Zigmara Liepiņa dzīves mozaīka – grāmatā iznāk komponista memuāri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Komponists Zigmars Liepiņš, atzīmējot 70. jubileju, kā dāvanu sava talanta cienītājiem līdzās lielformas oratorijai radījis cita veida opusu – grāmatu "Mūzaīka". Tā ir ne vien stāsts par komponista gaitu sākumu 17 gadu vecumā, grūtībām, panākumiem, bet grāmatā rodams milzīgs laika nogrieznis Latvijas mūzikā, kur mozaīkas gabaliņos gan konservatorija, gan Latvijas estrādes mūzikas pirmie soļi uz starptautiskām skatuvēm, gan Latvijas nacionālā opera un balets, bet, pirmkārt, mūzikas vide daudzo desmitgažu laikā, komponista laikabiedri, viņam īpašās pilsētas – dzimtā Liepāja, Rīga, informēja izdevēji.

Grāmatā rodama iespaidīga kultūras notikumu un personību galerija – bērnība kopā ar vecākiem dzimtajā Liepājā, skolotāji, dzīves un mūzikas uzticamais biedrs Mirdza Zīvere, Raimonds Pauls, Imants Vanzovičs, Nora Bumbiere, Viktors Lapčenoks, Māra Zālīte, Uģis Rūķītis, Kaspars Dimiters, Elīna Garanča, Asmika Grigorjana, opera, Igors Krutojs, kā arī ansambļi "Modo", "Opus", "Remix". Grāmatā rodami stāsti arī par operu-melodrāmu "Parīzes Dievmātes katedrāle", operu "No Rozes un asinīm", muzikālajām drāmām "Adata" un "Vadonis".

Tekstu papildina kvadrātkodi jeb QR kodi, kas lasītājam dod iespēju piekļūt papildu dokumentiem, video, audio un foto informācijai.

Komponists, kuram tik daudz karavīru dziesmu, tēvzemei veltītu skaņdarbu, par jauno grāmatu saka, ka vienu teikumu pēc 24. februāra gan no tās izsvītrojis, teikumu, kuru tik labprāt tajā būtu atstājis: "Es varu būt laimīgs, jo esmu izdzīvojis dzīvi bez kara." 

Kā uzsvēra izdevēji, autors tekstā ir "tiešs, atklāts un godīgs, nelīkumojot starp kompromisu un diplomātijas Skillu un Haribdu, atver lasītājam veselu laikmetu. Laikmetu Latvijas mūzikā un kultūrtelpā kopumā".

Zigmars Liepiņš "Mūzaīka"
Zigmars Liepiņš "Mūzaīka"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti