Ulberte: Jaunajai paaudzei nav priekšstata par Upīti kā ideoloģisku autoru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Laiks ir mainījies, un šī brīža jaunajai paaudzei vairs nav priekšstata par Upīti kā ideoloģisku autoru," intervijā Latvijas Radio raidījumam „Kultūras Rondo" atzīst teātra zinātniece Līga Ulberte, kura tikko ar referātu "Nacionālā teātra izrāde "...bagātā kundze..." starp reālismu un sentimentālismu" piedalījusies rakstnieka Andreja Upīša daiļradei veltītā konferencē.

„Ja mēs runājam par Upīša uzskatiem un viņa personības savdabības atdalīšanu no viņa literāras darbības, atdalīt, protams, nevar," uzskata Līgu Ulberti. „Bet domāju, ka laiks ir mainījies, un šī brīža jaunajai paaudzei vairs nav priekšstata par Upīti kā ideoloģisku autoru."

Priekšstats par Upīti kā ideoloģisku autoru, pēc Ulbertes domām, vēl saglabājies četrdesmitgadnieku paaudzei, kura beidza skolu vēl padomju laikā, taču jaunākai auditorijai vairs tā nav.

"Labi, ja viņiem vispār ir priekšstats par Upīti, jo skolā tas vairs nav obligāti jālasa," teic teātra zinātniece, norādot, ka līdz ar to mūsu pašu rokās ir tas, cik mēs Upīti aktualizējam kā rakstnieku.

Atbildot uz jautājumu, vai Upīša darbus vajadzētu aktualizēt, Līga Ulberte norāda, ka vajadzētu, jo, viņasprāt, Upīts ir ļoti labs rakstnieks un dramaturgs.

Es domāju, ka Upīts ir ļoti labs rakstnieks. Arī ļoti labs dramaturgs," uzsver zinātniece, skaidrojot, ka Upīti, kā likums, teātros iestudē ļoti maz. Neatkarības laikā tie ir ārkārtīgi reti gadījumi. Tomēr iestudējumi pierādījuši, ka Upīts ir laikmetīgs, neraugoties uz ideoloģisko fonu un kreisajiem uzskatiem.

„Tajā pašā laikā tur ir arī ļoti laba literatūra, īsta māksla, universāli konflikti, ārkārtīgi precīzi raksturi. Tie ir interpretējami un aktualizējami," norāda Ulberte.

11.decembrī Andreja Upīša memoriālajā dzīvoklī Rīgā notika rakstnieka daiļradei veltīta zinātniska konference "Andreja Upīša smaidošās lapas".

Konferencē ar referātiem uzstājās Viesturs Vecgrāvis, Anastasija Orehova, Ieva Kalniņa, Ieva Rodiņa, Līga Ulberte un Arnis Koroševskis.

Upīša devuma aktualizēšanas pamatā - Latvijas Nacionālā teātra šīs sezonas izrāde "...bagātā kundze...", kas Ināras Sluckas režijā veidota pēc Andreja Upīša romāna „Smaidoša lapa" motīviem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti