Kultūras ziņas

Kā bērniem iemācīt lietot internetu?

Kultūras ziņas

Mūžībā aizgājis Kārlis Zariņš

Kur palikusi Literatūras centram piešķirtā nauda?

Tumši mākoņi savilkušies pār Latvijas Literatūras centru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tumši mākoņi savilkušies pār Latvijas Literatūras centru. Kultūras ministrija (KM) un Valsts Kultūrkapitāla fonds (VKKF) apturējuši plānotos maksājumus centra kontos, jo pārbaudēs secināts, ka Literatūras centra grāmatvedībā un finanšu dokumentos valda haoss.

Latvijas Literatūras centrs pastāv jau vairāk nekā 10 gadus. Tā uzdevums ir pārstāvēt Latvijas literatūru starptautiskajos grāmatu tirgos un izdot pašmāju autoru darbus ārzemēs. Tāpat jāizdod žurnāls “Latvian Literature” ar Latvijas autoru darbu fragmentu tulkojumiem un jāgādā arī par līdzīga satura žurnālu “Latvju Teksti” latviešu mēlē. Šiem un citiem mērķiem centram naudu piešķir KM un VKKF. Līdz šim pret centra darbību būtisku iebildumu nav bijis.

"Mēs jau kādu laiku atpakaļ pamanījām, ka atskaites nav īsti korektas," stāsta VKKF vadītājs Edgars Vērpe. "Lūdzām lielajiem projektiem izveidot atsevišķus kontus, jo mēs paši šajos kontos neredzam, kas notiek. Tad mēs konstatējām, ka netiek maksāti maksājumi, kas bija sen jāveic, un aizsūtījām paskatīties revidentu. Revidents konstatēja, ka ir ieskaitīti līdzekļi ne tiem mērķiem, kādiem mēs esam ieskaitījuši."

No Literatūras centra vadītāja Jāņa Ogas VKKF tagad gaida atskaiti par kopumā vairāk nekā 160 tūkstošiem eiro, bet KM - par 100 tūkstošiem eiro, kas ieskaitīti centram pērn, un nepilniem 122 tūkstošiem eiro, kas centram atvēlēti šogad. Šobrīd gan KM, gan VKKF apturējuši paredzētos maksājumus. Visi trīs Latvijas Literatūras centra konti šobrīd gandrīz tukši.

"Diemžēl visu šo kontu kopsumma ir 100 eiro, kas rada jautājumu, kā Literatūras centrs plāno īstenot tos projektus, kas viņam ir uzticēti," norāda KM valsts sekretārs Sandis Voldiņš.

Visticamāk, līdz gada beigām plānoto projektu vidū varētu neīstenoties Latvijas dalība vismaz divos starptautiskos grāmatu tirgos. Risinājumu plānots rast līdz 2.oktobrim. Tikmēr KM pārbaudīs un izvērtēs ikkatru no vairākiem simtiem centra maksājumu pēdējo divu gadu laikā, bet pašam centra vadītājam jāgatavo skaidrojumi. Tostarp arī par 62 tūkstošiem eiro, ko Jānis Oga pārskaitījis sev avansā.

Latvijas Literatūras centra vadītājs Jānis Oga pagaidām publiski situāciju komentēt atsakās. Viņaprāt, svarīgi sagaidīt KM un KKF pārbaudes rezultātu. Taču viņš sola, ka centra lielie projekti notikušā dēļ necietīšot.

"Mēs sauksim visu nozari kopā. Jautājums ir ļoti nopietns, jo Literatūras centrs ir vēsturiski lielākais spēlētājs ministrijas un VKKF partneris kopš 2002.gada. Plus arī lūgsim Literatūras centram sasaukt padomi, lai lemj par to, kāda ir paša Literatūras centra tālākā darbība, un arī lai vērtē pašreizējā valdes locekļa atbildību," risinājumus atklāj Voldiņš.

Ja pārbaudēs konstatēs, ka finansējums nav izlietots atbilstoši mērķim, KM Latvijas Literatūras centram piešķirto naudu prasīs atpakaļ - likumā noteiktā kārtībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti