Dienas ziņas

Dziesmu svētkiem gatavojas arī latvieši Londonā

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Mākslinieci Kristīni Šimpermani no Kuldīgas iedvesmo daba

Māksliniece Kristīne Šimpermane balto mālu pārvērš gaismas ziedos

"Dabā ir viss – krāsas, formas, noskaņas un mainīgums -, tam tikai jāļaujas un jārada," par to pārliecināta māksliniece Kristīne Šimpermane no Kuldīgas. Ja līdz šim māksliniece lielākoties sevi izteikusi mazu formu darbos, tad šoreiz ļāvusies dārza gaismas objektiem. Tie ir kā agri rīti Ventā dažādos gadalaikos.

"Sauc mani par Kaismi… lūdzu…" – šādi māksliniece Kristīne Šimpermane nosaukusi savu jaunāko izstādi, kurā baltais māls pārvērsts gaismas ziedos. Bet ierosme lampu formām, krāsām un gaismām rasta dabā, īpaši peldēs Ventā visos gadalaikos.

Darbnīcu Kristīne ierīkojusi savas mājas pagalmā, kuru pamazām veido par jaunu kultūrvietu, tāpēc vēlējusies tās noskaņas, kas ir darbnīcā, iznest dārzā. Un dārzs – tie ir silti vasaras vakari ar lampām un gaismu spēlēm. Un Kristīne arī spēlējas – ar glazūru, faktūru un zeltu.

"Tas tāds pacietīgs darbiņš. Lai gan tā zelta uzklāšana jau ir tādi svētki, jo tas viss lielais melnais darbs ir izdarīts," stāstīja māksliniece.

Pēc tam lampai vēl trešo reizi ceļš uz cepli – aptuveni 20 stundas 750 grādos. Pavisam radīti septiņi gaismas ziedi. Pirms tie ieņem savas vietas dārzā, tie aplūkojami izstādē Kuldīgas vecajā rātsnamā.

Darbi tapuši mēneša laikā. Kristīne sacīja – tas bija intensīvs darbs, lielākā slodze bija ceplim, kas strādāja teju bez apstājas. Bet izstādes iekārtošanā svarīgi ienest arī sajūtu par galveno iedvesmotāju – dabu.

"Kad es tos gatavoju, es nedomāju par kaut kādu konkrētu augu. Tas vairāk ir par to kaismi, ka tas plaukst manī, ka tas ir kaut kas, ko es uzsūcu un pēc tam atdodu. Tas ir tā kā mijiedarbība ar to dabu, tā es to saprotu. Es kā tāds sūklis sasūcu, un tajos darbos es to atdodu," sacīja māksliniece.

Aiga Šlitere, izstādes apmeklētāja: "Manuprāt, divas lietas. Viena ir tāda plaukstoša ūdensroze, dažādas, otrs arī tādas kā uguntiņas, uguns liesmiņa, kas izstaro no zieda, tā gaisma, ko pati Kristīne nes un tā krāsainība, kas ir viņā, tas radošums, tā radošuma dzirksts."

Elīna Herberta, izstādes apmeklētāja: "Tā, ka tu apstaigā visas lampas un liekas, no kurienes vispār kaut kas tāds - pilnīgi neredzēts, kaut kas unikāls, ļoti oriģināls. Kristīne, man liekas, katram savam darbam piešķir kaut kādu pilnīgāko maģiju."

Kristīne Šimpermane darbojusies dažādās mākslas jomās, šobrīd vairāk pazīstama kā rotu dizainere, viņas darbnīcā top arī trauki. Izstāde "Sauc mani par Kaismi… lūdzu…" Kuldīgas vecajā rātsnamā būs skatāma līdz 6. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti