VIDEO: Literatūras sarunas ar tautiešiem pasaulē – par romānu «Rakstītāja» stāsta Inga Gaile

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pasaules brīvo latviešu apvienība (PBLA) 14. oktobrī pulksten 14.00 aicina uz tiešsaistes sarunu ar rakstnieci Ingu Gaili un publicisti Santu Remeri par romānu “Rakstītāja”. Fragmentus no grāmatas lasīs Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa.

Tiešsaistes skatītāji varēs piedalīties sarunā, uzdodot jautājumus tiešraidē PBLA "Facebook" lapā, sabiedrisko mediju portālā LSM.lv vai "Zoom" platformā, iepriekš piesakoties dalībai, rakstot uz e-pastu: [email protected].

Romāns “Rakstītāja” ("Dienas Grāmata", 2020) ir Ingas Gailes brīva interpretācija par rakstnieces un sieviešu tiesību aktīvistes Ivandes Kaijas (1876–1942) dzīvi. Nodaļā “Galvassāpes” izmantoti Ivandes Kaijas dienasgrāmatas fragmenti, kas savīti ar autores iztēles radīto. Sarunas moderatore, LTV žurnāliste Eva Johansone ar Ingu Gaili un Santu Remeri runās par grāmatā atspoguļoto laikmetu un aktualitāti mūsdienās. "Ko juta un kā dzīvoja Ivande Kaija, es noteikti nezinu labāk par viņas radiniekiem un literatūrzinātniekiem. Šis ir mans stāsts par viņu," raksta Inga Gaile.

“Sekss un nāve iet roku rokā, cilvēki ir radušies no klēpja, un līdz pat nāves brīdim viņus nodarbina pašu klēpis. Gaile uzkrītoši savieno šos tik bieži nošķirtos ekstrēmus – arī nogalinātajām komunistu slepkavām piekabina, ka viņas reiz "samiegtām actiņām, vēl pilnām dzemdību putekšņu", meklējušas siltumu. Visi cilvēki ir bijuši mīlami un mīlējuši, kvēles uzplaiksnījumā radījuši jaunus cilvēkus vai romānus. Tā ir dzemdējušas sievietes perspektīva: "Kā sieviete esmu piedzīvojusi jauna cilvēka dzimšanas brīnumu un līdz ar to sapratusi nāves neizbēgamību." Simboliski autore pie seksualitātes un mirstīguma nedalāmības atgriežas arī romāna beigās, kur Ivande ar Aspaziju jau pēcnāves pasaulē vēro puskailos vīriešus, kuri rok sev kapu,” Satori.lv recenzijā par romānu raksta publiciste Santa Remere.

Inga Gaile (1976) ir dzejniece, prozaiķe un dramaturģe, kuras pirmā grāmata laista klajā pirms vairāk nekā divdesmit gadiem. Viņas dzeja novērtēta ar Klāva Elsberga un Ojāra Vācieša prēmiju, Annas Dagdas fonda un Dzejas dienu balvu. Inga Gaile ir divkārtēja Latvijas Literatūras gada balvas laureāte: par dzejoļu krājumu bērniem "Vai otrā grupa mani dzird?" (2015) un romānu "Skaistās" (2020).

PBLA rīkotajās septiņās sarunās piedalās latviešu rakstnieki, kuru romāni izdoti sērijās “Mēs. Latvija, XX gadsimts” un “Es esmu..”. Viņiem pievienosies arī sarunu biedrs – eksperts, lai kopīgi apspriestu grāmatā aprakstīto laikmetu, cilvēkus un notikumus. Sarunu mērķis ir popularizēt latviešu literatūru tautiešiem visā pasaulē, iepazīstinot tuvāk gan ar latviešu rakstniekiem, gan viņu grāmatām.

Sarunu programma
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti