Kultūras ziņas

"Jarmarka" atgādina – māksla ir modē!

Kultūras ziņas

Kokles. Dzeja. Ziema

Top grāmatu cikls "Es esmu…"

Top grāmatu cikls «Es esmu…»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Iecere, kas spārno – tā par piektdien, 14. decembrī, oficiāli izsludināto prozas un literatūrzinātnes mijiedarbes projektu – 24 grāmatu ciklu "Es esmu.." teic tā idejas autore, rakstniece Gundega Repše. Izdevniecība "Dienas Grāmata" līdz šim cikla autoru vārdus neizpauda, bet šodien noslēpumainības plīvurs ir kritis. Kļuvis arī zināms, ka pirmā grāmata pie lasītājiem nonāks pēc diviem gadiem, bet pēdējā – 2023. gadā.

Iedvesmojoties no lasītāju un kritiķu atzinīgi novērtētās grāmatu sērijas "Mēs. Latvija, XX gadsimts", kurā iznāca 13 latviešu autoru romāni, izdevniecība "Dienas Grāmata" piektdien izziņoja jaunu ciklu. Tas pieteikts kā latviešu prozas un literatūrzinātnes mijiedarbes projekts "Es esmu...".

Projekta būtība vienkārša: 24 autori – 12 rakstnieki un 12 literatūrzinātnieki – paralēli radīs katrs savu autonomu darbu par vienu no 12 latviešu literatūras klasiķiem. Rezultātā pie lasītājiem nonāks 12 romāni un 12 monogrāfijas. 

Cikla varoņu vidū ir Kārlis Skalbe, Andrejs Upīts, Eduards Veidenbaums un Aspazija. Gundega Repše uzreiz pēc gadu mijas ķersies klāt romānam par Annu Brigaderi. Bet viņas personību pētīs literatūrzinātniece Ieva Kalniņa.

 "Rokas ir brīvas, jo to patiesību atstājam pētniekiem, autoritatīviem pētniekiem, lai rakstnieks beidzot var ar mūslaiku acīm, ar šodienas fokusu šos cilvēkus aktualizēt. [..] Man ir biogrāfiski tik daudz sakritību, ka faktiski man nebija variantu – es nevarēju izvēlēties neko citu. Mana mamma un krustmāte ir bijušas audžumeitas pie Brigaderes. Un mana bērnība ļoti bieži ir pavadīta "Sprīdīšos" un līdzās esošajos "Īkšķīšos".

Tas ir tāds likteņa tam-tams, ka man ir jāizpēta līdz galam, kas tur īsti ir ar viņu. Viņa ir pataisīta liela, tāda monumentāla, iebetonēta, tur nekādas dzīvības, siltuma nav jūtams, gribētos par jaunu tur parevidēties," atzīst Repše.

Ja viss noritēs, kā iecerēts, jau 2020. gada rudenī dienasgaismu ieraudzīs cikla "Es esmu…" pirmā grāmata, bet 2023. gadā būs iznākušas visas 24.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti