Kultūras ziņas

Uzņemta ukraiņu īsfilma par karu un cerību "Nadia"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Sācies Mākslas akadēmijas diplomandu mākslas "sprādziens"

Mākslas raža un radošu ideju sprādziens. Mākslas akadēmijā atklāta diplomandu izstāde

Ceturtdien, 8. jūnijā, atklāta Latvijas Mākslas akadēmijas piektā diplomandu izstāde, kas aicina ikvienu skatītāju iepazīt un novērtēt mākslas tendences, jauno mākslinieku idejas un sasniegumus. Izstāde norit četrās vietās – gan mākslas akadēmijas telpās, gan citur. Katra vieta – ar savu raksturu un scenogrāfiju.

Mākslas raža un radošu  ideju sprādziens! Vasaras sākums ir diplomandu laiks. Visu Latvijas Mākslas akadēmijas absolventu veikums aplūkojams plašā kopizstādē vairākās izstāžu vietās.

"Šī jau ir piektā diplomandu izstāde, un vēlme pavērt akadēmijas durvis visai plašajai sabiedrībai ir, lai mēs spētu iepazīstināt ar to, ko akadēmija dara ikdienā, gan arī ieinteresēt un, kas ļoti būtiski, gan izglītot skatītāju visdažādākajās mākslas parādībās, kas reizēm mēdz būt pārsteidzošās un šokējošās mākslas parādībās. Lai skatītājs pierod pie dažādības un ir spējīgs izprast un pieņemt šo dažādību, ko piedāvā ne tikai jaunie mākslinieki, bet mākslas vide Latvijā kopumā," uzsver Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore Antra Priede.

Piektajā diplomandu izstādē kopumā izstādīti 106 jauno mākslinieku darbi. Pirmoreiz izstādes iekārtojums veidots kā studiju process, kurā iesaistīti dažādu akadēmijas nodaļu studenti, apgūstot izstāžu producēšanu. Savukārt jaunie diplomandi guva pieredzi telpas iekārtojuma scenogrāfijā.

"Izstādes process iemāca neskatīties uz darbiem subjektīvi – patīk vai nepatīk –, bet vērot darbus kopumā, kā tie mijiedarbojas, kā mijiedarbojas ar telpu, savā starpā, kā darbs mainās atkarībā no izvietojuma, kā to izvieto, kur, kādā apgaismojumā.

Man patīk, kā tas viss izskatās kopumā," stāsta LMA Studentu pašpārvaldes priekšsēdētāja Agnese Apine.

Viņa bilst, ka izstādē ir iespēja salīdzināt, ieraudzīt kopumā ar pārējiem studentiem, kā tas izskatās kopā: "Ieraudzīt tēmu klāstu, kas interesē tavus studiju biedrus un kas viņus uztrauc."

"Darbi nav sadalīti pa apakšnozarēm, bet katrā telpā, gaitenī, vestibilā ir veidota diezgan radošā piegājiena ekspozīcija, kur var būt visdažādāko apakšnozaru, tehniku, materiālu darbi, kuri harmonē viens ar otru un papildina,"stāsta Apine.

Latvijas Mākslas akadēmijas studentu veikums iezīmē arī jaunas tendences mākslas attīstībā.

Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore norāda: "Šobrīd saredzu sajaukšanos starp ļoti spēcīgu tradīciju atkalieraudzīšanu, atkal pārmantošanu, bet ar pilnīgi citu fokusu uz laikmetīgās mākslas un sociālpolitisko jautājumu risināšanu darbos. Interesanti arī, ka gan bakalaura, gan maģistra programmas beidzējiem jāveic arī teorijas daļas izstrāde un pētījums, un, ja agrāk šie pētījumi un problemātika bija vairāk iekšupvērsta uz pašu mākslinieku pieaugšanu, psiholoģisko nobriešanu, tad šobrīd šis posms jau ir pārvarēts. Šajos darbos mēs redzam ārkārtīgi plašu spektru, kā jaunie mākslinieki un dizaineri reaģē uz aktualitātēm mūsdienu pasaulē."

Piektā Latvijas Mākslas akadēmijas diplomandu izstāde būs aplūkojama līdz 2. jūlijam, bet no 16. līdz 18. jūnijam to papildinās Starptautiskā performances mākslas festivāla programma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti