Rīta Panorāma

"Kilograms kultūras" ceremonijā apbalvos 2021. gada spožākos kultūras notikumus

Rīta Panorāma

Koncertuzvedums visai ģimenei "Ričijs Rū rīko koncertu"

Sveicam dzejnieci Māru Zālīti 70.dzimšanas dienā!

Vienīgā patiesā greznība ir cilvēku savstarpējās attiecības. Dzejniece Māra Zālīte svin 70. jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dzejniece Māra Zālīte ir pārliecināta: "Vienīgā patiesā greznība ir cilvēku savstarpējās attiecības. Un tās mums kā sabiedrībai ļoti pietrūkst. Mēs biežāk esam dusmīgi viens uz otru vai paši uz sevi, vai taupām labus vārdus. Tos nevajag taupīt; ja ir labi vārdi, šai klimatā ātri tie trūd. Un, ja tos nepasaka, tie tumsā pazūd."

Dzejniecei Mārai Zālītei šodien 70. dzimšanas diena. Viņa ir stiprs cilvēks un tautai īstajā brīdī spēj pateikt pašu būtiskāko. Viņa turpina rakstīt, un par triumfu kļuvusi viņas un Viestura Kairiša kopīgi radītā izrāde "Smiļģis" Dailes teātrī, ar Literatūras gada balvu apbalvoti viņas autobiogrāfiskie romāni "Pieci pirksti" un "Paradīzes putni", kas izdoti daudzās valodās, bet nupat izdevniecībā "Dienas Grāmata" iznākusi jauna dzejoļu izlase "Visas lietas".

18. februārī, dzejnieces dzimšanas dienā, meita aktrise Ilze Ķuzule-Skrastiņa un komponists Kārlis Lācis kopā ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķu kameransambli sagatavojuši koncertu "Tā runāja.." 

Dzejnieci nemaz neuztrauc 70 gadu slieksnis:

"Man īstenībā ir 100 gadu.

Es visu laiku saku, ka šī ir mana 100 gadu jubileja, tāpēc ka es esmu tā pieradusi pie tiem 100... Latvijai 100, tad nāca Dailes teātrim 100, tad nāca Smiļģim... Simts un simts, un es nolēmu, ka man arī būs 100." Zālīte atzīst, ka viņas dzīvesveids nav piemēra vērts: "Sēžu pie rakstāmgalda, kamēr sāk sāpēt mugura. Man no sporta ģimnāzijas laikiem ir palikusi nepatika pret fiziskiem vingrinājumiem, paradoksāli, bet tā tas ir." (Smejas.) Vasarā gan rakstniece peldoties, staigājot basām kājām pa mežu.

"Nav man tādas labas receptes, ko kādam dot. Man tas ir no jaunības dienām, un agrāk tas bija vēl svarīgāk: ja es kādu mēnesi esmu nodzīvojusi tā, ka es neesmu ieguvusi kādu jaunu pieredzi, kaut ko no jauna sajutusi, kaut ko ieraudzījusi, kaut ko sapratusi, ar kādu jauku cilvēku tikusies, – es jūtos nabadzīga. Un, ja es laižos iekšā tajos ikdienas ķīviņos un vispār ikdienas lietās, tad es šausmīgi jūtu, ka es iztukšojos," skaidro Zālīte. 

Māra Zālīte vienu pēc otras atver savas grāmatas – tajās ir viņas mūžs. Bet mīlestības dzeja nekur nav pazudusi. “Visos manos dramatiskajos darbos, visos ir kaut kāda mīlestība starp cilvēkiem attēlota. Es jau nevaru uzrakstīt, ja es pati nemīlu. Tad tas ir falši,” uzsver dzejniece. “Un tad vēl ir tas, ka – ja tu kādreiz esi mīlējis no visas sirds, to nekad nevar aizmirst.”’

Māras Zālītes publiskās runas savai tautai aizķer līdz dzīlēm. Atmodas sākumā, 1988. gadā, dzejniece Radošo savienību plēnumā pieprasīja: savā tēvu zemē runāt mātes valodā. Savukārt viņas slavenākā runa izskanēja Mežaparka manifestācijā. Šodien autore saka: “Tikai traki dzejnieki var tādas runas runāt totalitārisma laikā. Ir tāds iekšējais pieprasījums, ļoti spēcīgs. Tu nemaz nevari nerakstīt. Ja tu gribi būt godīgs pret sevi un sabiedrību, un arī kaut ko panākt, tad tā enerģētika un ļoti spēcīga – tāda sajūta, ka kāds vēl viņu dod klāt.

Māra Zālīte uzrakstījusi 19 literāri dramatiskos darbus, ieliekot tajos (gluži kā rokoperā “Lāčplēsis”) tautu spēcinošus un vienojošus vārdus. “Vienīgā patiesā greznība ir cilvēku savstarpējās attiecības, un tas mums kā sabiedrībai ļoti pietrūkst,” spriež rakstniece. “Mēs biežāk esam dusmīgi – viens uz otru vai paši uz sevi. Vai taupām labus vārdus. Tos nevajag taupīt, ja ir labi vārdi. Šai klimatā tie ātri trūd. Ja tos nepasaka, tie pazūd tumsā.”

Māras Zālītes romāni “Pieci pirksti” un “Paradīzes putni” izdoti daudzās pasaules valodās. Tas bijis pienākums – uzrakstīt saviem mazbērniem par dzimtas piedzīvoto izsūtījumā Sibīrijā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti