Stāstu un zīmējumu grāmata par Latgales šodienu – «Trusīni vessim reitā pi puiša»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Svētdien, 27. novembrī, pulksten 14.00 Lūznavas muižā notiks šveiciešu mākslinieka un mūziķa Vinsenta Flikigera zīmējumu un latgaliešu kultūras ziņu portāla lakuga.lv vadītājas Edītes Husares īso stāstu grāmatiņas "Trusīni vessim reitā pi puiša" atvēršanas svētki.

Kā informē izdevēji – latgaliešu kultūras kustība "Volūda" (biedrība "LgSC"), grāmatā apkopoti "Latgales iedvesmoti zīmējumi un tiem veltīti stāstiņi par Latgales ikdienu un lietām, ko šobrīd vēl piedzīvojam, bet, visticamāk, ja apstākļi nepamainīsies, drīz vairs nevarēsim piedzīvot." "Trusīni vessim reitā pi puiša" 20 stāsti publicēti trīs valodās – latgaliešu, angļu un vācu.

 

Edīte Husare par grāmatu “Trusīni vessim reitā pi puiša”
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

 

"Idejas autors ir šveiciešu multimākslinieks Vincents Flikigers. Mēģinājis iemūžināt tās lietas, kas viņam varbūt šķitušas nedaudz citādākas, ko varbūt Šveicē vairs neredz. Un galā ir sanākusi tāda nedaudz lielāka kā pastkarte izmēros grāmata, kurā ir gan mans skatījums, gan Vincenta skatījums uz šībrīža Latgali, uz to Latgali, kura šobrīd vēl ir, bet kas to zina vai piemēram pēc desmit gadiem tā tāda būs, tas piemēram ir dziedāšana maijā pie krusta vai iešana uz baznīcu, vai piena galds," stāsta viena no grāmatas autorēm Edīte Husare.

Izdevuma "Trusīni vessim reitā pi puiša" idejas autors šveiciešu mākslinieks un mūziķis Vinsents Flikigers (Vincent Flückiger) vairāk nekā desmit gadus regulāri viesojas Latvijā, Latgalē, runā latviski un centīgi apgūst latgaliešu valodu. Mākslinieks darbojas pasaules tīkla grupā "Urban Sketchers", kurā apvienojušies mākslinieki, kas atspoguļo apkārtējo vidi mirkļa iespaidā un tās spilgtajā dažādībā. 2015. gadā Līvānos, Rēzeknē un Daugavpils novadā, kā arī Čehijā un 2022. gada vasarā Lūznavā bija skatāma mākslinieka zīmējumu sērija "Latgale laiku ritā", kurā parādīta lauku dzīve Latgalē – mirkļi no sadzīves ar tradicionālās kultūras mantojuma un Latgales ikdienas iemūžināšanu, ko mākslinieks te piedzīvojis divu nedēļu garumā.

Edīte Husare un Vinsents Flikigers
Edīte Husare un Vinsents Flikigers

Šīs grāmatas ideja – apvienot īsus un kodolīgus stāstus, kuru radīšanas izaicinājumam ļāvusies latgaliešu kultūras ziņu portāla lakuga.lv vadītāja Edīte Husare, ar Vinsenta Flikigera zīmējumiem, veidojot sajūtu par Latgales šodienu. Edīte Husare atzīst, ka stāstu veidošana jau gataviem zīmējumiem bijis izaicinājums, jo, kaut arī ikdiena saistīta ar rakstīšanu un latgaliešu valodu, literāru darbu tapšanai vajadzīga cita sajūta un rakstīšanas veids. "Izdevumā "Trusīni vessim reitā pi puiša" satiekas stāsti kā no Edītes, tā Vinsenta Latgales pieredzes – tos nevar saukt par autobiogrāfiskiem, kaut arī to pamatā ir dzīvē pieredzēti notikumi, kas gan šoreiz dabūjuši jaunus "noteikumus" un stāstus," skaidro izdevēji. "Stāstiņu galvenā doma ir ar pasmaidīšanu, pārdomām vai vienkāršu fiksāciju iemūžināt tos kultūrvēstures vai vienkāršās dzīves faktus, kas mūsdienu Latgalē ir ikdiena, bet daudzos gadījumos drīz no tās var arī pazust, piemēram, maija dziedājumi vai piena galdi ceļmalās."

Izdevuma redaktore ir latgaliešu literāte Ilze Sperga, bet māksliniece Daina Salmiņa. Lai dzīvi Latgalē vairāk saprastu arī citur, Vinsenta Flikigera ideja bija radītos stāstus pārtulkot arī citās valodās, tādēļ nu tie būs lasāmi angliski un vāciski. Angļu valodas tulkojumu veidojis Džeids Vils (Jayde Will), kurš bijis arī idejas autors un tulkotājs angliski-latgaliski izdotajai autoru – Raibuo, Ligijas Purinašas un Ingridas Tāraudas – dzejas kopkrājumam "Pādejais modeļs" ("The Last Model"), kuru 2020. gada rudenī izdeva Londonas izdevniecība "Francis Boutle Publishers", bet vācu valodas versiju veidojusi Nikole Naua (Nicole Nau) – vācu tulkotāja un valodniece, latviešu valodas profesore Poznaņas Ādama Mickeviča universitātē, grāmatas "A short grammar of Latgalian" autore, kas vāciski tulkojusi arī Māras Zālītes un Noras Ikstenas darbus.

Stāstu grāmatas "Trusīni vessim reitā pi puiša", kas simboliski arī formāta ziņā būs kā pastkarte no šo laiku Latgales, atklāšanā svētdien, 27. novembrī, pulksten 14.00 varēs satikties ar izdevuma autoriem, piedzīvot Teilānu kapelas skanīgo klātbūtni, kā arī vairāk uzzināt par stāstu rašanās aizkulisēm. Bet pēc prezentācijas gribētājiem ir iespēja palikt uz Latvijas–Šveices mūziķu kopprojekta "Magnetic Bach" koncerprogrammu "Unexpected", kurā piedalās Aija Veismane (balss), Ilze Grudule (baroka čells), Vinsents Flikigers (sempli, elektronika), Žoslēns Rafanels (dziedošās bļodas, zvani, elektronika), kā arī īpašais viesis – multimākslinieks un komponists Uģis Prauliņš (sintezators, elektronika).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti