Kultūras ziņas

Latvijas Radio – 95

Kultūras ziņas

Sākusies pieteikšanās "Zelta mikrofonam"

Māra Runguļa spoku stāsti

Zāles pret bailēm – Māra Runguļa spoku stāsti grāmatā «Asins lietus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Gan pieaugušajiem, gan nupat lasīšanas prasmes apguvušajiem spoku stāstu cienītājiem bērnu grāmatu izdevniecība "Liels un mazs" laidusi klajā rakstnieka Māra Runguļa grāmatu "Asins lietus". Šī ir autora spoku stāstu triloģijas trešā grāmata. Līdzīgi kā divas iepriekšējās, arī šo ilustrējis mākslinieks Kristians Brekte.

Rakstnieks Māris Rungulis jau kopš pagājušā gadsimta 80. gadiem vācis un publicējis bērnu vidē izplatītus spoku un šausmu stāstus.

"Es vispār esmu diezgan skaudrs reālists. Man patīk reālistiskas detaļas, faktiski notikumi. Esmu ilgi rakstījis arī reālistiskus stāstus," stāsta autors. "Es ļoti ilgus gadus meklēju formu, kā izstāstīt vēsturiski stāstus mūsdienu bērniem par laiku, kurā viņi nav dzīvojuši."

Pēdējos gados, izmantojot mūsdienu folkloras sižetus, tapušas spoku stāstu grāmatas vidējā skolas vecuma bērniem – "Pastaiga mirušo pilsētā", "Trīs nāves Mārtiņdienā" un tagad izdota triloģijas noslēdzošā daļa "Asins lietus".

Māris Rungulis skaidro: "Tās grāmatas vieno stāstītāji – pieci sestās klases skolnieki, trīs meitenes, divi zēni. Trīs dažādās situācijās stāsta sava novada spoku stāstus. Tāpēc apakšvirsraksts – "Pārupes spoku stāsti". Stāstīšanas trakumā, stāstīšanas aizrautībā piedalās arī skolotāja. Viņa stāsta savas bērnības stāstus, kurā man iespējams detalizētāk izstāstīt vēsturi."

22 nostāstos autors izmantojis arī savas bērnības atmiņas un vienlaikus atspoguļo 20. gadsimta vēstures notikumus.

"Mūs, citplanētiešus – tādus cilvēkus, kas ir pieredzējuši citus laikus, – un šos bērnus vieno tādas senas zemapziņas bailes. Tas ir vienojošais elements," uzsver Rungulis. "Es rakstīju pat pēcvārdus vecākiem, kuros rakstīju, ka šie stāsti ir zāles pret bailēm."

"Asins lietus" spoku stāstus, līdzīgi kā pārējās triloģijas grāmatās, vizuālās fantāzijas iedvesmo mākslinieka Kristiana Brektes ilustrācijas.

Māris Rungulis atzīmē: "Kristiāns Brekte uz to skatās ar smaidu. Viņš šai ziņā tāds mākslinieks – šovmenis. Viņš skatās ar tādu vieglumu un to viegli pārvērš groteskā."

Tikmēr galerijā "Istaba" līdz 21. novembrim skatāma Kristiana Brektes personālizstāde "Asins lietus", kurā redzamie oriģināldarbi, kuri līdz šim nav tikuši publiski izrādīti, apkopo vizuālo atšifrējumu grāmatām "Pastaiga mirušo pilsētā", "Trīs nāves Mārtiņdienā", un "Asins lietus".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti