«Vardarbības kalendārs» – no vardarbības cietušu sieviešu un latviešu literātu lasījumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Literatūras interneta žurnāla “Punctum” rīkotā festivāla laikā 18. augustā pulksten 19.00 galerijā “Smiļka” Rīgā notiks dzejas un dokumentālu stāstu lasījumi “Vardarbības kalendārs”, kuros satiksies latviešu literāti un projekta “Lietisko pierādījumu muzejs” dalībnieces. Lasījumiem iespējams sekot līdzi arī tiešraidē – "Lietisko pierādījumu muzeja" mājaslapā, portālā LSM.lv un "Facebook".

Lietisko pierādījumu muzejs” ir Lauras Stašānes un Janas Jacukas radīts dokumentāls, performatīvs darbs, kura uzmanības centrā ir vardarbība ģimenē un kas apvieno izstādi privātā dzīvoklī un pieredzes stāstu lasījumu maratonu. Projekts tapa kopā ar sievietēm, kuras nodeva muzejam savus vardarbības pieredzes stāstus un ar kuru palīdzību tika veidota muzeja priekšmetu – vardarbības liecinieku kolekcija.

“Punctum” festivāls, kas notiks no 17. līdz 27. augustam, piedāvājot Latvijas un ārvalstu literātu lasījumus, performances, koncertus un lekcijas, šogad ir veltīts latviešu prozas klasiķei Regīnai Ezerai. Festivāls pievērsīsies Ezeras prozā būtiskām tēmām – varmācībai, traumai, šaubām un nedrošībai. Vardarbības lasījumi festivāla otrajā dienā veidoti, atsaucoties uz Ezeras dienasgrāmatu pierakstiem “Stundu kalendārs”, kā arī viņas daiļradē nozīmīgo tēmu – slēpto vardarbību savstarpējās attiecībās. Lasījumu maratonā latviešu literāti Lote Vilma Vītiņa, Ieva Viese, Lauris Veips, Inga Gaile, Aivars Madris, Madara Gruntmane, Liepa Rūce, Roberts Vilsons, Elīna Rībena, Jana Egle, Laura Vinogradova un citi lasīs projekta “Lietisko pierādījumu muzejs” dalībnieču – no vardarbības cietušo sieviešu – dokumentālos stāstus, savukārt “Lietisko pierādījumu muzeja” dalībnieces Jana Aizupe, Agnese Berele, Aiva Grudule, Karlīna Jansone, Marija Krūmiņa, Elia Lasmane, Džeina Mieze, Sabīne Ozoliņa, Adriana Roze, Ieva Skadiņa, Paula Terehova – literātu radītos tekstus, kas veltīti šai tēmai un daļa no kuriem arī tapuši pēc sarunām ar projekta dalībniecēm.

Teksti tiks lasīti jauktā secībā bez autorības, lai uzsvērtu līdzdalības, atbalsta un anonimitātes nepieciešamību, risinot vardarbīgu attiecību situācijas.

Pasākuma tiešraidi 18. augustā no pulksten 19.00 līdz 21.00 ikviens varēs vērot un klausīties žurnāla “Punctum” “Facebook” lapā, “Lietisko pierādījumu muzeja” topošajā mājaslapā pieradijumumuzejs.lv, kā arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv.

Lasījumu ieraksts būs pieejams ierobežotu laiku.

Pieradijumumuzejs.lv ir digitāla izstādes “Lietisko pierādījumu muzejs” versija un darbosies arī kā platforma, aicinot sievietes dalīties ar ģimenē vai attiecībās piedzīvotas vardarbības pieredzi un pievienot savu priekšmetu un stāstu muzeja kolekcijai. To varēs anonīmi izdarīt pieradijumumuzejs.lv mājaslapā lasījumu laikā un vēlāk.

Pieradijumumuzejs.lv sadarbojas ar Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta projektu “Vardarbības arhīvs” ar mērķi dokumentēt vardarbības vēsturi Latvijā, darot to veidā, kas ir cieņpilns pret stāstu autorēm un viņu vēlmi saglabāt anonimitāti.

Digitālā muzeja tapšanu atbalsta VKKF programma “KultūrElpa”, un pilnībā publiski pieejams tas būs 2021. gada oktobrī.

“Lietisko pierādījumu muzejs” ir starptautiskā jaunā teātra festivāla “Homo Novus” projekts, kas tapa ar starptautiskās platformas “Magic Carpets” atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti