Kultūras ziņas

Rīgas Mākslas telpā – Danielas Vētras manifests

Kultūras ziņas

Nacionālais simfoniskais orķestris atskaņo atšķirīgo Štrausa un Šnitkes mūziku

Padures muižā izstādē satiekas 10 mākslinieki

Centra un provinces attiecības – Padures muižā skatāma izstāde «Decentrējot, izkliedējot vienuviet»

Vai par piesaistošu uzmanības centru var kļūt arī perifērija? Atbildes uz šo jautājumu meklējuši 12 mākslinieki izstādē "Decentrējot, izkliedējot vienuviet". Par ierosmes avotu ne vienam vien mākslas darbam kalpojusi arī izstādes mājvieta – Kuldīgas novadā esošā Padures muiža.

Grupu izstādes "Decentrējot, izkliedējot vienuviet" sajūtās ieved mākslinieces Heles dabas un nemateriālās pasaules iedvesmota skaņas performance. Tā sasaucas ar viņas izstādē esošajiem gobelēniem – "Gaisma" un pavisam nesen tapušo "Pūķis varēja aizlidot, bet viņš palika sargāt ziedošās puķes".

"Tas ir par sirdsapziņu, katra izvēli un arī kaut kādu vēl filozofiski dziļāku sirdsapziņu, par kaut kādu jau kosmosa kosmisko cilvēka apziņu," pastāstīja māksliniece Hele.

Māksliniecei Annemarijai Gulbei šī ir pirmā izstāde, kurai viņa ir arī kuratore. Kad Padures muižas īpašnieks Jānis Lazdāns viņu uzrunājis veidot te izstādi, Gulbe ņēma talkā ideju, kas bija izkristalizējusies, esot mākslinieku rezidencē Parīzē – kādas ir centra un provinces attiecības, uzmanības centru nobīdes iespējamība, to potenciālā decentralizācija.

"Tiek izmantoti visdažādākie mediji, ir būvētas instalācijas, ir izdrukas, redīmeida objektu kompozīcijas, ir gleznots uz griestiem, veidoti atsegumi, un viss ļoti saspēlējas ar jau esošo vidi, kas ir ļoti bagāta ar visdažādākajām detaļām, kultūras mantojumu, ar ļoti daudz dažādiem uzslāņojumiem," skaidroja izstādes kuratore un māksliniece.

Tā māksliniece Inga Meldere radījusi sienu atsegumus un aizklājumus, iedvesmojoties no 19. gadsimta ceļotājas Minnas Freimanes ceļojumu aprakstiem.

Viņa stāstīja: "Arī šie motīvi ir ļoti klasiski. Sfinksa, kas guļ noteiktā pozā, piramīdas, piemēram, tas tāds suvenīra tipa arī abstrahēts, aprobēts elements, kuru viegli pārnest, pārvest no vienas vietas uz otru kā piemiņu. Un tad tā ideja, ka centrālais kļuvis par lokālo."

Izstādē ar saviem darbiem piedalās 12 autori – Annemarija Gulbe, Luīze Rukšāne, Rūdolfs Štamers, Karlīna Mežecka, Inga Meldere, Atis Jākobsons, Pēteris Sīlis, Anna Malicka, BmwAudi, Hele, Pauls Rietums un Marta Viktorija Agruma. Lielākoties darbi ir jaunradīti tieši šai vietai. Atis Jākobsons portretējis savus suņus: "Dzīvnieku portreta žanrs, – kur ir tā robeža, kad tas jau kļūst kaut ko banālu. Bet man šķiet, kas mani pašu uzrunāja – tās emocijas, ko var notvert. Tā dzīvnieku psihe vai emociju pasaule ir ļoti interesanta cilvēkam.

"Tieši tas, ka noliek mākslinieku vietā un uzdod viņam jautājumu, un viņš uz to cenšas atbildēt, reaģējot uz šo konkrēto telpu. Es uzskatu, ka rezultāts ir apburoši ievelkošs," izstādē redzēto komentēja publicists, izstādes apmeklētājs Vents Vīnbergs.

Izstāde Padures muižā apskatāma līdz 30. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti