Labrīt

LLKC izsludina pieteikšanos konkursam "Laukiem, būt!"

Labrīt

Dod 5 - Ģimenes stāsts Milleniāļu ģimene - Anna Andersone

Monta Kroma. Krājums "Jānis. Dzeja"

Spilgti, piesātināti un laikmetīgi: Montas Kromas krājums «Jānis. Dzeja»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Monta Kroma (1919–1994) ir daudzpusīga dzejniece, kas ne tikai vērojusi, bet arī aktīvi līdzdarbojusies Latvijas 20. gadsimta izšķirošajos notikumos un pavērsiena punktos.

Monta Kroma strādājusi ķīmijas laboratorijā, bijusi arī autobusa kasiere. Otrā pasaules kara laikā bijusi sanitāre un sakarniece Sarkanajā Armijā, pēc kara ieguvusi filoloģes izglītību un strādājusi žurnālu (“Padomju Latvijas Sieviete”, “Draugs”) redakcijās, kā arī grāmatu izdevniecībā “Liesma”.  

"Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" svētku izlase

Latvijas Radio raidījuma "Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" autori – dzejnieks Toms Treibergs un rakstnieks Svens Kuzmins - gada tumšākajā laikā kopā ar raidījuma producenti Santu Laugu ir radījuši svētku izlasi no "Cienījamo lasītāju” grāmatu plauktuves – lai vienlaikus atgādinātu LSM.lv lasītājiem par varbūt piemirstām vai nelasītām grāmatām, kas bagātinās un intelektuāli piepildīs ziemas vakarus. 

Šī plašā pieredze un laikmeta izjūta ir klātesoša arī viņas dzejā – brīžiem rodas iespaids, ka tā ir tikpat mainīga un neprognozējama kā pati vēstures gaita. Grāmatā "Jānis. Dzeja" (2001) pirmo reizi pēc autores nāves apkopoti viņas jaunākie darbi. Tie ir spilgti, piesātināti un laikmetīgi.

Arī sāpes tajos ir klātesošas (kur nu bez tām), taču žēlošanās nav – tikai neviltota dzīvība, ko lieliski papildina Kromas ilggadējās draudzenes, mākslinieces Helēnas Heinrihsones izsmalcinātais noformējums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti