Panorāma

"Spaiss" ārda ģimenes Dobelē

Panorāma

"Spaisa" tirgotājiem piemēros kriminālatbildību

"Zīļuks" TOP3 jau ceturto mēnesi

Stārastes «Zīļuks» aizvien populārs bērnu vidu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pasaku meistara Hansa Kristiana Andersena dzimšanas dienā pasaulē trešdien atzīmē Starptautisko bērnu grāmatu dienu. Kaut arī “Meža gulbji”, “Neglītais pīlēns” un citas Andersena pasakas Latvijā vienmēr bijušas starp visvairāk pieprasītajām bērnu grāmatām, šogad mazāko lasītāju un viņu vecāku mīlestību izpelnījies arī pašu autors - Margarita Stāraste.

Atšķirībā no pusaudžu literatūras, kur popularitāti iemanto arvien jauni fantastikas žanra darbi, starp vairāk pirktajām bērnu grāmatām dominē klasiska.

„Ir nezūdošās vērtības, kā jau es teicu – Hanss Kristiāns Andersens – visās paaudzēs, Margarita Stāraste – visās paaudzēs, mīļās jaukās grāmatiņas, kas, pieņemu, ka mūsu mazmazbērni vēl viņas lasīs,” saka grāmatu nama „Valters un Rapa” valdes locekle Iveta Ozola.

Margaritas Stārastes „Zīļuks” pārdotāko grāmatu „Top3” turas jau mēnesi. Grāmatnīcā atzīst – vecākiem īpaši svarīga ir arī ierasti dārgo bilžu grāmatu cena, tāpēc, protams, lētāku izdevumu mīkstajos vākos pērk labāk.

Salīdzinoši dārgāka ir arī latviešu oriģinālliteratūra, kuru pērk mazāk nekā ārzemju autoru darbus. Tomēr pagājušā gada laikā sakrājušās vairāk nekā 100 jaunas latviešu autoru bērnu grāmatiņas, kas ir ievērojami vairāk nekā iepriekš. „Daudzveidība gan ne tik plaša kā gribētos, jo ir ļoti daudz pasaku, literāro pasaku, fantāzijas un fantastikas žanru darbu,  bet ir ļoti maz stāstu un romānu par reālo dzīvi,” saka Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne.

Profesore gan atzīst – tieši fantastikas žanrā mūsu autoriem pagaidām ir grūti konkrēt ar ārzemju bestselleriem. Arī skaistās, mākslinieciskās ilustrācijas bērnu uzmanību piesaista mazāk nekā spilgtie Disneja tēli. Grāmatnīcā gan uzsver – bērnu grāmatas lielākoties izvēlas vecāki, tādēļ tā ir viņu atbildība. „Bērns noteikti ir jāpieradina pie dažādu mākslinieku rokrakstiem, pie dažādiem skatījumiem, un tad viņam arī patiks un tad viņš meklēs kaut ko citu, ne tikai Disneja stilā zīmētas ilustrācijas,” pauž Stikāne.

„Varbūt tur nav tas Disnejs ar savām tādām īpašām lietām, kas ir tikai Disneja grāmatiņām raksturīgas, bet ir.. tā ir gaumes lieta. Ģimenes ļoti atšķiras, un var jau redzēt, cik intelektuāla ir katra ģimene un ko viņi savam bērniņam grib parādīt,” saka Ozola.

Par to, ka grāmatas bērniem varētu pavisam aizstāt modernās tehnoloģijas, grāmatu nams gan neuztraucas, jo vismaz pagaidām bērnu grāmatas esot viena no pieprasītākajām kategorijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti