Grezni trauki un pikantas figūriņas. Liepājā atklās Viktorijas laika porcelāna izstādi

Liepājas 17.–19.gs. interjera muzejā jeb "Hoijeres kundzes viesu namā" trešdien, 3. maijā, atklās Viktorijas laika porcelāna izstādi, kurā būs aplūkojami Anglijas, Vācijas, Francijas un Krievijas impērijas porcelāna izstrādājumi no Zuzānu kolekcijas. Greznie porcelāna trauki un dažādas, arī visai pikantas un intriģējošs figūriņas būs apskatāmas muzeja otrajā stāvā, 19. gadsimta Stendera ģimenes priekšistabā līdz pat 1. oktobrim.

Grezni trauki un pikantas figūriņas. Liepājā atklās Viktorijas laika porcelāna izstādi
00:00 / 04:29
Lejuplādēt

Liepājas 17.–19. gs. interjera muzejs papildinājis savu ekspozīciju ar Viktorijas laika porcelāna izstādi, kas tagad harmoniski iekļaujas muzeja tēlā un stāsta par vairāku gadsimtu notikumiem, dzīves veidu un rāda interjera priekšmetus.

Muzeja direktore Ieva Dzintare atklāj, kā tapusi iecere par izstādi: "Protams, ka ļoti liela asociācija ar gadsimta miju ir tiešām šis Anglijas Viktorijas laikmets, kas ir bijis arī tāds milzīgs uzplaukuma periods Anglijas kultūrā dažādās mākslās. Mums šķita, ka ļoti labs varētu būt tas mērogs, ko paņemt un sasaistē ar mūsu ekspozīciju veidot."

Sadarbojoties ar Zuzānu kolekcijas pārstāvjiem, izdevies atlasīt piemērotus porcelāna priekšmetus. Izstādē atklājas ne tikai dažādi porcelāna trauki un figūriņas, bet arī tēmas, par ko vēsta Viktorijas laika košie un izsmalcinātie porcelāna darinājumi, kas nākuši no dažādām valstīm un porcelāna ražotnēm, arī no Latvijas.

Muzeja vadītāju pārsteidzis seno mākslas priekšmetu mūsdienīgums: "Tieši jūgenda formu un stila iedvesmojošie priekšmeti ir ļoti laikmetīgi formās. Priekšmetu starpā ir krūzītes un tasītes, kuras ir burtiski darinātas kā lotosa zieds, ar lapiņām apakšā, vai kā gliemežvāks. Šīs formas patiesībā, ja mēs skatāmies uz viņām un saprotam, ka tās ir tapušas 20. gadsimta pašā sākotnē, ja mēs paskatāmies, kas šobrīd notiek mūsdienu keramikas kontekstā, tā līdzība ir tik milzīga. Ja šo priekšmetu izņemtu no vēsturiskā konteksta un parādītu nejaušam garāmgājējam, varētu domāt, ka tas ir radīts aizvakar."

Porcelāna izstrādājumi jau kopš 18. gadsimta beigām bija neatņemama sastāvdaļa interjeros, visgreznākajiem priekšmetu eksemplāriem atrodoties aristokrātu mitekļos. Tomēr, sākot ar 19. gadsimtu, porcelāns kļūst pieejams arī muižniekiem, tirgotājiem un turīgajiem pilsētu iedzīvotājiem. Īpašas ir porcelāna figūriņas un sadzīviskais žanrs, kas attīstās Eiropā.

Par to, kas būs aplūkojams muzejā, Ieva Dzintare stāsta: "Otrais virziens, kas man liekas ļoti asprātīgs, un asprātība ir ļoti mūsdienīga, – keramiķi sāk atveidot dažādas sadzīviskas lietas. Tās sadzīviskās lietas ir tādas diezgan, varbūt ne kutelīgas, bet tādas lietas, kas ierasti paliek arī tualetes ietvaros. Ir vesela [virkne] šādu miniatūru figūriņu, kuras atveido, kā sieviete mazgā kājas un griež nagus, vai nokārtojas uz naktspoda, vai attiecīgi ir pacēlusi savu garo naktskreklu un meklē blusas. Arī šāds virziens tā laika periodā ir bijis. Skatoties uz tām figūriņām, [viss parādīts] tā ļoti patiesi, ļoti atklāti un ļoti dzīvi."

Porcelāna izstādi iekārto Liepājas muzeja noformēšanas māksliniece Alda Škubura, kura akcentē porcelāna priekšmetu izsmalcinātību un greznību: "Tiešām zelts un sudrabs, un smalki ar roku gleznoti [darbi] bez klišejām. Tās sadzīviskās ainas, protams, uzjautrina."

Ar mazliet pikantām ainiņām Viktorijas laika porcelāna priekšmetu un trauku izstāde Liepājas interjera muzeja otrajā stāvā, Stenderu ģimenes priekšistabā būs skatāma no 3. maija līdz 1. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti