Labrīt

ASV gaidāms spriedums Maiklam Flinnam par melošanu FIB

Labrīt

Briti gatavojas publiskot imigrācijas plānu, kas stātos spēkā pēc "Brexit"

Olafs Stumbrs. Dzejas izlase "Rokāde"

«Viņš esot badā pēc gaismas!» Olafa Stumbra izlase «Rokāde»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Par dzejnieku un šaha spēles adeptu Olafu Stumbru viņa dzejas izlases "Rokāde" pēcvārdā skaidri un precīzi izteicies cits dzejnieks un šaha spēles adepts Jānis Elsbergs – ja viņam kā krājuma sastādītājam un redaktoram liktu nosaukt 20 izcilākos latviešu dzejniekus, Stumbra vārds noteikti ierindotos kaut kur saraksta virspusē.

Dzejas izlase “Rokāde” iznākusi 2001. gadā, to klajā laidis apgāds “Daugava”. Tajā apkopoti dažādos laikos tapuši dzejnieka darbi.

"Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" svētku izlase

Latvijas Radio raidījuma "Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" autori – dzejnieks Toms Treibergs un rakstnieks Svens Kuzmins - gada tumšākajā laikā kopā ar raidījuma producenti Santu Laugu ir radījuši svētku izlasi no "Cienījamo lasītāju” grāmatu plauktuves – lai vienlaikus atgādinātu LSM.lv lasītājiem par varbūt piemirstām vai nelasītām grāmatām, kas bagātinās un intelektuāli piepildīs ziemas vakarus. 

Kritiķis Jānis Andrups, recenzēdams Stumbra krājumu “Etīdes”, 1961. gadā rakstīja: “Dzeja Stumbram nav tribīne sludināšanai, ne arī emocionālas apreibināšanās buduārs; tā viņam ir sevišķs dzīvošanas veids, liekas, vienīgais, kurā viņš var atraisīties, un tas apliecina viņu kā īstu, patiesu dzejnieku, kam ir iespējas izaugt īsti lielam.”

Cilvēki bieži vien nenodala savas darbības sfēras un akcentē, ka tas ir kopums – tā tas ir arī Olafa Stumbra gadījumā. Dabas motīvus savā dzejā Stumbrs izmantojis nevis fotogrāfiski, kā tas lielākoties ierasts, bet gan piedāvā lasītājam dabu kā kontūras, kurās dzīvību iepūst var lasītājs pats. Vai, piemēram, kā dzejolī “Mitrā daba ar ūpjiem”, Stumbra liriskais varonis veido dialogu ar dabas pasauli, uzdodot tādu jautājumu kā “Vai es drīkstētu tepat no peļķes paknābāt gaismu kopā ar jums?”. Ūpja knābī savukārt Stumbris ielicis vārdus “Viņš esot badā pēc gaismas!”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Olafs Stumbrs (1931–1996) dzimis Rīgā, bet 1944. gadā devās bēgļu gaitās un lielāko daļu mūža pavadīja Amerikas Savienotajās Valstīs, Latvijā vien viesojoties. Trimdas periodikā dzeja publicēta jau no 1952. gada, bet Stumbrs ir viens no nedaudzajiem trimdas dzejniekiem, kas publicējas arī Padomju Latvijas presē – pirmoreiz presē viņa vārds minēts 1962. gadā un jau pēc sešiem gadiem – 1968. gadā laikrakstā “Literatūra un Māksla” publicēta Stumbra dzejas kopa. Rakstījis arī angļu valodā, tāpat pievērsies dramaturģijai – viencēliens “Svētku uvertīra” iestudēts 1982. gadā, bet “Dubultnumurs” – 1983. Kopā ar sievu Dairu Stumbri sarakstījis arī libretu un dziesmu tekstus dziesmuspēlei “A Brush with Magic” (“Burvju ota”, 1981, pēc Anšlava Eglīša romāna “Homo novus” motīviem).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti