Dienas ziņas

Piensaimniekus māca, kā samazināt izmaksas

Dienas ziņas

Limbažos jaunieši sāk uzņēmējdarbību

Ventspils rakstnieku un tulkotāju mājai – 10

Ventspils Rakstnieku māja desmit gados uzņēmusi ap 1000 viesu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pirms desmit gadiem rakstniecei Norai Ikstenai ar domubiedriem radās ideja pārņemt pieredzi un arī Latvijā atvērt rakstnieku rezidenču namu. Par mājvietu kļuva Ventspils. Lai pāris nedēļu varētu veltīt laiku tikai saviem rakstu darbiem, autori no visas pasaules pierakstās pat vairāku gadu garās rindās. Desmit gadu laikā uzņemti ap tūkstoš viesu no dažādām valstīm.

Savu pirmo desmitgadi atzīmē rakstnieku un tulkotāju rezidenču vieta Ventspilī – desmit gadu laikā te pabijuši tulkotāji, publicisti un biezu romānu rakstnieki no vismaz 50 valstīm, un sen jau nav jājautā, vai ir kāda brīva vieta. Uz Ventspils Rakstnieku māju gaida rindā vairākus gadus.

''Kādreiz droši vien Ventspils neasociējās ar rakstniekiem, bet ar naftu un zivīm, bet tagad, pēc desmit gadiem - ar rakstniekiem. Tas ir liels pluss, varat man ticēt, esmu bijis diezgan daudzās pasaules vietās, un tādu atmosfēru kā šeit varat pameklēt,'' saka Rakstnieku mājas rezidents, dzejnieks Edvīns Raups.

Rakstnieku māja ir vietējās pašvaldības un Kultūras ministrijas sadarbības rezultāts, bet rezidenti godīgi atzīst, - kad rakstnieks izbrauc no ierastās ikdienas, tad tieši šādā rezidenču centrā var izdarīt visvairāk. Iespēju dzīvot un strādāt Ventspils mājā izmanto ne tikai ārzemnieki, arī Latvijas radošie cilvēki, kas Ventspilī atgriežas vairākkārt.

"Pirmo reizi šeit atbraucu, lai strādātu pie grāmatas par Regīnu Ezeru ''Esamība ar Regīnu'', un man tas izdevās man pašai par pārsteigumu, un es esmu ļoti pateicīga Ventspils mājai, ka pagājušogad decembrī es šeit uzrakstīju lielāko daļu no sava romāna ''Mātes piens''," norāda Rakstnieku mājas idejas autore, rakstniece Nora Ikstena.

Nama vadītāja Andra Konste no rīdzinieces, Aleksandra Čaka muzeja vadītājas ir kļuvusi par ventspilnieci un spēj Kurzemes šarmu izrādīt, ne tikai vedot viesus sēnēs vai pastaigās pa Ostgalu, bet arī rīkojot tikšanās mirkļus ar lasītājiem un izdodot Rakstnieku mājas gadagrāmatu.

"Nu, kāpēc lai es nesēdētu Čaka muzejā, kur viss bija ļoti komfortabli, viss zināms, paredzams, un es tur mierīgi varēju sēdēt līdz vecumdienām? Bet jāmēģina dzīvē arī citas lietas, un tāpēc es esmu šeit," skaidro rakstnieku mājas vadītāja Andra Konste.

Ventspils Rakstnieku un tulkotāju mājā krājas grāmatas visās valodās, kuras lasot, bieži atpazītam Ventspils ielas un  cilvēkus vai gadalaikus. Tā esot lieliska Latvijas reklāma. Tuvākā citas valsts rakstnieku rezidences vieta joprojām atrodas tālu: Gotlandes salā - Visbijā, kur arī radusies Ventspils rakstnieku mājas ideja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti