Kultūras rondo

Baletdejotāja Anna Laudere par savu darba ritmu un dzīvi Covid gaisotnē

Kultūras rondo

Jaunumi Radioteātrī - jau šovakar pirmatskaņojums "Vietējā stacija"

Dzīve Ventspils rakstnieku un tulkotāju mājā. Stāsta Andra Konste

Ventspils Starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā jaunrade neapsīkst

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pandēmijas laikā Starptautiskā rakstnieku un tulkotāju māja Ventspilī nestāv tukša. Starp rezidējošiem literātiem arī tādi, kas namā uzturas pirmo reizi. Rakstnieku un tulkotāju mājas vadītāja Andra Konste ir gandarīta, ka vairums šeit rakstīto darbu patiešām tiek izdoti. 

Andra Konste Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāsta, ka pašreiz namā lielākoties uzturas latviešu literāti. Ar epidemioloģiskās drošības pasākumu ievērošanu problēmu neesot – telpas pietiek visiem. 

Pēdējā laikā starp rezidentiem netrūkst tādu, kuri Ventspils Starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā līdz šim ne reizi nav bijuši. Konste noskaidrojusi, ka daļa no viņiem paši bija izdomājuši, ka noteikti netiks uzņemti, tāpēc iepriekš vilcinājušies ar pieteikšanos. “Vēl kas interesanti – daži [..] ir pārsteigti, ka mājā ir ļoti kluss un mierīgs. Nez kādēļ viņi bija domājuši, ka šeit būs trokšņaini.

Jau daudzus gadus cilvēki brauc ar zināmu domu, ko šeit darīs un to tiešām arī dara,”  piebilst rakstnieku un tulkotāju mājas vadītāja.  

Šobrīd vienīgais literātu mājā dzīvojošais ārzemnieks ir jaunietis no Zviedrijas. Viņš šeit apgūst latviešu valodu. Konste atklāj, ka kopumā gribētāju netrūkst: “Viena daļa jau sēž uz koferiem. Daži, mums šķiet, pat nav dzirdējuši, ka pasaulē ir pandēmija. Viņi ir ar mieru braukt tūliņ.

Piesakās arī pirmie cilvēki, kuri ir vakcinēti. Mēs vēl īsti nezinām, kādi būs tie noteikumi, bet tādi jau piesakās.” 

Ventspils Starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā ir plaukts, kurā ikviens literāts var atstāt grāmatu, pie kuras šeit reiz tika strādāts. Rakstnieku un tulkotāju nama vadītāja stāsta, ka plaukts pildās un lielākā daļa šeit rakstīto darbu patiešām tiek izdoti. Šobrīd vien žēl, ka nedrīkst organizēt lasītāju tikšanos ar rakstniekiem un tulkotājiem. 

Taujāta par Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) norisi, Andra Konste ziņo, ka balvas pasniegšanas notikumu šogad organizē dzejnieks un interneta žurnāla Satori.lv galvenais redaktors Henriks Eliass Zēgners. Žūrija turpina strādāt, un jau martā tiks atklāti balvas nominanti. “Mēs katru gadu ceram uz to, ka tas literatūrai veltītais mēnesis – no nominācijām līdz laureātiem – arī ir galvenais visā šajā procesā.

Ja žūrija ir lēmusi vismaz par nominantiem, tad mēs ceram, ka tā ir tā labākā grāmatu daļa, kurai pievēršam uzmanību un ar kuru iepazīstinām lasītājus,” paskaidro Andra Konste.

Nominēto darbu sarakstam līdzi seko arī bibliotēkas. Nominācijas savā ziņā kalpojot par kvalitātes orientieri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti