Kultūras ziņas

Izstādes Eiropas kultūras galvaspilsētā Kauņā

Kultūras ziņas

Ar koncertu un tērpu izstādi godina Margaritu Vilcāni

Oļģerta Krodera jubilejā izdod rakstu krājumu "Kroderdienas+"

Spilgta laikmeta liecība par režisoru Kroderu – rakstu krājums «Kroderdienas+»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Viens no spilgtākajiem Latvijas teātra režisoriem un pedagogiem Oļģerts Kroders šogad svinētu savu 100. jubileju. Viņš uzskatāms par spilgtu psiholoģiskā teātra pārstāvi, kuram raksturīga smalka cilvēku savstarpējo attiecību pētniecība. Par godu šī gara aristokrāta jubilejai, klajā nācis rakstu krājums "Kroderdienas+".  Drukāta formāta krājums radīts kā spilgta laikmeta liecība, kas gan būtu pieejams diezgan šauram lokam – teātra profesionāļiem un interesentiem. 

Krājuma idejas autore, zinātniskā redaktore Ieva Rodiņa atklāj: "Tā konceptuālā ideja bija savienot tradīcijas, ko pārstāv Oļģerts Kroders ar savu radošo personību, ar savu darbu Latvijas teātrī visa mūža garumā, ar kaut ko mūsdienīgu un nedaudz trakulīgu. Iekšā ir gan raksti, kas veltīti Oļģertam Kroderam, un

man liels prieks, ka, pētot teātra vēsturi, ir atklājušies daudzi novatoriski fakti, kurus ne visi zina."

Krājumā iekļauta nodaļa ar teātra vietnes "Kroders" pēdējo desmit gadu interesantākajām publikācijām. Sadarbībā ar Lietuvas un Igaunijas teātra kritiķiem krājumā izcelti arī Krodera spilgtākie laikabiedri Baltijā. Savukārt līdz šim mazāk zināmi fakti saistībā ar Oļģerta Krodera daiļradi Latvijā izdevumā apkopoti teātra zinātnieču Vēsmas Lēvaldes, Gunas Zeltiņas un Valdas Čakares pētījumos.     

Krājuma redaktore Lauma Mellēna-Bartkeviča stāsta: "Šis projekts tika veidots ar Valsts simtgades biroja atbalstu, un tas nav komercializējams. Proti, mēs to netirgosim grāmatnīcās. Šobrīd nodrukātā tirāža stāv Latvijas Teātra darbinieku savienībā, un mēs uzņemsimies rūpes, lai nogādātu mūsu teātra kopienai un tiem cilvēkiem, kuriem Kroders bija īpaši tuvs."

Krājuma saņemšanai aicina elektroniski pieteikties Teātra savienības mājaslapā. Savukārt pārējiem interesentiem izdevums tuvākajā laikā būs pieejams arī elektroniski. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti