Trīs kokteiļi, ko malkot pie Literatūras gada balvai nominētajām debijas grāmatām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

2021. gads piedāvāja trīs spilgtas debijas literatūrā – Annas Belkovskas dzejoļu krājumu "Veranda", Dženas Andersones īsprozas grāmatu "Dadži" un Edvarda Kuka debijas dzejas krājumu "Vadi", kas nupat nominēti Literatūras gada balvai.

Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) nominantus portālā LSM.lv apskata balvas iepriekšējo gadu pretendenti, laureāti un žūrijas dalībnieki.

Lasot šīs trīs svaigās un visnotaļ domu rosinošās grāmatas, cenšos rast atbildes uz mums visiem tik aktuālo jautājumu. (Protams, galvenokārt – kā lai sadzīvo ar karu, bet apzinoties, ka katrs jau darām visu mūsu iespēju robežās, tomēr arī risināt otru vissvarīgāko jautājumu):

Kā lai atrod laiku?

Pirmkārt jau, lasīšanai.

Mana un manu draugu ikdiena ir nemitīgi mēģinājumi apvienot visu – pilnas slodzes algotu darbu ar pilnas slodzes nealgotu entuziasmu, radošus centienus ar naudas pelnīšanu, garīgus lidojumus ar rūpēm par bērniem un ģimenēm. Dzīvesprieku un dzīves svinēšanu ar prātam neaptveramām zvērībām tepat kaimiņos. Mūsu dzīves ir emociju, laika un naudas trūkuma, dažādo iespēju un vēlmju, sāpju, vientulības, vai tieši otrādi, pārmērīgu rūpju par citiem, ambīciju un cilvēcisko ierobežojumu kokteilis kurā mēs pamazām izšķīstam un, ja paveicas, darām to bez nožēlas.

Atliek vien izdzert to, kas dots šodien, un cerēt, ka rīt mums dzīve pasniegs mazāk nāves. Tāpēc kamēr vēl varu, cenšos atrast laiku arī vienkāršām nodarbēm – draudzībai, sirsnībai, darbam, kas sagādā prieku. Pa reizei arī atspirdzinošam dzērienam. Atzīšos, ka šobrīd nespēju parakstīt. Šķiet, ka karš un ikdienas darbs ir izsūcis mani pilnībā. Tā priekšā es neuzdrīkstos svinēt dzīvi, tikai to paciest. Dzeja ir dzīvesprieks, kas šobrīd ir īpaši jāmeklē. Un pagaidām paciešu to es,  izgudrojot jaunas dzērienu receptes. Apzinos, ka neko jaunu arī šajā ziņā nav iespējams izdomāt, bet tomēr – šīs konkrētās receptes ir veidotas, lasot un domājot par gada balvai nominētajiem debitantiem un nav pazīstamas bāru kultūras vidē. Tās ir īstas, ne literāras receptes, pietiekami vienkāršas, lai ikviens tās varētu izmēģināt un baudīt arī mājas apstākļos. To galvenā sastāvdaļa ir konkrētā grāmata, kas ir jālasa, dzerot šos kokteiļus. Ceru, ka šie vienkāršie un svaigie dzērieni sniegs jums prieka un draudzības brīžus grūtā laikā. Tiem, kas nelieto grādīgos dzērienus, – šie kokteiļi garšos pietiekami labi arī tad, ja tiem netiks pievienots alkohols.

Aroniju karstvīns ar rumu "Verandā"

Annas Belkovskas dzejoļu krājumu lasu, sēžot pie kamīna Norvēģijas kalnu viesnīcā Fefor (Fefor Høijfjelleshotellet), kur šobrīd strādāju par bārmeni. Ir gandrīz 23.00, viesu bārā nav bijis īpaši daudz, esmu agri pabeigusi maiņu un ārā plosās sniega vētra. Vienīgā jēdzīgā dzēriena izvēle nenovēršami šķiet karstvīns. Tas labi piestāv arī Annas dzejoļu krājumam. Vienlaikus šī dzeja gan pārsvarā ir par vasaru un tai piemīt gaistošu atmiņu aromāts. Nav šaubu, ka šī grāmata ir nobriedušas un līdzsvarotas personības sarakstīta, tai piemīt garīgi spēcīga un inteliģenta, bet tai pašā laikā ļoti jauna cilvēka enerģija. Nedaudz ābolu, nedaudz miglas, nedaudz klaiņošanas un uzkarsušu flīžu smaržas Barselonā, nedaudz mitra suņa spalvas. Vecais ģimenes foto albums. Tam klāt vēl arī zem sniega nostāvinātu pērno lapu smārds pavasarī vecvecāku lauku mājā. Šī dzeja man atgādina filmiņu fotoaparātu, kas atrasts kādā mantu kastē pēc vairāku gadu aizmirstības, un nupat attīstītie attēli ļauj negaidīti atgriezties atpakaļ laikā. Sarkanvīna vietā, šķiet, derēs arī pašu gatavots, aromātisks mājas vīns, lai gan neesmu to izmēģinājusi. Kamēr domāju par vārda "izkust" otru nozīmi, mēģinu arī atcerēties, vai visi, kas mani mīl, zina kur es šobrīd esmu un ka par sevi parūpēties varu arī citu dēļ. Vai nav tā, ka esmu kādu lieki uztraukusi? Vai tas tiešām bija nepieciešams? Un kādēļ gan es pati atļaujos tik daudz un lieki satraukties?

75 ml sarkanvīns
25 ml rums ar garšvielām (spiced)
ābolu sula
Visu uzkarsē (piemēram, minūte mikroviļņu krāsnī)
Aroniju sīrups (nedaudz vai pēc garšas)
apelsīna daiviņas (daudz)
kanēlis

Bezalkoholiskā versija:

Uzkarsēta ābolu sula ar aroniju sīrupu, kanēli, apelsīna daiviņām. Varētu būt interesanti arī ar cidoniju sulu, bet tā man šobrīd nav pieejama un tādēļ nevaru garantēt lielisku rezultātu.

Elektriskais skrūvgriezis ar "Dadžiem"

Skrūve jeb šņabis ar apelsīnu sulu (vai nereti apelsīnu sulas vietā – ar ūdenī šķīdinātu zapti), iespējams, ir vispopulārākais darba tautas kokteilis, ko gluži vienkārši nav nekādas vajadzības iekļaut bāru dzērienu kartēs. Visi to tāpat zina, un vairums no tā izvairās gan dēļ skolas laika, iespējams, ne ļoti glaimojošajām atmiņām, gan arī dēļ tā, ka šo dzērienu krietni lētāk ir dzert mājās bez liekām ceremonijām. Tas ir, tā sacīt, proletariāta klasika, vidusskolas diseņu andergrounds. Angļu valodā tas ir Screwdriver, jo dzērienu esot "izgudrojuši" ASV naftas strādnieki Persijas līcī, sulai slepus pielieto degvīnu apmaisot ar pie rokas esošo instrumentu – skrūvgriezi. Džena Andersone debijas īsprozā koncentrējas uz dzīves pabērniem, bet no ierastā latviešu prozas depresņaka šo grāmatu izceļ atsvaidzinoša domas skaidrība (ko dzērienā reprezentē grapa) un stila precizitāte, tāpēc, gatavojot elektrisko skrūvgriezi, stingri jāseko sastāvdaļu attiecībām – nebūs nekādu "uz aci" un "piepidžini man tā pavairāk …". Rakstīt vienkārši nekad nav vienkārši. Tāpat tas ir ar mūsu jaunizgudroto kokteili – garša skaidra un konkrēta, bet niansēta – "Elektriskais skrūvgriezis" ir kaut kas radniecīgs "skrūvei" un "Sarūsējušai naglai" (Rusty Nail), varētu pat teikt, ka tas ir šo divu kokteiļu negribētais mazmazbērns. Protams, visiem kokteiļiem, kam nosaukumā ir "elektrisks", nenovēršami klāt jāpievieno zilais "Monin" sīrups, bet ne daudz, jo rezultātā dzēriens var būt par saldu. Tiesa gan, krāsa būs drīzāk zaļa, jo dzeltenā apelsīnu sula kopā ar zilo tātad veido zaļo, un šajā gadījumā tas ir pat labi. Šis dzēriens ir nesaudzīgs. Lūgums to dzert tikai vienatnē. Lasot "Dadžus". Citos gadījumos zudīs tā saturs, vai, ja ne saturs, tad jēga noteikti.

25 ml šņabis
15 ml grapa
10 ml (vai 5 ml) campari
Apelsīnu sula
Zilais monin (šļuka)
Piliens tabasco
Laims

Šajā gadījumā vissakarīgākā bezalkoholiskā versija, šķiet, būs apelsīnu sula ar ledu, bet, ja ir vēlme izmantot sīrupu, es ieteiktu sulas vietā tomēr izvēlēties "Sprite".

Apelsīnu colada jaciņā pie "Vadiem"

Pirmā doma – salds. Tomēr, lasot tālāk – drīzāk svaigs. Bet vislabāk – saldi svaigs. Un silts. Nē, silts tomēr nē, sāksim ar ledu. Nevajag pārspīlēt ar sastāvdaļām, pietiks ar izteiksmīgām detaļām. Tātad, Malibu rums ir, šķiet, gana salds un pamanāms. Pievienojam apelsīnu sulu, uzbliežam pa virsu Sour pulveri un uz šīm mīkstajām putiņām uzpidžinām dzērveņu sīrupu (bet tā, lai nav par maz), tā būs tā viltotās vilnas pūkainā rozā jaciņa, kas piestāvēs ne tikai Londonai, bet faktiski jebkurai vietai uz pasaules. Klāt ņemam "Vadus" un  dekorējam ar "Haribo" lācīšiem. To vietā var arī vienu apelsīna šķēli. (Tā pat būs labāk). Bārā "Vadus" baudīt būs grūti (grāmata prasa no stresa un trokšņa pilnībā brīvu vidi), bet kokteilis ir gana vienkāršs, lai to bez sarežģījumiem varētu pagatavot arī mājas ballītē. Sour pulvera vietā var pieliet nedaudz laima sulas (vai iespiest laimu), bet domāju, ka, ja nav īpašas patikas uz skābajām notīm, var arī vienkārši pavairāk iespiest dzērvenes un ar to būs gana. "Vadi" būs brīnišķīgs atelpas brīdis, tie piedāvā smalku, pārdomātu, bet vienlaikus arī sirsnīgu un atvērtu vidi, kurā patverties. Kuka mīlestība uz valodu ir lasītājam teju izaicinoša, tajā ir kaut kas konfrontējošs, taču pozitīvā ziņā – caur šo dzeju mēs tiekam mudināti pārdomāt savas attiecības ar valodu un realitāti, ko tā satur kopā. Īpaši simpātiska man ir Kuka interese par vizuālo dzeju un atjautīgie veidi, kā tā tiek risināta. Šī dzeja ir tīra.

50 ml Malibu kokosriekstu rums
200 ml apelsīnu sula (ideālā variantā svaigi spiesta)
20 ml sour mix
10 ml dzērveņu sīrups

Proporcijas var mainīt pēc garšas.

Bezalkoholiskā versija: Malibu ruma vietā varētu izmantot kokosriekstu sīrupu.

Lūk, pavisam īsti un garšīgi 2021. gada spilgtāko debiju kokteiļi, jeb, precīzāk – longdrinki ("garie" dzērieni). Maijā es būšu Rīgā, un tad es jums tos varētu uzjaukt. Dodiet man tikai bāru un atnāciet paši. Varbūt tiksimies "Punctum" festivālā? Varbūt pēc "Strāvas" pasākuma pašā jūnija sākumā?

LALIGABA 2022

Latvijas Literatūras gada balvas apbalvošanas ceremoniju varēs vērot 1. maijā Latvijas Televīzijas pārraidē, kas top sadarbībā ar teātra trupu "Kvadrifons". Mūža balvu par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas literatūrā ekspertu komisija nolēmusi piešķirt dzejniecei, prozaiķei un tulkotājai Dainai Avotiņai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti