Kultūras ziņas

Aizvadīta LMA studentu modes skate

Kultūras ziņas

Sonoras Vaices balss Jelgavas pilī

Jura Zvirgzdiņa "Tobiass un rakstnieks"

Tobiasa piedzīvojumi Rakstnieku mājā – Zvirgzdiņa jaunākā grāmata bērniem atklāj rakstīšanas noslēpumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Bērnu literatūras meistara Jura Zvirgzdiņa jaunāko veikumu – daudzu bērnu un viņu vecāku iemīļotā varoņa lācēna Tobiasa piedzīvojumus grāmatā “Tobiass un Rakstnieks” augustā izdevusi izdevniecība “Pētergailis”.

Brīdī, kad bērnu literatūras lielmeistars Juris Zvirgzdiņš pielika punktu savam jaunākajam manuskriptam par lācīša Tobiasa piedzīvojumiem “Tobiass un Rakstnieks”, līdz viņam atlidoja vēsts par mūža balvu Latvijas literatūrā. Tagad balva stāv līdzās citiem pagodinājumiem, bet izdevniecībā “Pētergailis” tikko no tipogrāfijas saņemti jaunie eksemplāri ar mākslinieces Anitas Rupeikas ilustrācijām par Tobiasa piedzīvojumiem Rakstnieku mājā, kur viņš tiek aizmirsts.

“Viņu aizmirsa tajā Dubultu Rakstnieku namā. Rakstnieks viņu aizmirsa… viņam bija pieteikts, lai viņš no soliņa neiet prom, un viņš arī sēdēja,” grāmatas stāstu ieskicē autors. “Es iedomājos  katrā Tobiasa sērijas grāmatā, kā varētu justies tāds rotaļu lācis, ja viņš kā mēs varētu runāt, domāt – tie ir pasakas nosacījumi. Bet daudzās vietās viņš jau arī kā bērns uzvedas.”

Diemžēl līdzīgs liktenis piemeklējis arī lācēna Tobiasa prototipu. Tas pazuda pirms gandrīz trim gadiem.

Zvirgzdiņš atklāj: “Viņš pazuda kopā ar somu, lai gan tīklos mani draugi viņu meklēja, neatrada. Cerēsim, ka kāds labs viņu būs paņēmis.”

Rakstniekam padomā jau nākamās grāmatas sižets. Tā būs par pazušanu.

Autors stāsta: “Ir iecerēts, ka viņi uzbūvēs kosmosa braucamo no taupības krāsniņas un visādām tādām lietām un brauks kosmosā, un pēkšņi vienā vietā būs uzraksts: šeit beidzas Visums. Tobiass pārkāpa to, un kopš tā laika viņš nav redzēts. Pēdējais teikums: ja jūs zināt viņa atrašanās vietu, lūdzu, ziņojiet, un lai nāk mājās!”

Juris Zvirgzdiņš atšķiras no citiem autoriem, uzskata izdevniecības “Pētergailis” vadītāja Inguna Cepīte: “Pirmkārt, viņš ir ļoti asprātīgs, un tāds īsts nopietns humors latviešu literatūrā ir ļoti grūti atrodams. Jura Tobiass un stāsti par Tobiasu – tāds varonis, un 21. gadsimtā bērnu literatūrā otru tādu neapzinos, tik populāru un bērnu mīļotu.

To mēs redzam, kad ir izstādes un bērni nāk klāt, vai nav kaut kas jauns par Tobiasu.”

Rakstnieka Jura Zvirgzdiņa grāmatu notikumi rodas dažādi, kā jau  dzīvē. Stāstā var pārvērsties nejaušs vērojums.

Autors atceras: “Vienreiz biju Luksemburgā un redzēju, kā pāri pa ielu pārskrēja divas vāveres, un es sāku domāt par kažokzvēriem, un no tā iznāca pabieza grāmata “Seši stāsti par Amerikas Savienoto Valstu vēsturi”, bet sākās viņa tieši no šīm divām vāverēm.”

“Ir daudzās valodās Jura Zvirgzdiņa grāmatas tulkotas, bet īpaša atzinība bija tad, kad Somijā tika iztulkota grāmata “Lauvas rūciens” un iekļuva interesantāko desmit grāmatu topā Somijas bibliotēkās, un tulkotāja un izdevējs pasūtināja otro daļu kā kopizdevumu,” norāda Inguna Cepīte. “Un šis kopizdevums ir ļoti reta lieta, un Latvijā šāda lieta nebija pasūtināta. Otra daļa tika ne vien sarakstīta, sameklējām lietuviešu mākslinieci Linu Dūdaiti, kas ilustrēja pirmo daļu, bet izdevās šīs grāmatas kopā gan latviešu, gan somu valodā, tas ir šāds pirmais gadījums.”

Lasītājiem grāmata “Tobiass un Rakstnieks” atklās arī rakstīšanas noslēpumus – kā rakstnieks sarunājas un pastaigājas kopā ar saviem tēliem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti