Dienas ziņas

Miers un vienotība – Eiropā atzīmē Eiropas dienu

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Eiropas dienā apbalvo gleznošanas konkursa laureātus

Rēzeknē Eiropas dienā apbalvo gleznošanas konkursa laureātus

Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola pirmo reizi gleznošanas konkursā aicināja topošos māksliniekus veidot darbus par Eiropas vērtībām un izaicinājumiem. Audzēkņi no visiem Latvijas reģioniem gleznās atainoja gan kara un propagandas nodarīto postu, gan sociālo tīklu ietekmi ikdienā, klimata pārmaiņas, dzimumu līdztiesību, gan arī ļoti personīgas pārdomas. 9. maijā apbalvoti konkursa laureāti un atklāta ceļojoša gleznu izstāde.

Ar performanci, kurā gleznas it kā atdzīvojas, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā sveikti gleznošanas konkursa dalībnieki no visas Latvijas. Tieši Eiropas dienā sumināti laureāti un galveno balvu – lidojumu uz Briseli, lai iepazītu Eiropas Parlamentu un muzejos apskatītu izcilāko mākslinieku darbus – ieguva Jaņa Rozentāla Mākslas skolas audzēkne Marija Timofejeva no Rīgas.

"Sēžot tur, es cerēju, ka es neuzvarēšu, jo es negribēju tieši runāt. Labdien! Bet nē.. es esmu ļoti, ļoti priecīga un esmu pat lepna par sevi," atzina laureāte.

Marija zīmē un glezno jau kopš bērnības, arī nākotnē sevi redz kā mākslinieci un konkursa darbā ar nosaukumu "Stikla griesti" izceļ dažādas sociāla rakstura problēmas sabiedrībā: "Tu vari būt, cik vien tu vari būt bagāts, skaists, bet tomēr kaut kādā dzīves periodā tu sastapsies ar tiem "stikla griestiem". Latvijā ir problēmas ar minoritātēm, ar seksualitāti un visas tās problēmas arī atspoguļojas tajos stikla griestos, ka mums saka, ka mēs varam būt jebkas dzīvē, taču tā pagaidām Latvijā vēl nav. Mākslinieki, manuprāt, ir tieši tie cilvēki, kuri varētu to izmainīt."

Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas Mākslu programmas vadītāja Agra Ritiņa norādīja, ka konkursā iesniegtie darbi aizskar šī laikmeta sāpīgākās tēmas: "Nosaucām "Ne-Patiesības", šeit jaunieši var runāt par šīm globālajām lietām, gan par ekoloģiskām lietām, gan par globālo sasilšanu. Ļoti daudzi risina arī šobrīd kara tēmu, kur notiek tiešām šī vārdu spēle, kā mēs zinām, propaganda, – cik vienu lietu var pasniegt ļoti dažādi. Citi atkal ņem šo tēmu vieglāk."

Pavisam gleznošanas konkursam saņemti 34 darbi no 11 profesionālās vidējās izglītības iestādēm un tām skolām visos Latvijas reģionos, kur var apgūt mācību priekšmetu "Gleznošana".

"Ir interesanti novērot katrā Latvijas profesionālajā mākslas skolā, vidusskolā šo rokrakstu attīstību, rokrakstu pārmantojamību, kas ir gana būtiski, lai veidotu mūsu kultūras identitāti," atzīmēja Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka. "Kultūra un vizuālā māksla kā valoda ir viena no Eiropas vērtībām, ko mēs saprotam visi un saprotam arī ar sirdi, un tas ir brīnišķīgi, ka šādā dienā šādā formātā mēs varam Eiropas dienu atzīmēt – arī cildinot tos talantus."

Visi darbi apkopoti izstādē, un tā līdz jūnija sākumam būs skatāma konkursa organizatoru mājās – Rēzeknē, bet turpmāk ceļos arī uz dalībnieku skolām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti