VIDEO: Akcijā «Dūmoj ar komatim!» popularizē latgaliešu literatūru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Dūmoj ar komatim!” ir latgaliešu literatūras un valodas popularizēšanas akcija, kurā ar video palīdzību latgaliešu kultūras aktīvisti pievērš uzmanību latgaliski radītiem literāriem darbiem un latgaliski rakstītiem tekstiem, medijus informē organizatori.

Akcijai atlasīti dažādu laiku un dažādu latgaliešu literātu darbi – video vizualizācijas piedzīvo Ilzes Spergas, Pētera Jurciņa, Līgas Seikstas, Marijas Andžānes, Eināra Pelša, Oskara Seiksta, Marijas Dzeislas, Vilhelmīnes Urtānes un Valentīna Lukaševiča darbi.

Literāros darbus ierunājuši Izglītības un zinātnes ministre, literatūrzinātniece Ilga Šuplinska (Jaunā konservatīva partija) , kino un teātra režisors Viesturs Kairišs, aktieris un komiķis Jānis Skutelis, dziesminieks Vinsents Kūkojs, Ziemeļlatgales kultūras un sabiedriskais aktīvists Andris Slišāns, Latvijas Radio Latgales studijas vadītāja Renāte Lazdiņa, Andrupenes kultūras aktīvists Dainis Platacis, rakstnieks, publicists un multimākslinieks Oskars Orlovs (Raibīs),  grupas “Bez PVN” mūziķis, producents un sabiedriskais aktīvists Guntis Rasims.

“Pirmās izveidotās literāro darbu vizualizācijas, kuru idejas un tehnisko risinājumu radījuši Viola Lapa un Guntis Rasims, jau pieejamas biedrības “Latgolys Producentu Grupa” profilos sociālajos tīklos “Youtube” un “Facebook”. Pārējie video internetā pakāpeniski tiks publicēti līdz 2019. gada beigām.

Projektu-akciju “Dūmoj ar komatim!” īsteno biedrība “Latgolys Producentu Grupa” sadarbībā ar biedrību “Kukuži”, uzsverot, ka joprojām vistrauslākā latgaliešu mūsdienu kultūras daļa, diemžēl, ir literatūra. Jaunu augstvērtīgu darbu ir samērā maz, tāpat literatūra latgaliski nav izplatīta lasāmviela tās lietotāju – lasītāju – vidū.

Viens no idejas autoriem, latgaliešu literāts Oskars Orlovs (Raibīs) stāsta: “Ideja par “Dūmoj ar komatim” roduos vysā paseņ, verūtīs literarūs procesus uorzemēs, kur gruomotom teik taiseiti treileri, i cytys mini publicitatis akcejis. Tok tys pi myusu eipaši plaši nateik izmontuots. Itymā informativajā pasaulī eipaši literaturai vajadzeigs jauns, aizraunūšs, kūduleigs veids, kai jū pasnēgt, varbyut īiņteresēt skaiteituoju/klauseituoju. Literatura – tei ir mysudīnu cylvāka naatkareiba. Pošam pīsadolūt vysaiduos dzejis i prozys nūtikšonuos, asu nūvāruojs, ka cytu reizi pošim autorim ir biklums i navareiba runuot sovus goradorbus i rakstnīkam na vysod tys ari ir juodora. Jam teksti juoroksta, na juodūmoj, kai jī juopasnādz auditorejai. Deļ tuo ari ite tekstus runoj cyti – latgaliskajā sabīdreibā zynomi ļauds.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti