Zināmi vārdi - jaunas nozīmes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kopš 1999. gada publicists, filozofs, rakstnieks un tulkotājs Ilmārs Šlāpins ir vācis jaunu vārda lietojumu piemērus, skaidrojot to izcelsmi, nozīmi un jēgu žurnālā "Rīgas Laiks". Tagad šīs piezīmes ir izdotas "Satori bibliotēkas sērijā" – grāmatā "Jauno latviešu valoda". „Šis skaidrojums ir ironisks, taču iecietīgs, zinātniski pamatots, taču neakadēmisks, to var lietot kā žargona vārdnīcu, bet var lasīt arī kā anekdotisku stāstu krājumu par mūsdienu vārdu slepeno dzīvi," par grāmatu stāsta tās autors Ilmārs Šlāpins. Piedāvājam dažus no viņa izvēlētajiem vārdiem.

"Signāls". Šlāpins iesaka - pārtverot visus signālus, saprast, ka "šifrētā" daļa nemaz neatrodas tik dziļi, kā iztēlojas politiķi...

Ilmārs Šlāpins: SIGNĀLS
00:00 / 02:00
Lejuplādēt

*

Šlāpins: "Šovs" - termina būtības labākai izpratnei jāņem vērā arī angļu valodas vārda "show" pirmā, visarhaiskākā nozīme - izlikšanās, izrādīšanās.

Ilmārs Šlāpins: ŠOVS
00:00 / 01:50
Lejuplādēt

*

Ilmārs Šlāpins secina, ka par "trendiem" var runāt kā par antropoloģisku pētījumu objektiem, taču trendus var arī radīt.

Ilmārs Šlāpins: TRENDS
00:00 / 01:55
Lejuplādēt

*

"Sviests" - Šlāpinaprāt, viens no visaptverošākajiem terminiem, tapēc tā lietojums bieži vien iziet ārpus jebkādiem loģiskiem kritērijiem.

Ilmārs Šlāpins: SVIESTS
00:00 / 01:45
Lejuplādēt

*

Kas ir "točka" - gari nav jāskaidro, bet Šlāpina skaidrojumā uzzināms, ka vārda pamatnozīme bijusi caurumiņš...

Ilmārs Šlāpins: TOČKA
00:00 / 01:30
Lejuplādēt

*

"Visbiežāk ar vārdu "relīze" sastopas cilvēki, kas stradā žurnālistikā vai sabiedrisko attiecību jomā," vārda skaidrojumu sāk Šlāpins un stāsta par relīžu paradoksiem.

Ilmārs Šlāpins: RELĪZE
00:00 / 01:49
Lejuplādēt

*

"Viena no nedaudzajām latviešu žargona valodas vārdnīcām tusiņu saprot pavisam vienkārši - kā kautiņu," saka Šlāpins, norādot, ka šobrīd vārds slēpj daudz plašāku nozīmju lauku.

Ilmārs Šlāpins: TUSIŅŠ
00:00 / 02:04
Lejuplādēt

*

No latīņu vlodas vārda "virus", kas nozīmēja indi, tas ienācis medicīnā, vēlāk - mikrobioloģijā un informācijas tehnoloģiju valodā - vārda "vīruss" vēsturē  ielūkojas Šlāpins.

Ilmārs Šlāpins: VĪRUSS
00:00 / 01:40
Lejuplādēt

*

"Uzbrauciens - vārds, kas biežāk lietojams pasīvā nozīmē, taču iemieso jaunā, aktīvā un par sevi pārliecinātā latvieša domāšanas un dzīves metodes," definē Šlāpins.

Ilmārs Šlāpins: UZBRAUCIENS
00:00 / 01:43
Lejuplādēt

*

"Būtībā jebkuru negodīgi vai formāli veiktu darbību var saukt par pseidodarbību,", secina Šlāpins vārda "pseido" sakarā.

Ilmārs Šlāpins: PSEIDO
00:00 / 02:07
Lejuplādēt

*

"Tipisks disfēmisms, kas var tikt lietots visdažādakajās nozīmēs. Izcelsme nav zināma. Biežāk lietota nozīme saistīta arkādas lietas vai personas neparastajām īpašībām, nenormālībām," tā Šlāpins saka par vārdu "frīks".

Ilmārs Šlāpins: FRĪKS
00:00 / 01:52
Lejuplādēt

*

„Mudaks”  -  vārds skanējis pat no Saeimas tribīnes, bet kā lamu vārds aizgūts no padomju laika cietuma žargona.

Ilmārs Šlāpins: MUDAKS
00:00 / 01:28
Lejuplādēt

*

„Devalvācija -  viens no visbiežāk lietotajiem vārdiem iepriekšējā finanšu krīzes periodā. To nosaukt bija pat bīstami,” pamanījis Šlāpins.

Ilmārs Šlāpins: DEVALVĀCIJA
00:00 / 01:48
Lejuplādēt

*

„Integrācija – vārds mūsu ikdienā ienācis ar politiskās diskusijas starpniecību,” atceras Šlāpins.

Ilmārs Šlāpins: INTEGRĀCIJA
00:00 / 01:54
Lejuplādēt

*

 „Kredīts” ir vārds, kas ļauj izbaudīt statusu – ka tev aizdod, ka tev uzticas…, Šlāpins skaidro.

Ilmārs Šlāpins: KREDĪTS
00:00 / 01:46
Lejuplādēt

*

Šlāpins apcer, ka  „gruzons” – no vienas puses: tiek darīts grūts darbs, no otras puses -  apstākļi, kad cilvēkam ir emocionāli grūti.

Ilmārs Šlāpins: GRUZONS
00:00 / 01:24
Lejuplādēt

*

„Gļuks – mīksts un apaļš jaunvārds, kas ienācis no krievu valodas, pareizāk sakot – no krievu narkomānu subkultūras…” vārda skaidrojumu aizsāk Šlāpins.

Ilmārs Šlāpins: GĻUKS
00:00 / 01:36
Lejuplādēt

*

„Aktualizēt – arvien biežāk kaut ko padarām par tādu, ar ko jau kaut kas padarīts, un nav brīnums, ka īpaši populāri tas ir ierēdņu leksikā,” konstatē Šlāpins.

Ilmārs Šlāpins: AKTUALIZĒT
00:00 / 01:23
Lejuplādēt

*

„Cool – plaši lietotais slenga vārds nepārprotami piedzimis amerikāniskā vidē un uzreiz tika saprasts kā kaut kas pretējs savam etimoloģiski vēsajam priekštecim,” vēsturiskā atskatā skaidro Šlāpins. 

Ilmārs Šlāpins: COOL
00:00 / 01:48
Lejuplādēt

*

„Aktīvists – no latīņu valodas aizgūtā vārda pamatnozīme ir pavisam vienkārša: tas, kurš kaut ko dara, (..) bet pēdējos gados vārdu lietojam nedaudz eifēmiski, apzīmējot tos, kuri, mūsuprāt, kaut ko dara ar pārāk lielu dedzību,” secina Šlāpins.

Ilmārs Šlāpins: AKTĪVISTS
00:00 / 01:34
Lejuplādēt

*

„Konkrēti – jau ilgāku laiku šis vārds veiksmīgi aizvieto dažu tā saucamo spēka vārdu, kas piešķir teiktajam pozitīvi iekrāsotu, pastiprinošu noskaņu,” secina Šlāpins.

Ilmārs Šlāpins: KONKRĒTI
00:00 / 01:50
Lejuplādēt

*

„Sociālais spilvens – vienkāršoti runājot, ar to dēvēta pabalstu sistēma cilvēkiem, kas zaudējuši darbu vai nonākuši spiedīgos apstākļos,” analīzi sāk Šlāpins.

Ilmārs Šlāpins: SOCIĀLAIS SPILVENS
00:00 / 01:36
Lejuplādēt

*

„Iestāde – (..)Veidenbaums šo vārdu lietojis, runājot par iedibinātu kārtību: sods kā Dieva iestāde,” atgādina Šlāpins.

Ilmārs Šlāpins: IESTĀDE
00:00 / 01:59
Lejuplādēt

*

„Deklarēties. [Jāpapēta], ar ko pieraksts atšķiras no deklarēšanās,” terminoloģisku atkāpi pauž Šlāpins.

Ilmārs Šlāpins: DEKLARĒTIES
00:00 / 01:46
Lejuplādēt

*

„Baltu valodās par kukuli senākos laikos dēvētu dažādi pārtikas elementi – klimpa, ķiļķens, frikadele, taču visizplatītākajā nozīmē tā bijusi apaļas formas maizīte, kas pretstatīta plakanākam un lielākam klaipam,” Šlāpins iesāk skaidrojumu par mūsdienu „kukuli”.

Ilmārs Šlāpins: KUKULIS
00:00 / 01:42
Lejuplādēt

*

„Ja agrāk par kolekcijām dēvēja tikai pastmarku un sērkociņu etiķešu krājumus, kas tika vākti brīvā laika pavadīšanas nolūkos, tad šobrīd vārda „kolekcija” lietojumu gandrīz pilnībā nosaka aizguvums no augstās modes terminoloģijas,” pamanījis Šlāpins.

Ilmārs Šlāpins: KOLEKCIJA
00:00 / 01:46
Lejuplādēt

*

„Noformulēt – aizgūts no kopīgā rietumu kultūras valodas mantojuma, šis vārds pirmām kārtām eksistē bez vulgarizējošā priedēkļa „no”,” aizrāda Šlāpins.

Ilmārs Šlāpins: NOFORMULĒT
00:00 / 01:49
Lejuplādēt

*

„Kvalitatīvs – remonts, vīns, tiesas lēmums, likumprojekts…Pēdējā laikā vārdu aizvien plašāk sāk attiecināt ne tikai uz izgatavotā produkta atbilstību sākotnēji izvirzāmajām prasībām, bet arī uz cilvēka rīcību, lēmumu, uzvedību,” pamanījis Šlāpins.

Ilmārs Šlāpins: KVALITATĪVS
00:00 / 01:32
Lejuplādēt

*

"Investors - mitoloģiskas noskaņas apvīts termins."

Ilmārs Šlāpins: INVESTORS
00:00 / 01:45
Lejuplādēt

*

"Būtībā - viens no nejaukākajiem pēdējā laika parazītvārdiem, kas spēj aizvietot jebko," saka Šlāpins.

Ilmārs Šlāpins: BŪTĪBĀ
00:00 / 01:27
Lejuplādēt

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti