Top grāmata «Pamodināt Saulcerīti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Noslēdzoties Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centra rīkotajam domrakstu konkursam bērniem „Kā atmodināt Saulcerīti?” un apkopojot 72 oriģinālākos rakstu darbus, sagatavošanas procesā ir grāmata ar jaunradītām leģendām par Saulcerīti, Antiņu, Stikla kalnu un citiem Raiņa lugas „Zelta zirgs” tēliem, lsm.lv informē LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Grāmata „Pamodināt Saulcerīti” tiks atklāta 8. septembrī, notiekot karnevāla gājienam „Gribu iet uz bibliotēku!”no Rātslaukuma pāri Akmens tiltam uz jauno LNB ēku. Grāmatas tapšana ir LNB un nodibinājuma „Rīga 2014” projekta „Gribu iet uz bibliotēku!” saistīta daļa. Grāmatas izdevējs ir izdevniecība „Lietusdārzs”. Tās tirāža – 2000 eksemplāru. Izdevums būs bezmaksas, un tas kā dāvana paredzēts karnevāla dalībniekiem.

Domrakstu konkursa mērķis bija rosināt bērnu rakstīšanas un lasīšanas prasmi, kā arī interesi par bibliotēkām un to pakalpojumiem. No visas Latvijas tika iesūtīti 259 darbi, kuru izvērtēšanu veica rakstnieks Māris Rungulis, Jūrmalas Dubultu bērnu bibliotēkas vadītāja Inguna Radziņa un Latviešu valodas aģentūras projektu koordinatore Velga Līcīte.

„Jāteic, ka izdomā jaunajiem spalvas meistariem bija jāsacenšas ar Raini, kurš šo darbu veidoja stingri kanoniskā literārajā formā, izmantojot teikas un folkloru. Bērniem nācās rast oriģinālu pieeju, lai atjautīgi piedāvātu savu variantu par lugas notikumiem. Mani iepriecināja tas, ka viņiem ir ļoti bagāta fantāzija. Piemēram, Saulcerītes modināšanai tika izmantotas pat mūsdienu tehnoloģijas, tāda kā mūsdienu folklora. Varam būt lepni, ka latvieši ir ne tikai dziedātāju, bet arī lasītāju un rakstītāju tauta,” uzskata Rungulis.

Savukārt grāmatas ilustrāciju autors mākslinieks Reinis Pētersons stāsta, ka domrakstu autoru idejās jūtamas dažādas ietekmes – gan, viņaprāt, skolas solā iemācīts patētiskums un didaktika, gan arī  popkultūras produkcijā noskatīti elementi un stereotipi.

„Tur ir spriedze un varonīgas cīņas, un daudzviet neizpaliek arī romantiskā līnija. Tomēr daudzos stāstos ir manāma patiesa vēlme radīt savu, unikālu Raiņa „Zelta zirga” redzējumu, un to paveikt mēģināju arī es – „Pamodināt Saulcerīti” ilustrācijas veidotas „epic action” stilistikā, kur satiekas dažādas pasaules – mītiskā senatnes miglā tītais varoņeposs un mūsdienu popkornā kraukšķošās „action” filmas, supervaroņu komiksi un jestras videospēles,” stāsta Pētersons.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti