Kultūras ziņas

Rīgā viesojas amerikāņu saksofonists Bobs Mincers

Kultūras ziņas

Sākas Rīgas Operas festivāls

Festivāls "Printmaking IN" aicina iepazīt grafikas mākslu

No melnbaltā miniatūras līdz košam lielformātam. Atklās starptautisko grafikas festivālu «Printmaking IN» 

Izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" sestdien, 10. jūnijā, atklās starptautisko grafikas festivālu "Printmaking IN". Tas ir festivāls, kurš aizsākās 1998. gadā Igaunijā, bet kopš 2016. gada norisinās arī Latvijā, lai parādītu grafikas aktualitātes, vienlaikus atspoguļojot sabiedrībā aktuālas tēmas. Šogad tā ir – pārmaiņas. Turklāt par tām, izmantojot atšķirīgas grafikas tehnikas, reflektēs dažādu paaudžu Baltijas mākslinieki.

No šīs nedēļas nogales "Rīgas mākslas telpā" būs iespēja aplūkot grafikas festivāla "Printmaking IN" vadošo izstādi "Pārmaiņu priekšā". Laikmetīgajā grafikas izstādē parādīsies darbi, kas veidoti dažādās tehnikās – sietspiedes, litogrāfijas, kokgriezumu, digitālās drukas, linu griezumu, monotipu, oforta. Tas attēlo pārmaiņas gan jūtīgos, gan kliedzošos un provocējošos salikumos.

"No vienas puses, mūsu mērķis ir parādīt to grafikas specifiku. Tieši grafikas analogās un klasiskās tehnikas. Tajā pašā laikā mēs, es vismaz, cenšos piedomāt pie tā, lai ir tādi darbi, kas mazliet varbūt pārkāpj vai pietuvojas citu mediju robežām. Tāpēc arī ir video, ir instalācijas, teiksim, varbūt arī tehniku salikumi, kas ir netipiski Latvijas auditorijai," stāsta festivāla kuratore Ieva Nagliņa.

"Cenšamies lauzt arī to stereotipu, ka grafika ir tikai melnbalta, jo tā tas sen vairs nav. Es domāju, ka visu šo amplitūdu šeit mēs varam redzēt. No melnbaltā miniatūras līdz krāsainam, košam lielformātam,"

izstādi apraksta kuratore.

Anonymous Boh (Igaunija)
Anonymous Boh (Igaunija)

Turklāt darbi stāsta par dažādām pārmaiņām – gan cilvēka dzīves cikliem, gan sabiedrības politisko pārvaldi, dzimumu lomām, sabiedrības atmodu, zinātnes lomu cilvēka dzīvē, pārmaiņām dabā un to, vai cilvēks ir saistīts ar dabu vai tomēr nodalās no tās.

"Vienkārši tā sajūta par to, ka šobrīd tas ir tāds viens no atslēgvārdiem – ka tās pārmaiņas notiek.

Tas biedējošākais droši vien cilvēkam ir tas, ka mēs nezinām, uz ko viņas varbūt ved. Mēs ne vienmēr zinām, kas pēc pārmaiņām būs. Tāpēc mums pārmaiņas varbūt nepatīk,"

pauž Ieva Nagliņa.

Festivāla pamatlicējs Igaunijā un izstādes līdzkurators Als Padroks atklāj: "Mēs vēlamies, lai šis festivāls nav tikai par mākslu, bet arī par dalīšanos ar idejām. Mūsdienās cilvēki lielajā informācijas apjomā ir pazuduši un nesaprot, kas notiek. Jaunieši apdraud sevi, jo viņi ir pazuduši, nesaprot sevi. "Printmaking IN" festivāls ir veidots ar domu, lai apstādinātu cilvēkus, liktu tiem spert soli atpakaļ un padomāt, kāpēc mēs šeit esam, kāds ir tavs ziņojums sabiedrībai un kā tu vari būt svarīgs."

Taje Tross (Igaunija)
Taje Tross (Igaunija)

Kurators uzskata, ka festivāls savā ziņā arī vērš uzmanību uz to, ka mūsdienās mākslu vairs neuzskata par tik nozīmīgu kā agrāk. Informācijas pārbagātības dēļ darbus un māksliniekus nepamana un neanalizē. Rodas jautājumi arī par mākslīgā intelekta pienesumu, kā arī riskiem attiecībā uz mākslas attiecībām ar dabu.

Kuratore Ieva Nagliņa atzīmē: "Veidosim arī 1. augustā diskusiju, lai runātu par šo mākslas ekoloģisko ilgtspējības pusi. Par to, ka mēs patērējam resursus, bet, kā mēs varbūt parūpējamies, lai, nezinu, izstāde pēc izstādīšanas kaut kur nemētātos vai nevairotu atkritumus. Varbūt ļoti kompaktā veidā pārvēršas par pelniem, šajā gadījumā."  

"Tas vienkārši uzdod jautājumus par ne tikai mākslas glabāšanu, bet arī varbūt mākslas vērtību vai novērtējumu sabiedrībā kopumā. Muzeju kapacitāti, dažādus mākslas darbus iegādāties, uzglabāt,"

pārdomās dalās kuratore.

Izstādi "Rīgas mākslas telpā" būs iespēja aplūkot līdz 6. augustam. Turklāt jau atklāšanas pasākumā apmeklētājiem būs iespēja vērot sākotnējā festivāla virzītāju – mākslinieku apvienības "Non Grata" – veidoto performanci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti