Valts Ernštreits: Es ir ieskrējies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kā vēstīts, desmit gadus pēc debijas dzejas krājuma "Inter/rational" iznākšanas, maijā apgādā “Mansards” dienas gaismu ieraudzīja Valta Ernštreita otrā dzejas grāmata "Dark Energy". Intervijā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo", raksturojot šī brīža sajūtu, dzejnieks citē savu vectēvu, kurš, ieskrējis ar "Zaporožecu" smagajā mašīnā, esot teicis: "Es ir ieskrējies!".

Par otro dzejas grāmatu, pēc Ernštreita domām, dzejniekam ir ievērojami lielāka atbildība. Ja pirmās grāmatas gadījumā var atrast attaisnojumus, tad otrā tos vairs nepieļauj.

Ar otro grāmatu tu piesaki sevi nevis kā atnācēju, bet tādu, kurš vēlas palikt,” teic dzejnieks. „Atbildība, ko uzliek otrā grāmata, ir visai pamatīga.”

Ernštreits stāsta, ka desmit gadu pauze starp grāmatu iznākšanu nenozīmē to, ka viņš nav rakstījis. Brīvajā laikā viņš labprāt pievērsies tam, kas patīk, proti, radīšanai, sākot no dzejas un beidzot ar gleznošanu. Tad radusies doma, ka būtu jāsaņemas uz otro grāmatu. Dzejnieks atzīst, ka zināmu motivāciju pārvarēt ieslīgšanu ikdienas rūpēs un pabeigt grāmatu sniedzis Kultūrkapitāla fonds.

Savus tekstus Ernštreits sauc par koncentrētiem stāstiem.

Katrs no šiem dzejoļiem izstāsta kaut kādu stāstu ļoti koncentrētā veidā un faktiski arī sižetiski korekti,” saka dzejnieks, skaidrojot, ka krājums „Dark Energy" būvēts ap tematisko asi, kamēr pirmā grāmata bija zināmā laika periodā sarakstītu dzejoļu apkopojums.

Ernštreits uzsver, ka viņam vienmēr ir bijusi būtiska kompozīcija. Kā piemēru, par ko viņam liels prieks, Ernštreits min paša sastādīto lībiešu dzejas antoloģiju „Es viltīgāks par tevi, menca" (1998). Tieši kompozicionālais salikums, pēc Ernštreita domām, bija tas, kas padarīja krājumu baudāmu.

„Par šo grāmatu man patiesībā joprojām ir liels prieks,” saka Ernštreits.

Jautāts, vai dzejniekam paredzētas tikšanās ar lasītājiem, Ernštreits stāsta, ka viņš ir no tiem, kuriem „ļoti labi patīk, kad neviens netraucē un nav ne ar vienu jātiekas”.

Kā teica mans vectētiņš, kad ar "Zaporožecu" ieskrēja smagajā mašīnā: „Es ir ieskrējies!”. Un man arī ir sajūta, ka es ir ieskrējies,” smej dzejnieks, atklājot, ka viņam jau prātā vairākas idejas, ko darīt tālāk.

Valta Ernštreita pamatdarbs ir tulkošana, taču nu jau pusotru gadu to aizstājusi igauņu-latviešu vārdnīcas veidošana. Pa daļai hobijs, pa daļai darbs Ernštreitam ir uzņēmums „NicePlace”, kas nodarbojas ar Latvijas suvenīru un dizaina papīrlietu veidošanu un kopā ar apgādu „Mansards” atvēris grāmatu un kultūrpreču veikalu. Kā trešo savas darbības virzienu Ernštreits nosauc lībiešus. Tā ir gan darbošanās Lībiešu kultūras centrā, gan dažādu lībiešu izdevumu veidošana un lībiešu kultūras popularizēšana.

Patiesībā mans vienīgais pamatdarbs ar standarta algu ir Tartu Universitātē, kur strādāju par pētnieku,” atklāj Ernštreits.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti