Rīta Panorāma

Intervija ar "Lattelecom" valdes priekšsēdētāju Juri Gulbi

Rīta Panorāma

Diriģents Valdis Butāns un PPO "Rīga" sezonas atklāšanas koncertā

Intervija ar Ausmu Ziedoni - Kantāni un Renāru Kauperu

Ziedoņa «Mūžības temperaments» - Raiņa atbrīvošana no sociālistiskā reālisma mīta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Klajā nācis Imanta Ziedoņa grāmatas "Mūžības temperaments" jaunais, papildinātais izdevums. Trešdien, 23.septembrī, Jūrmalā, mākslas stacijā "Dubulti" notiks tā atvēršanas svētki. Grāmatas fragmentus lasīs Ausma Ziedone-Kantāne, lasījumus muzikāli papildinās fragmenti no Imanta Kalniņa operas "Spēlēju, dancoju" fonda "Viegli" mūziķu izpildījumā. Pasākumu tiešsaistē translēs sabiedrisko mediju portāls "Lsm.lv".

Grāmatā "Mūžības temperaments" apkopotas Imanta Ziedoņa esejas un apceres par Raiņa daiļradi, viņa idejām un tēlu sistēmu. "Imanta dienasgrāmata, 1986.gads: "Šīs ir Raiņa dienas. Bet vai var teikt arī - Raiņa mūžība? Nevar. Mūžība nevienam nepieder. Un tieši ar to tā ir vajadzīga."," Ausma Ziedone-Kantāne lasa Imanta Ziedoņa pārdomas, ko viņš fiksējis savā dienasgrāmatā saistībā ar Raiņa 120.jubileju. Ziedonis īpaši akcentējis mūžības jēdzienu, kas vienmēr tik svarīgs Rainim un arī viņam pašam, jo mūžība, kā saka Ziedonis - māca mums nepiesavināšanos un uzrāda lielus dvēseliskus nojēgumus.

"Rainis dod spēku aizdomāties lieluma līmeņos, un, kas ir pabijis lielajā, tas tajā ir bijis, un, kas ir bijis, gribēs būt vēl," saka Ausma Ziedone-Kantāne. Viņa vēlētos, lai tieši šādai misijai - aizdomāties līdz Raiņa lielumam - kalpotu arī Imanta Ziedoņa grāmata "Mūžības temperaments", kurā lasāmas viņa esejas un apceres par Raiņa daiļradi. Pirmo reizi tā klajā nāca 1991.gadā, kļuva par bibliogrāfisku retumu, un tagad ceļu pie lasītājiem sāk tās jaunais, papildinātais izdevums. To lasot, ļoti interesanti uzzināt Ziedoņa kā allaž ļoti oriģinālās domas par Raiņa dzejas motīviem, drāmu personāžiem, filozofisko dimensiju.

Ausmai Ziedonei-Kantānei ļoti aktuālas šķiet Ziedoņa pārdomas par Raiņa varoņa tēlu, kura spēks slēpjas pašaizliedzībā un sevis atdošanā ideālu dēļ: "Imants akcentē šo došanas momentu, ar ko ir raksturīgs Raiņa varonis un kādam, manuprāt, ir jābūt arī mūsu jaunajam varonim. Tas ir Raiņa Antiņš un Tots, kuri sevi atdod. Bet tā jau nav tikai tāda literatūras kategorija, bet, kā Ziedonis pasvītro, tā ir pasaules uzskatu kategorija. Mūsu ideoloģiskā un praktiskā ikdiena, ka tādam ir jābūt tam varonim. Un Imants Ziedonis akcentē, ka tāda veida varoņa citur pasaulē nav, un šajā ziņā Raiņa redzējums ir stiprāks par Šekspīru."

Grāmata dod iespēju arī salīdzināt Raiņa un Ziedoņa vērtības un pasaules izjūtu, kam ir atrodams ne viens vien kopsaucējs. Ausmas Ziedone-Kantāne lasa Raiņa dzejoli:

"Uz gudriem vīriem neatsaucies,
Pats visā iegremdēties traucies.
Kas pats zin’ atrast labu ļaunu,
Tas pasauli zin’ celt par jaunu."

"Tātad akcentēts ir šis te - "tu pats", tikai šāda attieksme pret pasauli dod virsvērtību. Ziedonis savukārt saka," viņa turpina.

"Pasaulē ļoti daudz taisnību,
Un grūti, ja tev nav savējās."

"Ziedonim ir arī tāds dzejolis no "Motocikla":

"Un kur ir tavs "mīlu",
Un kur ir tavs "nīstu",
Un kuri ir tavs ceļš uz bezgalību?"

Kā uzsver literatūrzinātniece Ausma Cimdiņa, Ziedoņa "Mūžības temperamenta" virsuzdevums savulaik bija Raiņa reabilitācija, atbrīvošana no mīta par viņu kā proletariāta dzejnieku un sociālistiskā reālisma ideologu. Fragments no Ausmas Cimdiņas lekcijas Ojāra Vācieša muzejā: "Akcentējot Raiņa daiļrades taisni to laikmetīgo un pārlaicīgo satvaru, tātad Ziedonis raksta: "Rainis nekļuva vecs. Veca kļuva patiesība ap viņu. Ja mēs būtu mazliet jaunāki garā, mēs redzētu, ka Rainis vēl iet tai tagadnē, kurā ir mūžība pašlaik."."

Imanta Ziedoņa grāmatas "Mūžības temperaments" atvēršanas svētki notiks trešdienas, 23.septembra vakarā Jūrmalā, Dubultu stacijā, vakara otrajā daļā tiks ieskandināts drīzumā gaidāmais fonda "Viegli" trešais mūzikas albums ar Ziedoņa vārdiem. Pasākumu tiešsaistē translēs sabiedrisko mediju portāls "Lsm.lv".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti