Kultūras ziņas

"Sinfonietta Rīga" noslēdz 17. koncertsezonu

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Iepazīstina ar Cēsu Mākslas festivāla programmu

Cēsu Mākslas festivāla programmā – Vāgners, viduslaiki un jaunās tehnoloģijas

Cēsu Mākslas festivāls no 15. jūlija līdz 20. augustam ar Radio kora atklāšanas koncerta dziesmām bez vārdiem un laikmetīgās mākslas izstādi "Tagadnes artefakti" turpinās iedzīvināt Cēsu radošo un dizaina kvartālu "Rainis". Cēsu vāgneriānā ļaus piedzīvot operas "Zīgfrīds" koncertatskaņojumu, bet Pils parka estrādē baudīt Kārļa Lāča mūzikas teātra programmu. Līdzās muzikāls jaunatklājums – amerikāņu izcelsmes pianista Roberta Flaica solokoncerts, bet Cēsu Sv. Jāņa baznīcā "Schola Cantorim Riga" viduslaiku dziedājumi. Krāsu pasaule Raimonda Staprāna darbu ekspozīcijā un tehnoloģiju un vizuālās mākslas sinerģija Martina Vizbuļa izstādē, par Cēsu Mākslas festivāla programmu informē rīkotāji.

Pirms vairākiem gadiem Cēsu Mākslas festivāls tukšo metāla vāciņu rūpnīcas cehu "Neredzīgo kvartālā" pārvērta jaunā laikmetīgās mākslas izstāžu vietā, dāvājot tai jaunu nozīmi un elpu. Ar katru gadu mākslai industriālo vietu iedzīvinot arvien vairāk, Cēsis drīz kļūs par jaunu kultūrvietu bagātākas, jo teritorija pārtop radošajā un digitālajā kvartālā "Rainis", sola festivāla organizētāji.

Neskatoties uz jau uzsāktajiem kvartāla attīstības darbiem, 15. jūlijā festivāls tradicionāli iesāksies Laikmetīgās mākslas centrā ar izstādes "Tagadnes artefakti" atklāšanu. Turpinot aizvadītajā gadā aizsākto, arī šoreiz tiks izcelti vietējie un Baltijas mākslinieki – Oļa Vasiļjeva un Kristaps Ancāns, Augusts Serapins un Lina Lapelīte. Izstādes centrā būs mākslinieku dialogs ar telpu, tās vēsturi un apcerēm par iedomātu nākotni, vienlaicīgi apzinoties mūsu vietu laika un pasaules teritoriālajā kontekstā.

"Ir tāda vieta mežā, braucot no Kuldīgas uz Sārnati, kur novērota "laika cilpa" – cilvēki te attopas vienā krustojumā divreiz.

Kad pasaulē nav idejiskas virzības: "uz labāku nākotni", "uz Rietumiem", "uz priekšu", "uz jaunu politiku", bet tā vietā ir iznīcība – laiks nostājas vertikālā taisnē, kas ieduras zemē.

Viss "sabirst" šajā brīdī, kas vienlaicīgi ir mūžīgs, šī brīža perspektīvu veidojot pagātnes un nākotnes artefaktiem," izstādes koncepciju pamato tās kuratore Žanete Skarule.

Cēsu Mākslas Festivāla preses konference Dailes teātrī
Cēsu Mākslas Festivāla preses konference Dailes teātrī

Cēsu Izstāžu namā būs skatāma izstāde "Pārāk tuvu, pārāk tālu", kas iezīmēs latviešu mākslinieka – gleznotāja un dramaturga Raimonda Staprāna tuvojošos 100 gadu jubileju, kas tiks svinēta 2026. gadā. Labi zināms gan Kalifornijas (ASV), gan Latvijas mākslas vidē, Staprāns ar savu nemainīgi pazīstamo rokrakstu devis būtisku ieguldījumu ne tikai šajās kultūrtelpās, bet arī plašāk pasaulē. Izstādes kuratore ir Maija Rudovska.

Savukārt trešajā Cēsu Mākslas festivāla izstādē koncertzālē "Cēsis" mākslinieks Martins Vizbulis turpinās savus radošos meklējumus mikrokontrolieru un dažādu sensoru sinerģijā ar virtuālo realitāti, iesaistot skatītājus tiešā komunikācijā ar mākslas darbiem. Izstādē "Divu toņu daudzfrekvenču komunikācija" bez viedtālruņa neiztikt, jo tajā būs skatāmi darbi, ar kuriem apmeklētājam būs iespējams komunicēt, izmantojot savas viedierīces.

Arī Cēsu Mākslas festivāla muzikālā programma iesāksies 15. jūlijā ar koncertu "Dziesmas bez vārdiem".  Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā un kopā ar sitaminstrumentālistu Miku Čavardu klausītājus vedīs ceļojumā glezniecisku skaņu pasaulē, ko veido unikālākais un pilnīgākais instruments – cilvēka balss. Līdzīgi kā glezniecībā, kur vērojama visdažādākās intensitātes otu triepienu un krāsu tekstūra, arī šīs programmas skaņražu mūzikas valodā sastopami visplašākā diapazona izteiksmes veidi. Skanēs komponistu Žibokles Martinaitītes, Džona Keidža un Andersa Hillborga mūzika.

Nedēļu vēlāk, 22. jūlijā, festivāls piedāvā iepazīt jauno un talantīgo amerikāņu izcelsmes pianistu Robertu Flaicu (Robert Fleitz), kuru "The New York Times" nosaucis par aizgrābjošu un izteiksmīgu. Viņa spēli un būtību raksturo spilgta, individuāla pieeja gan laikmetīgās, gan klasiskās mūzikas atskaņojumiem. Solokoncerta "Klusās rezonanses" vienā daļā skanēs latviešu mūsdienu komponistu Krista Auznieka, Lindas Leimanes, Gundegas Šmites, Imanta Zemzara un Jāņa Petraškeviča mūzika, bet otrā – amerikāņa Džefrija Mamforda un ukraiņa Valentīna Silvestrova klavieru opusi.

Jūlija izskaņā, 29. jūlijā, Cēsu Mākslas festivāls un koncertzāle "Cēsis" piedāvā Riharda Vāgnera operu tetraloģijas "Nībelunga gredzens" trešo operu "Zīgfrīds" – pasaku par puisi, kurš uzvar pūķi un iepazīst mīlestības spēku. Pie Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra diriģenta pults būs pasaules slavu strauji iemantojušais somu maestro Tarmo Peltokoski. Koncertatskaņojuma komandu papildina radošais tandēms – režisors Viesturs Kairišs un scenogrāfe Ieva Jurjāne.

Muzikālās programmas turpinājumā, 5. augustā, Cēsu Svētā Jāņa baznīcā skanēs viduslaiku dziedājumi senās mūzikas ansambļa "Schola Cantorum Riga", Guntara Prāņa un Ievas Nīmanes sniegumā. Apmeklētāji aicināti baudīt gregorisko korāli un dažādu vēlo viduslaiku polifoniskā repertuāra piemērus, kas rāda tā laika uzstāšanās praksi dažādās Eiropas pilsētās.

Komponists Kārlis Lācis Cēsu Mākslas festivāla preses konferencē
Komponists Kārlis Lācis Cēsu Mākslas festivāla preses konferencē

Ikgadējais brīvdabas koncerts Cēsu Pils parka estrādē notiks 13. augustā. Tajā komponists Kārlis Lācis uzstāsies ar programmu, kurā skanēs viņa komponētā mūzika no dažādām teātra izrādēm un mūzikliem. Viņam pievienosies Latvijā pazīstami dziedātāji un aktieri.

"Mūzikliem un teātra mūzikas partitūrām ir atvēlēta īpaša vieta Kārļa Lāča daiļradē − jau pirmais viņa sacerētais mūzikls "Pūt, vējiņi!" kļuva par Liepājas teātra hitu vairāku sezonu garumā, gūdams publikas mīlestību un kritikas atzinību.

Īpaši vakaram Cēsīs atlasītie spilgtākie mūziklu numuri ļaus klausītājiem vēlreiz izdzīvot "Pūt, vējiņi!", "Oņegins", "Žanna d’Arka" un "Purva bridējs ugunī" varoņu stāstus," uzsver festivāla organizētāji.

Koncertuzveduma solisti Intars Busulis, Artūrs Skrastiņš, Jānis Aišpurs, Aija Vītoliņa, Aija Andrejeva, Agnese Jēkabsone, Ieva Kerēvica, un Klāvs Košins ir personības, kuru vārdi vienmēr garantē augstu kvalitāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti