Literatūre

"Literatūre". Anna Auziņa par Andru Neiburgu

Literatūre

Literatūre 1. sērija - Baltā un melnā grāmata

Literatūre. Anna Auziņa par Andru Neiburgu

Tulpes Andras vāzē. Anna Auziņa pēc «Literatūres» pie Andras Neiburgas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Raidījumam filmējos pirms pusgada, pašās vasaras beigās. Tagad karš Ukrainā guļas visam pāri kā ēna. Tā kā Latvijā šobrīd esam drošībā, cenšos novērtēt ikdienas normalitāti. Nopirku tulpes un ieliku Andras vāzē. Tā ir vienkārša stikla vāze, viena no daudzām.

Kad Katrīnai [Neiburgai] vajadzēja atbrīvot dzīvokli, viņa uzaicināja Andras draudzenes no "Sviesta cibas", lai paņemam kaut ko piemiņai. Piecpadsmit gadus draudzējāmies lielākoties rakstiski, reizumis tikāmies ciemos, kultūras pasākumos, sadarbojāmies profesionāli – jau sen dienasgrāmatas nebija anonīmas, un "Cibas" identitātes netika arī pārāk nodalītas no reālās dzīves. Tovakar, kad katra bijām izvēlējušās dažas no Andras skaistajām mantām, kādu laiku vēl pasēdējām plašajā virtuvē. Tas bija apmēram gadu pēc Andras nāves un neilgi pirms pandēmijas atnākšanas Latvijā. No tās reizes man joprojām ir arī Andras kleita un kurpes.

Nevaru tomēr teikt, ka iepazināmies "Sviesta Cibā". Andra jau daudz senāk bija manu vecāku un māsas kolēģe. Reiz, kad man jau bija pāri divdesmit, māsa vecāku dzīvoklī rīkoja pasēdēšanu, atzīmējot Klāva [Elsberga] nāves desmito gadadienu. Atnāca arī Andra Neiburga un Andris Breže. Viesības notika istabā, kur tolaik dzīvoju es: daļēji tāpēc, ka tā bija otra lielākā istaba dzīvoklī pēc papa kabineta, turklāt savienota ar halli – atverot durvis, izveidojās pavisam plaša telpa; un daļēji arī tāpēc, ka tieši šajā istabā 70.–80. gadu mijā bija dzīvojuši mana māsa Irēna un Klāvs, nesen apprecējušies. 80. gados Klāvs ar Neiburgu un Breži bija tuvi kolēģi, kopā strādāja žurnālā "Avots", Breže bija noformējis Klāva otro dzejas krājumu.

Vēlāk, jau pēc Klāva nāves un Latvijas neatkarības atgūšanas, māsa reiz pastāstīja, ka satikusi Andru Neiburgu un uzzinājusi, ka Andra mantojusi īpašumus un uzņēmusies atbildību par to apsaimniekošanu. Pēc minētajām viesībām māsa mani informēja, ka Andras atnestais konjaks bijis dārgs.

"Nedomājiet, ka tas maksāja lēti," Andra ironizēja par citu konjaku, kad mēs jau dzērām to kopā. Andrai viss bija labs un dārgs, skaists un kvalitatīvs.

Viņa neprata kaut ko izdarīt slikti.

"Cibā" iemācījos no viņas vairākas receptes. Tās bija lielākoties diezgan vienkāršas, tradicionālas, no ģimenes sievietēm pārmantotas, tomēr ietvēra dažus trikus, ko iepriekš nezināju. Izsmalcinātus ēdienus viņu mājās gatavoja Pauls [Bankovskis], tos pat nemēģināju kopēt.

Daudz vēlāk sapratu, ka mācījos no viņas arī rakstīt – gandrīz netveramā, pavisam neuzbāzīgā veidā. "Ciba" bija dzīva komunikācija, savstarpējs atbalsts, mēs nerakstījām to kā literatūru. Iespējams, tieši tāpēc bija nepieciešams izteikties precīzi. Daudz arī diskutējām. Tagad, pēc trīs gadiem, Andras joprojām pietrūkst. Dažreiz pārlasu viņas komentārus, smalkjūtīgus un mierinošus pat tad, kad viņai pašai bija grūti.

Vienlaikus es ilgi no Andras mazliet baidījos, kautrējos.

Ne reizes neuzdrošinājos uzaicināt viņu ciemos, lai gan pati biju viesojusies Brīvības ielas dzīvoklī. Ar laiku atslābu, arvien brīvāk teicu visu, kā ir, – tomēr laika pietrūka. Aizejot viņai un Paulam, beidzās vesels laikmets. Es tā arī nepaviesojos Miķeļtornī un ieraudzīju Andras lauku māju tikai filmēšanā, kad mēs ar Martu gājām pa mežu, un mums burtiski zem kājām auga sēnes. Atcerējos Andras kaislīgo sēņošanu un arī savu papu, kurš tāpat mēdza sēņu laikā dienām pazust mežos.

Negribu nobeigumā apgalvot, ka tagad viņa ir mežā vai jūrmalā, vai gaismā, jo es neko par to nezinu. Ceru, ka Andra vismaz nedusmotos, ka stāstu par viņu raidījumā.

Visticamāk, ka ne – es viņai diezgan labi patiku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti