāta 15. Prāgas Scenogrāfijas un teātra telpas kvadriennāle, kas ilgs līdz 18. jūnijam. Latvija Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē piedalās ar divām izstādēm: "Ceļā", ko radīs skatuves mākslinieču kolektīvs "Grāfienes", kuratore Gundega Laiviņa, un scenogrāfijas studentu ekspozīcija "Jaunā pasaule", to veido Latvijas Mākslas akadēmijas scenogrāfijas nodaļas studenti kopā ar pasniedzējiem. Ekspozīcija ir veltījums profesoram Andrim Freibergam.

Ar Prāgas kvadriennāles pieredzi, piedaloties tajā gan kā students, gan pasniedzējs, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" dalās scenogrāfs Reinis Suhanovs: "Latvijai profesora Andra Freiberga vadībā Prāgas kvadriennāle vienmēr kalpojusi kā ciklisks notikums, kur, teiksim, divus gadus pirms kvadriennāles viss mācību process tiek pakārtots tai. Tā ir sagadījies, ka Latvijai pēdējos gados ir ļoti labi gājis un novērtējums mums ir bijis ļoti augsts. Kā sportā, tāpat arī mākslā – tur, kur veikums tiek novērtēts ar medaļām, uzreiz ir sajūta, ka kaut kas notiek. Tādā ziņā Latvijai Prāgā vienmēr ir pastiprināta uzmanība scenogrāfijas novirzienā. Mūsu darbs ir starptautiski novērtēts. Piedalīties Prāgas kvadriennālē ir ļoti nozīmīgi." 

Šogad Latvijas scenogrāfijas studentu ekspozīciju "Jaunā pasaule" veido scenogrāfijas nodaļas studenti kopā ar saviem pasniedzējiem un šīs ekspozīcijas kuratoriem – Moniku Pormali, Viktoru Jansonu, Reini Suhanovu un Mārtiņu Kalseri. Studentu stenda pamatideja pieder 4. kursa studentei Dārtai Grīslei. 

Latvijas scenogrāfijas studentu ekspozīcija "Jaunā pasaule"
Latvijas scenogrāfijas studentu ekspozīcija "Jaunā pasaule"

Ar "Jaunās pasaules" maketu un darba ieceri iepazīstina Suhanovs: "Kas tad ir šie nosacītie skursteņi, kuros skatīties? 

Šajā gadījumā skatuves mutēm tiek atvērts skats debesīs. Kur nu vēl plašāk, kur nu vēl skaistāk? Apvārsnis ir tik augsts, cik mums var aizlidot gars. 

Ārkārtīgi emocionāli tas ir savilcies arī kā nosacīts veltījums Andrim Freibergam, kurš šo Prāgas kvadriennāli nav sagaidījis uz zemes, bet ir devies augšā." Suhanovs turpina: "Tie ir deviņi skati uz augšu. Bet, protams, tā ir tikai pamatforma un vienmēr klāt jābūt saturam. Šajā gadā, mēģinot saprast, kādā veidā saglabāt to, ka mums ir izstrādāt roku darbi, bet Prāga aicina izveidot cita veida skatījumu, apkārt paviljonam mums būs digitāla siena." 

Par digitālo sienu jeb to, kā tiks eksponēti studentu darbi, pastāsta scenogrāfijas maģistrantūras studente Agne Serdāne: "Pamatpaviljons un karkass ir konstruktīvs elements, kas ir Dārtas pamatideja un koncepcija, savukārt mūs darbi ir ieskanēti un tos varēs redzēt virs Prāgas tirgus laukuma, virs visiem 50 studentu paviljoniem. Tos būs iespējams apskatīties digitāli attiecīgā aplikācijā. Noskenējot konkrēto kvadrātkodu, visus darbus varēs redzēt debesīs." Viņa papildina, ka darbus veidojuši, ielūkojoties rakstnieka Sudrabu Edžus "Dullajā Daukā" un Marka Hedona stāstā "Savādais atgadījums ar suni naktī": "Savas tēmas šķetinājām ārā no šiem darbiem. 

"Dullais Dauka" – tā ir līnija vai horizonts un mūžīgais jautājums, kas atrodas tur tālāk, vai paralēlas līnijas dzīvē kādreiz satiekas vai arī tā ir tikai mūsu ilūzija. 

[..] Savukārt darbā "Savādais atgadījums ar suni naktī" man bija interesants puikas Kristofera pasaules redzējums un attiecības ar vecākiem. Šis attiecību trīsstūris, kas stāstā veidojas, bija skumjš, bet aizraujošs. Šie divi darbi nav komēdijas, tie ir dramatiskie darbi, un skarbā dzīves patiesība ir abos."

Valstu un reģionu sadaļā Latviju Prāgā pārstāvēs skatuves mākslinieču kolektīvs "Grāfienes" – Dace Ignatova, Justīne Jasjukēviča, Ildze Jurkovska, Marianna Lapiņa – un kuratore Gundega Laiviņa ar darbu "Ceļā". Viņas scenogrāfiju redz kā nerimstošu procesu. Uz vienas no sienām būs koncepta apraksts un karte, kurā atzīmēts "Grāfieņu" ceļš uz Prāgu (tam var sekot līdzi), bet uz otras – 12 ekrāni. "Katrai dienai ir savs ekrāns. Tajā dienā, kurā mēs esam, notiek tiešraide. Visa šī darba garumā mēs meklējam vietu, kur performēsim vai meklēsim kaut kādus vizuālus risinājumus, un tas notiek tiešajā laikā, nemontēti, neplānoti, paļaujoties uz visu, kas mums nāks pretī dienas laikā. 

Galvenais uzstādījums ir rādīt procesu – ka tas ir brīžiem lēns, brīžiem ļoti straujš, neparedzams un ļoti dažāds –, bet mērķis šim procesam ir katru dienu risināt vienu manifesta punktu.

Izejot cauri visām manifesta dienām, mēs esam pārliecinātas, ka būsim definējušas šim brīdim, mūsuprāt, vislabāko nākotnes teātri," darba ieceri skaidro Jasjukēviča. Manifesta punkti esot sastopami jebkurā teātra formātā, piemēram, viens no tiem ir dabīgā un mākslīgā, kāds cits – attiecības ar skatītāju, vēl arī vizuālu simbolu mērogs vienam pret otru un attiecībā ar telpu. 

Darba ideja veidojās ilgi, un vairs nevar nošķirt, kurš kurā brīdī ko pateica, atzīst Ildze Jurkovska un Marianna Lapiņa. Attīstot ieceri, mākslinieces sapratušas, ka vajadzēs palīgus, lai viņas četras var risināt tikai saturisko daļu un veikt vizuālo darbu, un ir kāds, kurš palīdz to visu savilkt kopā gatavā darbā. Tā "Ceļā" iesaistīts operators Dāvids Smiltiņš un dramaturgs Kirils Ēcis. 

“Grāfienes”, Kirils Ēcis un Dāvids Smiltiņš
“Grāfienes”, Kirils Ēcis un Dāvids Smiltiņš

Latvijas dalību Prāgas kvadriennālē nodrošina Latvijas Jaunā teātra institūts un Latvijas Mākslas akadēmija, sadarbojoties ar atbalstītājiem. Prāgas kvadriennāles šīgada tēma ir rets, neparasts, "jēls" jeb "RARE", kas aicina foruma dalībniekus radīt jaunu realitāti, iesaistot kopienas, vidi, situāciju, vietu un tās garu.

Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāle ilgs no 8. līdz 18. jūnijam, un tā būs skatāma pilsētas publiskajā vidē – tirgū, mākslas galerijās un mākslas akadēmijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti