Tulkotājs: «Sapņa interpretācija» kliedē mītus par Freidu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Gētes institūtā 16.aprīlī notiks Zigmunda Freida darba "Sapņa interpretācija" latviskā izdevuma atvēršanas svētki. Darbs sarakstīts pirms 115 gadiem un būtiski ietekmējis psiholoģiskās domas attīstību. Freids tajā izklāsta savu teoriju par to, kas ir sapnis un kāda ir tā saistība ar cilvēka dzīves realitāti. Vienlaikus "Sapņa interpretācija" ir arī viena no visu laiku intīmākajām biogrāfijām, jo Freids tajā atklāti un nesaudzīgi analizē arī pats savus sapņus. Interesanti, ka darbam ir cieša saistība ar Latviju un Baltiju.

Tulkotājs Igors Šuvajevs akcentē, ka šī grāmata kliedēs arī klišejiskos mītus par Freidu un viņa mācību: "Dažkārt tiek runāts - zemapziņa, zemapziņa, zemapziņa. Freids rakstot par zemapziņu. Freids šajā darbā skaidri un gaiši parāda, kādas muļķības - nav nekādas zemapziņas, un pamato, kāpēc tas tā ir."

Grāmatas tulkotājs Igors Šuvajevs uzsver, ka priekšstati par Freidu un viņa mācību cilvēkiem bieži vien ir ļoti virspusēji un pat nepareizi, patiesībā Freids tiek gluži vai izdomāts. Latviski iztulkotā viņa apjomīgā grāmata "Sapņa interpretācija" mītus kliedēs, ļaujot iedziļināties viņa paša tekstā, nevis tikai paviršos pārspriedumos par viņu.

"Sapņa interpretācija" uzskatāma par Freida mūža darbu, kurā viņš izklāsta savu teoriju par to, kas ir sapnis. Viņa galvenā tēze ir, ka sapnis ir vēlmes piepildījums, bieži vien tā ir tāda vēlme, kas dzīves realitātē ir slēpta un apspiesta. Sapņa izprašana cilvēkam palīdz labāk iepazīt sevi.

"Sapnis principā ir viena no domāšanas formām, viena no pieredzes formām. Ja ņem vērā, ka cilvēks vidēji mūžā sapņo septiņus gadus, tad jautājums - cik lielā mērā cilvēks pazīst vai nepazīst, respektīvi, vai viņš saprot, ko viņš ir sapņojis vai nesaprot. Galvenā tēze, ko Freids pārstāv, ir tā, ka sapnis ir vēlmju piepildījums. Pavisam vienkāršākais piemērs - bērnam, piemēram, dienā neļāva ēst daudz saldumu, tad viņš naktī sapņo, kā viņš tos pārpārēm ēd. Vai arī - dienā viņam neļāva īpaši ilgi uzturēties karuselī, tad viņš sapņo, ka viņš visu laiku griežas tajā karuselī. Tie ir paši vienkāršākie piemēri, Skaidrs, ka tik vienkārši gadījumi reti kad ir, jo viss ir daudz sarežģītāk, komplicētāk, tāpēc arī ir tehnika, metode, kā to visu var saprast," Freida uzskatus skaidro Igors Šuvajevs.

Freids darbā atklāti un nesaudzīgi analizē arī pats savus sapņus, līdz ar to šo grāmatu var raksturot arī kā vienu no visu laiku godīgākajām, patiesākajām un intīmākajām biogrāfijām. Tai ir visai ciešas saites ar Latviju un Baltiju. Freids bieži atsaucas uz darbiem, kuru autori ir Latvijas baltvācieši, īpaši nozīmīgs autors Freidam ir Ludvigs Štrimpels.

"Štrimpels jau aizpagājušā gadsimtā 60.gados publicēja grāmatu par sapņiem, un Freids ir lasījis šo grāmatu, izskaidrojas ar Štrimpelu, un Freida grāmatas pirmās nodaļas uzbūve principā ir tāda pati, kāda ir Štrimpela grāmatai. Var teikt, ka Latvijā nepazīstams ir gan Freida darbs, gan tie autori, uz kuriem viņš atsaucas, bet tie ir tiešām pasaules līmeņa autori. Šo darbu lasot, var iepazīt arī savu vēsturi, savu pagātni," norāda Igors Šuvajevs.

Freida "Sapņa interpretācija", sarakstīta pirms 115 gadiem, pasaulē ir populāra, bet latviski tulkota pirmo reizi. Grāmatas redaktore Inta Rozenvalde stāsta, ka darbs pie tulkojuma nav bijis viegls, tomēr ļoti interesants. Šī grāmata domāta ikvienam cilvēkam, kurš vēlas labāk izprast pats sevi:

"Šim darbam ir pirmais tulkojums latviešu valodā pēc 115 gadiem. Varētu vaicāt, vai šis darbs nav novecojis? Bet tad atkal var vaicāt - vai Šekspīra "Hamlets" ir novecojis, vai Sofokla "Antigone" ir novecojusi? Nē. Taču katrā laikā mēs atrodam to, kas ir mums būtisks. Nu tad lasām Freidu ar šodienas acīm un baudām!" teic Inta Rozenvalde.

Zigmunda Freida darba "Sapņa interpretācija" latviskā izdevuma atvēršanas svētki notiks 16.aprīlī Gētes institūtā, starptautiskās konferences "Totēms un tabu: toreiz un tagad" laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti