Rīta Panorāma

Pirmizrāde Krievu Drāmas teātri "Trokšņi aiz daudz"

Rīta Panorāma

"Spēlmaņu nakts" balva par mūža ieguldījumu

Kā digitālās tehnoloģijas ietekmē iespiesto grāmatu tirgu?

Vai e-grāmatas izkonkurēs drukāto vārdu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Izdevniecības „Jānis Roze" dibinātājam Jānim Rozem šajā nedēļas nogalē apritēja 135 gadi. Bet grāmatu izdevniecība savu simtgadi svinēs nākamgad. Kā tehnoloģiju laikmets ietekmē grāmatu izdošanas biznesu, kurš Latvijā pastāv kopš 16. gadsimta beigām, kad Latvijas teritorijā izveidoja pirmo grāmatu spiestuvi - „Nikolaja Mollīna tipogrāfiju"?

Apgāds „Jānis Roze" grāmatas izdod un pārdod kopš 1914. gada, un šobrīd ir viens no senākajiem Latvijas uzņēmumiem, kur pie vadības grožiem ir dibinātāja pēcteči.  Dažādu varu ideoloģisko ieskatu dēļ, savulaik bez tiesas lēmuma  izsūtītā un Soļikamskas nometnē bada nāvē mirušā izdevniecības dibinātajā Jāņa Rozes vārdu un uzvārdu nosaukumā uzņēmums atguvis vien 1991. gadā.

„Vienīgais  šāds tiešām, kur ģimene joprojām strādā un nav pārdevuši daļas, ir tieši mūsu uzņēmums, jo līdzīgs ir „Valters un Rapa", kurš ir divus gadus vecāks, bet tur diemžēl ģimene neturpina vairs," saka SIA "Jānis Roze" direktore Ināra Beļinkaja.

Lielākās pārmaiņas grāmatniecības nozarē pēdējo gadu laikā radījusi digitalizācija. Vislielāko popularitāti e-grāmatas un to lasīšanai piemērotas ierīces ieguvušas Amerikas Savienotajās Valstīs. Tur arī digitālajiem izdevumiem labākās cenas. Drukāto grāmatu izdevēji apšauba, vai digitālā lasāmviela jebkad varētu izkonkurēt īpašās izjūtas, ko cilvēkiem visā pasaulē rada īstas grāmatas atvēršana svētdienas pēcpusdienā.

„Pat ja tagad parunā ar jauniem cilvēkiem, kam patīk visas 'fīčas', ceļojumos - jā, var salādēt, cik gribi, bet mājās jālasa ir īsta grāmata. Tas ir ļoti jauki labi, vistālāk šinī ziņa ir ticis apgāds „Zvaigzne", bet nu tas ir pavisam neievērojams procents," norāda Beļinkaja.

Kārlis Žilvinskis ir interneta grāmatu izdevējs. Viņa un kolēģu veidotā interneta vietnē latviešu klasiķu darbus var lasīt bez maksas, citas grāmatas - nopirkt. Taču pagaidām šajā nozarē vairāk sanākot ieguldīt.  Viņš piekrīt - latviešu valodā lasītāju ir nesalīdzināmi mazāk nekā angļu mēles zinātāju, tāpēc arī tirgus ierobežots, taču ne neiespējams.

„Pēc būtības mēs varētu teikt, ka tirgus ir pat viena nopirkta lapa. Man gribas teikt, ka e-grāmatu tirgus sāk veidoties un jau pārredzamā nākotnē tas būs diezgan nozīmīgs," ir pārliecināts Žilvinskis.

Lai arī e-grāmatu bizness Latvijā ir vēl tikai starta pozīcijās, jau notikuši pirmie skandalozie tiesu darbi šajā nozarē. Pagaidām tiesa attaisnojusi e-bibliotēkas vadītājus, pret kuriem ar pretenziju par autortiesību neievērošanu vērsās daudzi latviešu rakstnieki un viņu tiesību aizstāvji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti