Rīta Panorāma

Saruna ar DAP ģenerāldirektora vietnieku dabas aizsardzības jomā Andri Širovu

Rīta Panorāma

Pasaulē ar dažādām akcijām atzīmē 8. martu

Kristians Krahts "Mirušie" - romāns par attēlu spēku

Spēles ar laikmetu un kultūrām kinematogrāfiskā romānā «Mirušie»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šveiciešu rakstnieks Kristians Krahts (Christian Kracht) ir viens no mūsdienu pašiem izcilākajiem prozaiķiem. Viņa valoda plūst un uzrakstītais veido negaidītus pagriezienus. “Mirušie” ir Krahta jaunākais romāns, par kuru viņš 2016.  gadā saņēmis Hermaņa Heses balvu un Šveices Grāmatu balvu.

“Viens no Krahta “projektiem”, rakstot šo romānu, bija parādīt, ko cilvēks ar valodu var izdarīt, rādot bildes. Tas ir kinematogrāfisks romāns,” pastāstīja grāmatas tulkotājs Dens Dimiņš.

Krahts spēlējas ar laikmetiem un dažādām kultūrām, romāna darbība norisinās 20. gadsimta 30. gados. Tas ir drudžains modernitātes laiks, it īpaši kino. Šveiciešu režisors un japāņu ierēdnis mēģina izveidot sadarbību vācu un japāņu kino jomā.

“Šeit tā japāņu kultūra ir kā sava veida citādības marķieris, kaut gan zem tās pamata kārtas, dziļajā struktūrā viņa ir līdzīga visām kultūrām. Viņš parāda kultūrmijiedarbes vispārcilvēcisko pusi,” atzina tulkotājs.

Tulkotāju vilināja autora prāta spēles un vecās Eiropas kultūras pretstati japāņu kultūrai. Romāns rakstīts pēc japāņu tradicionālā No teātra shēmas. Darbība sākas lēni, tad paātrinās un beidzas pavisam ātri. Katra detaļa tulkojumā bija jāizzina, tāpēc grāmatā iekļautas 160 atsauces. Daļa romāna tēlu ir izdomāti, savukārt daļa – reāli personāži, piemēram, Čārlijs Čaplins, kuram romānā piešķirts netipisks ampluā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti