Kultūras rondo

Muzeja zinātniskā apraksta kartītes ir avots Haneles Zanes Putniņas personālizstādei

Kultūras rondo

Cilvēkus saista senatnes izpēte un vēstures rekonstrukciju iestudējumi

Mākslinieciski jaudīga ir Marka Rotko mākslas centra vasaras sezonas ekspozīcija

Nodevīgā krāsas smarža un pazudis maigums. Vasaras sezona Marka Rotko mākslas centrā

Šī vasaras sezona šogad Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā iezīmējas ar spēcīgiem klasiskiem projektiem un laikmetīgās mākslas izpausmēm, daudzus no kuriem piepilda kara tēma. Rotko mākslas centrā skatāmi gan Daugavpilī dzimušā Rotko laikabiedra un gulagu piedzīvojušā Solomona Geršova, gan pērn mūžībā aizgājušā poļu modernisma klasiķa Stefana Gerovska darbi. Turpat aplūkojamas septiņu ukraiņu mākslinieku izpausmes izstādē "Kā es nonācu bumbu patvertnē", britu mākslinieces Džeinas Bastinas Daugavpilī tapusī darbu kopa  "Vārdu krāsa" un, kā spilgts akcents visā, Latvijas leģendārās mākslinieku grupas "Maigās svārstības" pirms 30 gadiem un mūsdienās tapušie darbi izstādē, kuras nosaukumā no "Maigajām svārstībām" atlicis vien vārds "Svārstības".

Piecas jaunās ekspozīcijas, kā stāsta Daugavpils Marka Rotko mākslas centra pārstāvis Aivars Baranovskis, ir daudzveidīgas un simboliskas:

"Šī vasaras sezona šogad Rotko mākslas centrā  iezīmējas ar klasiku un ar mūsdienām, tāds ļoti kontrastains savienojums starp klasisko modernismu un laikmetīgiem projektiem."

Šoreiz ne tik ļoti tiek uzsvērtas krāsas, lai arī tās te dominē pilnā spektrā, bet galvenais ir ideja, ar ko piepildīta šī jaunā vasaras sezonas ekspozīcija, savās pārdomās dalās centra Krājuma departamenta vadītāja Zane Melāne: "Mēs dzīvojam tādā ļoti mainīgā laikā, kurā ir ļoti daudzas un dažādas svārstības. Un šī sezona Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā to ļoti labi atspoguļo, parādot duālo pasaules dabu, kur līdzās pastāv gan demokrātiski principi, gan totalitārisma varas iezīmes. Šeit skatāmie projekti šovasar ir ļoti spilgti, ļoti mākslinieciski spēcīgi, un vienlaikus mākslas projekti liek aizdomāties par empātiju, toleranci, par dažādu līdzās pastāvēšanu, un kā allaž – laikmetīgā māksla aicina domāt."

Nodevīgā krāsas smarža un aci pret aci ar karu

Jaunās vasaras sezonas pārdomu ceļu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs aicina sākt ar Daugavpilī dzimušā krievu avangardista Solomona Geršova izstādi "Māksla gulagā".

"Daugavpils ir dzimtā pilsēta ne vienai vien mākslas un kultūras izcilībai. Tepat dzimušais krievu avangardists Solomons Geršovs (1906–1989) bija mākslinieks ar patiesi traģisku likteni – divreiz izsūtīts un uz savas ādas izjutis visu padomju represīvās sistēmas nežēlību. Arī Vorkutas nometnē par spīti spēku izsīkumam, slimībām un pastāvīgi klātesošajai nāvei viņš slepus turpināja radošo darbu.

Lai izvairītos no nodevīgās krāsas smaržas, vairumā gadījumu darbi tapa ar grafīta zīmuli un divām trim ūdenskrāsām.

Tieši šī perioda darbi no Vācijā dzīvojošās mākslas kolekcionāres Taņas Rubinšteinas-Horovicas kolekcijas ir skatāmi Rotko centra vasaras sezonas izstādē "Māksla gulagā", kuras kuratore ir Olga Sologuba-Rota.

Kuratore stāsta: "Izstādē ir eksponēti 28 mākslinieka zīmējumi, kas visi ir tapuši Vorkutā, un uz tiem visiem ir mākslinieka rakstīti nosaukumi. Izstādē var redzēt, ar cik sliktas kvalitātes materiāliem māksliniekam gulagā ir nācies strādāt, cik sliktas kvalitātes papīru viņš ir izmantojis, viens darbs ir pat tapis uz tapešu fragmenta. Mūsu mērķis ir šos darbus rādīt pasaulei, tos, kas tik ilgus gadus bijuši zudībā."

Daugavpilī dzimušais Solomons Geršovs ir arī Marka Rotko laikabiedrs, ar triju gadu dzimšanas gada starpību, kas nepārprotami raisa vielu pārdomām – vai kādreiz bērnībā ir tikušies, lai arī abu liktenis ir tik dažāds.

Šī un citas jaunās ekspozīcijas caurvij viena un smaga tēma, un tieši to fiksē Daugavpils mākslinieks Ivo Folkmanis: "Šajā sezonā izstādes darbus caurvij un te ieskanas kara tēma. Kaut vai Solomona Geršova zīmējumi, kurus viņš izsūtījumā Vorkutā zīmēja uz tiem papīra gabaliņiem, kas bija nejauši atrasti, tādā skaudrā veidā. Mēs redzam arī ukraiņu mākslinieku izstādi "Kā es nonācu bumbu patvertnē", kurā ir ļoti aktuāla tēma ar skaudrām izpausmēm ar fotogrāfijām, ar instalācijām, ar šīsdienas sajūtu, ko radījuši mākslinieki, kas paši ir piedzīvojuši  kara šausmas no pirmās dienas."

Marka Rotko mākslas centra vasaras sezonas ekspozīcija
Marka Rotko mākslas centra vasaras sezonas ekspozīcija

Te jau ir runa par jaunā laika mākslas darbiem – ukraiņu mākslinieku izpausmēs. Folkmanis atzīmē: "Tā ir starpnozaru izstāde "Kā es nonācu bumbu patvertnē", kura vizualizē septiņu Ukrainas mākslinieku pieredzes, kas gūtas, tiem nonākot aci pret aci ar karu. To ilgas pēc mierpilnas dzīves, katra personīgais ceļš uz izdzīvošanu un cerības uz labāku nākotni."

Poļu modernisms uz lielformāta audekliem

Vasaras sezonu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā vēl kuplina pērn mūžībā aizgājušā poļu modernisma klasiķa Stefana Gerovska darbi izstādē "Stefans Gerovskis: no šejienes līdz mūžībai".

Šie ir abstraktās glezniecības darbi – koši un tapuši uz lielformāta audekliem. Piektdien, 9. jūnijā, pulksten 16.00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā britu mākslas vēsturnieks, kritiķis un abstraktā ekspresionisma pētnieks Deivids Anfams (David Anfam) vadīs ekskursiju, Rotko centra apmeklētājiem atklājot Stefana Gerovska biogrāfijas un daiļrades būtiskākos faktus un stāstot par mākslinieka nozīmību pasaules mākslas vēsturē.

Poļu modernisma klasiķa Stefana Gerovska darbs
Poļu modernisma klasiķa Stefana Gerovska darbs

"Nav jāglezno pieredze, bet pieredzes sajūta"

Vēl viens jauns un jaudīgs mākslas projekts Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā – britu mākslinieces Džeinas Bastinas Daugavpilī tapusī darbu kopa "Vārdu krāsa".

"Liels paldies par iespēju strādāt šeit Rotko mākslas centra rezidencē. Tas bija iespaidīgi un ārkārtīgi paliekoši manā daiļradē, kas iedvesmoja mani radīt lielu darbu kopu. Manu pieredzi šeit virzīja Marka Rotko vārdi, ka nav jāglezno pieredze, bet gan pieredzes sajūta vai sajūta par pieredzi," saka māksliniece.

"Ir pazudis maigums"

Tomēr skaļākie aplausi Daugavpils Marka Rotko mākslas centra pagalmā, atklājot šīs vasaras jauno sezonu, skanēja pašmāju – Latvijas leģendārajai mākslinieku grupai, kuras nosaukumā no "Maigajām svārstībām" atlicis vien vārds "Svārstības". Izstādē piedalās Ieva Iltnere, Sandra Krastiņa, Jānis Mitrēvics, Ģirts Muižnieks un Edgars Vērpe.

"Indivīda trauksme vienlaikus ar apņēmīgu rīcībspēku bija nozīmīga tēma Atmodas perioda mākslā. Tas bija laiks, kad seši mākslas akadēmijas studenti pieteica sevi kā radošu apvienību (1980) un turpmākos desmit gadus veidoja kopējas izstādes, līdz izstāde-akcija "Maigās svārstības" (1990) dāvāja grupai zīmolu un nosaukumu. Laika nervs nenoliedzami ietekmē arī tās dalībnieku šodienas mākslu. Tomēr gan toreiz, gan tagad viņi patur prātā arī savu – mākslinieka – atbildību, lai citu pārdzīvojumus neizmantotu attēlojoši pašmērķīgi, bet radītu tādas zīmes un tēlus, zem kuriem droši liekams paša autora izdzīvotās pieredzes un pārliecības paraksts. Šovasar mākslinieku grupa teju pilnā sastāvā pulcējas Rotko centrā, lai izstādē "Svārstības" vēlreiz reflektētu par laika garu, aktuāliem sociālpolitiskiem satricinājumiem un to nospiedumiem mākslinieciskajā jaunradē.

Kuratores lomu te uzņēmusies māksliniece Sandra Krastiņa:

"Izstāde ir par šodienu, tagad un šeit, un par mums visiem. Kādreiz bija mākslinieku grupa "Maigās svārstības", pagāja 30 gadi, un nu mēs kopā veidojam izstādi – "Svārstības". Ir pazudis maigums."

"Izstāde ir par laiku, par laiku, kas bija aktuāls 90. gados, un tagad šis brīdis arī ir ļoti aktuāls un būtisks. Šajā izstādē mēs esam pieci mākslinieki, kuriem vienojošais ir laiksakritība, tajā skaitā arī skatītāju laiksakritība. Tas ir tas interesantais, ko mēs varam piedāvāt," saka Sandra Krastiņa.

Viņa piebilst, ka skatītājs ieraudzīs, kā pieci dažādi autori, kas jau 20 gadus strādā katrs savā ceļā, atspoguļo šodienu. "Tās nav krāsas vai triepiens, vienojošs vai atšķirīgs, tā ir mūsu kopīgā laika sajūta, ko var atrast Ievas Iltneres, Sandras Krastiņas, Jāņa Mitrēvica , Ģirta Muižnieka un Edgara Vērpes darbos."

Tieši šīs apvienības darbi vairumam apmeklētāju raisīja spilgtākās emocijas un pārdomas, savukārt kādam tā bija brīnišķīga atkalsatikšanās.

Arī pašiem māksliniekiem šīs izstādes veidošana bijusi neparasta un aizraujoša, katram ar savu rokrakstu, atzīst māksliniece Ieva Iltnere:

"Ir ļoti veselīgi māksliniekam izlikt savus darbus citā kontekstā. Mēs kopā kā grupa sen nebijām izstādījušies, tas arī bija interesanti. Bija ko darīt, un tas laiks tagad, tie pēdējie trīs gadi, mums visiem daudz ko ir izmainījuši.

Bija pandēmija un karš. Man dzīvība un nāve ir būtiska tēma. Mākslinieks jau visu projicē. Viņš jau nevar aizbēgt ne no sevis, ne no pasaules. Viņš projicē to visu. Tāpēc jau cilvēki droši vien skatās tās bildes."

Gan Latvijas mākslinieku grupas darbus, gan vēl citus četrus jaudīgus mākslas projektus Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā varēs skatīt visu vasaras sezonu līdz 27. augustam. Tāpat joprojām skatāmi arī Marka Rotko oriģināldarbi, kurus jūnija beigās papildinās starptautiskā keramikas simpozija "Ceramic Laboratory" laikmetīgās keramikas izstāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti