Valodas svētkus atzīmē ar Dzejas un repa sacīkstēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latviešu nacionālās valodniecības pamatlicēja Jura Alunāna dzimšanas dienā jau trešo gadu tiek atzīmēta Valsts valodas diena. Tās iniciators - Rakstniecības un mūzikas muzejs - valodas svētkus atzīmēs ar Dzejas un repa sacīkstēm, kas otrdienas pēcpusdienā notiks Rīgas centrā, Esplanādē. Daudziem, iespējams, vēl neierastā vārda mākslas veidu satikšanās raudzīs nojaukt stereotipus gan par dzeju, gan repu, un sumināt latviešu valodas bagātību dažādās izteiksmes formās.

Jaunie dzejas un repa autori kopīgās sacīkstēs pēc pašu ierosinājuma pirmoreiz satikās pērn rudenī „Dzejas dienu” laikā Rakstniecības un mūzikas muzejā. Dzeja un reps savā starpā gan nesacenšas. Tomēr tā ir iespēja satikties, dzirdēt vienam otru un, iespējams, smelties jaunas idejas. 

Šoreiz 12 jaunie dzejas un repa meistari tiksies jau daudz publiskākā vietā - „Rīga 2014” kultūras vasarnīcā Esplanādē. „Domāju, ka sacīkstes ir tā forma, ko muzejs izvēlējās kā ļoti populāru zināmas intereses radīšanai,” saka dzejniece un literatūras skolotāja Iveta Ratinīka. Viņa kopā ar dzejnieci Ingu Gaili un reperiem Žaku (Žaku Bernardu) un Ansi (Ansi Kolmani) būs sacīkšu žūrijā. Viņu uzdevums būs vērtēt gan priekšnesumu atraktivitāti, gan dzejas vai repa teksta oriģinalitāti, atbilstību laikam un spēju improvizēt. Jaunie dzejnieki un reperi uzstāsies ne vien ar jau sagatavotiem darbiem, bet arī radīs tos uz vietas.

Šajā aspektā dzeja un reps satuvinās. Ko mēs parasti gaidām no dzejas lasījumiem? Atnāk bāli jaunekļi un jaunavas un sveču gaismā, dziļdomīgiem skatieniem pauž jūtas, pārdomas, emocijas. Šis ir citāda veida pasākums,” stāsta Ratinīka.

Sacīkšu publiskais raksturs, iespējams, būs izaicinājums jaunajiem autoriem, tomēr tas ir ceļš, kā dzejai nokļūt pie gados jauna lasītāja, kurš pieradis pie oriģinālām izpausmes formām. „Ja tas būs ceļš, kā viņš atnāks pie grāmatu iegādes vai valodas jautājumu aktualizēšanas, mēs tikai priecāsimies,” teic Ratnīka. Viņa arī atgādina, ka latviešu dzeja pēdējos gadu desmitos smagi cietusi no tā, ka pat atzītu autoru darbi tiek izdoti vien dažos simtos eksemplāru.

Neparastās sacīkstes dod arī iespēju nojaukt barjeras starp dažādiem vārda mākslas veidiem un paplašināt redzesloku, saka viens no idejas autoriem un sacīkšu vadītājs Andris Gailis jeb Mixmaster AG.

„Dzeja caur gadu simtiem un gadu tūkstošiem ir bijusi tik dažāda! Ja paskatāmies no vārda mākslas tradīcijas, kas ir daudz senāka par literatūru, šī runātā dzeja ir daudz senāka nekā rakstītā. Un tas, kas ir repā šobrīd - kaut arī ir ieraksti -, tā lielā mērā ir šī dzīvā vārda tradīcija, ka ir konkrēta vieta, konkrēti cilvēki, kurus uzrunāt,” saka Gailis.

Atzīmējot Valsts valodas dienu ar Dzejas un repa sacīkstēm, Rakstniecības un mūzikas muzejs vēlas uzsvērt latviešu valodas mūsdienīgumu un vitalitāti. Andris Gailis un Iveta Ratinīka šo ideju vērtē kā trāpīgu un īpaši saistošu tieši jauniešiem.

„Reps varbūt nav skolu programmās, bet jauniešus tas saista un ir ļoti labi, ka viņi  varbūt sākumā ne tik gramatiski pareizā un izsmalcinātā veidā, bet lieto un loka to mūsu mēli, mēģina izteikt savas domas, nevis tikai atreferēt vai nospiest „Copy + paste” referātus. Tad arī tā valoda dzīvo,” secina Gailis.

„Valoda nav nekas tāds, kas ir konservēts, ielikts akadēmiskajā valodas vārdnīcā vai gramatikas grāmatā un viss,” uzsver Ratinīka.

Valoda nemitīgi plūst un mainās, un jaunieši, manuprāt, ir tie, kas visbiežāk un visradošāk piedāvā to jauno leksikas slāni, jauno attieksmes slāni valodā. Un ja viņi nerunās latviešu valodā par tām parādībām, kas viņiem ir aktuāli, tad valoda varētu salikt rociņas uz krūtīm, likties zārciņā un čučēt nost.”

Sacīkšu uzvarētājs dzejas grupā varēs skoloties Rakstnieku savienības "Literārajā akadēmijā", bet repa grupā - ierakstīt dziesmu profesionālā ierakstu studijā. Uzvarētāju dzejoļus publicēs portālā "Satori". Sacīkstes krāšņos arī pašu žūrijas locekļu paraugdemonstrējumi.

Valsts valodas dienu ar dažādiem pasākumiem atzīmēs arī citviet. Piebalgas muzeju apvienība „Orisāre” jau otro gadu izsludinājusi konkursu „Tā runā piebaldzēns!”, kurā piedalīties aicināti Vecpiebalgas un Jaunpiebalgas novadu skolēni.

Krišjāņa Barona muzejā Rīgā otrdien ikviens varēs pārbaudīt prasmes un iemaņas dažādu gadu un klašu latviešu valodas testu izpildē. Ādolfa Alunāna muzejs Jelgavā Valsts valodas dienu svinēs kopā ar draugiem no 5.vidusskolas, pasākumā „Teici, teici valodiņa!” atverot gramatikas grāmatu un atraktīvās nodarbībās pārbaudot savas latviešu valodas zināšanas.

Savukārt Ventspils Pārventas bibliotēka dienu vēlāk, 14. maijā, uz pasākumu „Es svinu valodu!” aicinājusi Ventspils 5. vidusskolas skolēnus. Jaunieši izspēlēs valodu teatrālās improvizācijas spēlēs, kurās tiks izmantota Janīnas Kursītes sastādītā „Neakadēmiskās latviešu valodas vārdnīca jeb Novadu vārdene”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti