Kultūras ziņas

Izstāde kā izmeklēšana

Kultūras ziņas

Akadēmiskās, džeza un folkmūzikas radošā sintēze

Zanes Daudziņas "Dienasgrāmata"

Zanes Daudziņas «Dienasgrāmata» – izdota aktrises debija rakstniecībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Apgādā “Zvaigzne ABC” klajā laists Zanes Daudziņas debijas darbs rakstniecībā – “Dienasgrāmata”. Pati autore to dēvē par pandēmijas blakusproduktu ar apakšvirsrakstu – kā viena komēdiju aktrise, pedagoģe savu promocijas darbu rakstīja. “Dienasgrāmatā” Daudziņa atklāti stāsta par neziņu, satraukumu un prieka meklēšanu, ko piedzīvojusi pandēmijas gada laikā.

Pierakstīt domas un ikdienas notikumus dienasgrāmatā aktrise un runas pedagoģe Zane Daudziņa uzsāka, lai vingrinātos un gatavotos promocijas darba rakstīšanai. Viņa stāsta: ''2019. gada 31. decembrī es apsēdos pie eglītes, iededzu dažas svecītes un tādā ļoti romantiskā gaisotnē sāku reflektēt.”

Aktrise atzīst, ka ilgi šaubījusies, vai šķietami ikdienas pieraksti būtu interesanti citiem. Dienasgrāmata neesot nekāds safantazēts vai “pieķemmēts” daiļdarbs, bet gan aktiera absolūta atkailināšanās.

“Mana drosme iziet kaut kur uz āru ar šo tapumu vai darinājumu bija tad, kad es nespēlēju izrādes un man kā aktrisei vienkārši pietrūka publikas,” atklāj Daudziņa. "Uzskatīsim, ka tas ir tāds savdabīgs veids, kā iznākt pie cilvēkiem, paklanīties un atgādināt cilvēkiem, ka es te arī vēl esmu. Tur ir tik ļoti uzskatāmi redzamas visas manas īpašības, visas manas šaubas, viss mans kaut kāds ekshibicionisms un visa tā vēlme kaut kā arī mainīties un sevi vilkt uz augšu.”

Dienasgrāmatā iekļauti pašas Daudziņas agrāk zīmētie draugu un ģimenes locekļu portreti. Arī grāmatas vāka noformējumā izmantots autores zīmējums. Savukārt dienasgrāmatas rakstīšanu Daudziņa salīdzina ar nozīmīgu garīgo pašpalīdzību: “Tas, ka es fiksēju to, kas manī notiek un man apkārt notiek, tas man palīdzēja neizsamist. Tas palīdzēja norakstīt problēmas, bēdas, šaubas vai arī drusku prieku nost. Lai paliktu tādā garīgā līdzsvarā. Neļāvu es tām emocijām eskalēt kaut kādā neveselīgā virzienā.”

Zanes Daudziņas “Dienasgrāmatā” aprakstīti notikumi laika posmā no 2019. gada nogales līdz 2020. gada nogalei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti