VIDEO: Sarunas ar tautiešiem pasaulē – par Laimas Kotas romānu «Cilvēks ar zilo putnu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pasaules brīvo latviešu apvienība (PBLA) 9. decembrī pulksten 14.00 aicina uz tiešsaistes sarunu ar rakstnieci Laimu Kotu un literatūrzinātnieci Ingunu Dauksti-Silasproģi par romānu "Cilvēks ar zilo putnu". Fragmentu no grāmatas lasīs aktieris Uldis Anže.

Skatītāji varēs piedalīties sarunā, uzdodot jautājumus PBLA "Facebook" lapā, "100g kultūras" "Facebook" lapā vai "Zoom" platformā, iepriekš piesakoties dalībai, rakstot uz e-pastu: [email protected].

Laimas Kotas romāns "Cilvēks ar zilo putnu", kas iznācis sērijā "Es esmu..", stāsta par latviešu rakstnieka, dramaturga un gleznotāja Anšlava Eglīša (1906–1993) nepilnus piecus gadus ilgo dzīvi, kad pēc Otrā pasaules kara viņš kopā ar sievu mita Vācijas mazpilsētā Tailfingenā.

"Ir viens dzīves posms, ko Anšlavs Eglītis aprakstījis maz, skopi, pusvārdos vai iztālēm. Tā ir trimda. Pieci gadi pēc Otrā pasaules kara Vācijā, mazā pilsētiņā gandrīz pie Šveices robežas. Tos pieminot, visos avotos gandrīz viens meldiņš: "Trimdas laiku pavada Vācijā." Tas mani ieintriģēja. Izēdos cauri periodikas kalnam, ieniru laikabiedru atmiņu avotos, uzzīmēju karti, un aidā — sanāca pilna istaba ar latviešu leģionāriem, rakstniekiem, dievputniņiem un švābiem, visi sāka teikt un mācīt, kam romānā jābūt. Dzīve trimdas izolācijā bija skarba un grūta, tomēr Anšlavs Eglītis savos darbos allaž mudina varoņus spirināties, viņš saka: "Dzīvo, lai tur vai kas!" Man tas bija īpaši svarīgi toreiz, kad Eglīša grāmatas lasīju priekšā mammai. Tagad arī," par romāna tapšanu stāsta Laima Kota.

LTV žurnāliste Eva Johansone ar rakstnieci Laimu Kotu un literatūrzinātnieci Ingunu Dauksti-Silasproģi pārrunās grāmatā aprakstīto posmu Anšlava Eglīša un viņa sievas Veronikas Janelsiņas dzīvē. Rakstnieces izvēlētu fragmentu no grāmatas lasīs aktieris Uldis Anže.

Prozaiķe Laima Kota (1962) ir desmit grāmatu autore. Stāstus sākusi publicēt 1993. gadā, bet popularitāti ieguvusi ar pirmo romānu "Šampinjonu derība" (2002), par kuru saņēmusi Literatūras gada balvu. Atzinību guvuši arī citi Laimas Kotas darbi: trilleris "Cilpa" (2003), biogrāfiskie romāni "Mīla. Benjamiņa" (2005) un "BrāliBrāli. Balsu burvji brāļi Kokari" (2009), kā arī viņas grāmata bērniem "Matilde un Terēze jeb kā būt Te, Tur un Citur" (2013) un sērijā "Mēs. Latvija, XX gadsimts" izdotais romāns "Istaba" (2016).

PBLA rīkotajās septiņās sarunās piedalās latviešu rakstnieki, kuru romāni izdoti sērijās - "Mēs. Latvija, XX gadsimts" un "Es esmu..". Sarunu mērķis ir popularizēt latviešu literatūru tautiešiem visā pasaulē, iepazīstinot tuvāk gan ar latviešu rakstniekiem, gan viņu grāmatām.

Sarunu programma
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti