Kultūras ziņas

Izdod Marģera Zariņa mūzikas albumu

Kultūras ziņas

Arheoloģiskie atradumi pie Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcas

Žurnāls "Avots" un pārmaiņu laiks

Žurnāla «Avots» radītāja, rakstnieka Aivara Kļavja atmiņas izdotas grāmatā «Avota laiks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Iznācis rakstnieka, Baltijas Asamblejas balvas un citu pagodinājumu laureāta Aivara Kļavja atmiņu krājums "Avota laiks", kas veltīts leģendārā žurnāla "Avots" iznākšanas vēsturei, informēja izdevniecības "Zvaigzne ABC" pārstāvji.

"Autors izvēlējies vienkāršu, dokumentālai prozai tuvu rakstības stilu, apzināti vairoties no perfekta izteiksmes veida. Taču emocionāli, iespējams, šis ir viens no personiskākajiem un spēcīgākajiem prozaiķa darbiem," norādīja izdevēji.

Aivars Kļavis bija žurnāla "Avots" radītājs un galvenais redaktors. Viņš stāsta par to, kādiem Komunistiskās partijas birokrātijas gaņģiem nācās izlauzties cauri, lai "Avots" vispār iznāktu; par nemitīgo stīvēšanos ar cenzūru un to, kā žurnāls nepārtraukti balansēja uz "būt vai nebūt" asmens. "Avota laiks" caur autora personīgo izjūtu prizmu atklāj ne tikai žurnāla tapšanas peripetijas, bet, kā skaidrots darba pieteikumā, rāda visu "bildi" kopumā – "laiku, kad tapa "Avots"'' – ideoloģiju, kādā nācās dzīvot, sadzīvi, no kuras neizbēgt, tirgus ekonomiku, par kuru, iespējams, bija maz izpratnes arī pie valdības stūres esošajiem politiķiem…"

Žurnāla "Avots" pirmais numurs pie lasītājiem nonāca 1987. gadā un sabangoja Padomju Latvijā lasošo sabiedrību. Savukārt žurnāla versiju krievu valodā "Rodņik" vēl lielākā tirāžā abonēja lasītāji arī toreizējā Padomju Savienībā. ""Avots" bija pieprasīts ne tikai tādēļ, ka iznāca lielo tirāžu ērā. Redakcija elpoja vienā ritmā ar vairāku paaudžu lasītājiem. Tā bija vienreizēja saikne laikā, kas mums, latviešiem, bija izšķirīgs un neatkārtojams," sacīja viena no žurnāla redaktorēm Rudīte Kalpiņa.

Žurnāla mūžs nebija garš – pēdējais tā numurs iznāca 1992. gadā. Aivars Kļavis atklāj arī iemeslus, kādēļ ārkārtīgi populārais žurnāls beidza pastāvēt.

Rakstnieks Guntis Berelis norāda: "Žurnāls "Avots" jau pārtapis par leģendu un savā ziņā arī par Atmodas laika simbolu. Taču katrai leģendai piemīt nelāgs defekts – ritot laikam un pamazām no atmiņas gaistot reālajiem faktiem, tā pārvēršas par tādu glancētu viegli norijamu "tabletīti"."

Grāmata tapusi un izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Pieejama arī e-grāmata.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti