Vestienas muižā notiks Visvaldim Lācim veltītas grāmatas atvēršanas svētki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

27. augustā pulksten 14.00 Vestienas muižā notiks grāmatas “Visvaldis Lācis atmiņu atspulgos” atvēršanas svētki. Apgāda “Jumava” paspārnē iznākušajā grāmatā atmiņās par pērn aizsaulē aizgājušo leģionāru, nacionālpolitiķi, publicistu un vēsturnieku dalās viņa draugi, radinieki, laikabiedri, novadnieki un sabiedrībā zināmi cilvēki, informēja izdevēji.

Visvaldis Lācis bija iedvesmojoša un daudzpusīga personība. Dažādās jomās un veidos viņa ceļi krustojušies ar Latvijā atpazīstamām personībām ― Ēriku Hānbergu, Daini Īvānu, Baibu Rivžu, Inu Druvieti, Māri Niklasu, Valdi Segliņu un citiem ― kuri grāmatas ietvaros dalās savās atmiņās. Tajā iekļautas arī intervijas, kurās ar savu pasaules redzējumu nepastarpināti dalās pats Visvaldis Lācis.

“Esam dziļi pārliecināti, ka šie atmiņu stāstu fragmenti palīdzēs vēl labāk un daudzpusīgāk iepazīt ģimenes cilvēku, vīru, tēvu, vectēvu; rakstnieku, publicistu, vēsturnieku, karavīru, sportistu, politiķi, zemnieku ― savas zemes saimnieku, […] sava novada, savas valsts, savas zemes, savas valodas un savas tautas patriotu,” par grāmatu teic apgāda “Jumava” valdes priekšsēdētājs un Visvalža Lāča draugs Juris Visockis.

Visvaldis Lācis (1924–2020) ― leģionārs, nacionālpolitiķis, publicists, rakstnieks un vēsturnieks. 1943. gadā ticis iesaukts latviešu leģionā, vēlāk kļuvis par leģiona virsnieka vietnieku. Līdz ar Trešās atmodas sākšanos Lācis dedzīgi iesaistījies tās norisēs, kļūstot atpazīstams savu publisko runu un rakstu dēļ. 1988. gadā ievēlēts Latvijas Tautas frontes valdē, bijis Latvijas Nacionālās neatkarības kustības priekšsēdētājs, 9. un 10. Saeimas deputāts, “Daugavas vanagu” Latvijas apvienības priekšsēdētājs. Publicējis vairāk nekā 300 rakstu un 10 grāmatu, galvenokārt par Latvijas vēsturi.

Par veikumu Latvijas labā 1995. gadā viņam piešķirts ceturtās šķiras Triju Zvaigžņu ordenis. Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktors. Līdz mūža beigām strādāja pie doktora disertācijas, lai iegūtu arī zinātnisko grādu vēsturē. Neilgi pirms nāves novēlējis savu apjomīgo 2000 grāmatu kolekciju Latvijas Universitātes Akadēmiskajai bibliotēkai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti