Šogad nepiešķirs Nobela prēmiju literatūrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šogad netiks piešķirta Nobela prēmija literatūrā, paziņojusi par tās piešķiršanu atbildīgā Zviedrijas Akadēmija. Tās reputāciju un rīcībspēju iedragājis seksuālās uzmākšanās skandāls. Šādas apsūdzības izvirzītas pret kādu fotogrāfu, kurš ir vīrs vienai no komitejas loceklēm. Viņa jau paziņojusi par izstāšanos no Zviedrijas Akadēmijas, tāpat kā vairāki citi tās locekļi. Šis ir lielākais skandāls, kas skāris šo apbalvojumu kopš tā iedibināšanas 1901.gadā.

Šogad nepiešķirs Nobela prēmiju literatūrā
00:00 / 02:53
Lejuplādēt
Līdz ar Miera prēmiju, apbalvojums literatūrā ir starp prestižākajiem un gaidītākajiem ikgadējo Nobela godalgu klāstā. Taču šogad Nobela prēmiju literatūrā nepiešķirs. Par to piektdien paziņoja Zviedrijas Akadēmija, kuras locekļi ir atbildīgi par literatūras laureāta izvēli.

 

Zviedrijas Akadēmijas reputācija ir iedragāta un tā sašķēlusies, kopš rudenī par seksuālu uzmākšanos tika apsūdzēts francūžu fotogrāfs Žans Klods Arno.

Viņa sieva, dzejniece Katarīna Frostensone, ir Akadēmijas locekle. Novembrī Zviedrijas laikraksts "Dagens Nyheter" publicēja 18 sieviešu apsūdzības, ka Arno viņām seksuāli uzbrucis vai izvarojis laika posmā no 1996.līdz 2017.gadam. Daļa no šiem uzbrukumiem esot notikuši īpašumos, kas pieder Zviedrijas Akadēmijai. Arno apsūdzības noliedz.

Tomēr skandāls un Akadēmijas locekļu nesaskaņas, kā uz to reaģēt, sašķēlis organizāciju. Vairāki locekļi aprīļa sākumā paziņoja par aiziešanu no tās pēc Akadēmijas balsojuma, kurā netika savākts pietiekams balsu skaits Arno sievas dzejnieces Frostensones izslēgšanai komitejas. Nedēļu vēlāk pati Frostensone paziņoja par aiziešanu, tāpat arī Zviedrijas Akadēmijas vadītāja Sara Daniusa.

Visi 18 Zviedrijas Akadēmijas locekļi tiek iecelti uz mūžu un līdz šim saglabāja savu statusu pat tad, ja vairs aktīvi nepiedalījās tās darbībā. Tagad komitejā aktīvi ir tikai 11 locekļi, bet statūti paredz 12 cilvēku kvorumu.

Bez seksuālās uzmākšanās skandāla izraisītās šķelšanās Zviedrijas Akadēmiju skārušas arī apsūdzības par interešu konfliktu un Nobela prēmijas uzvarētāju vārdu nopludināšanu.

To visu ņemot vērā, Zviedrijas Akadēmija piektdien paziņoja, ka šogad Nobela prēmija literatūra netiks piešķirta. Lēmums "pieņemts, ņemot vērā šobrīd novājināto Akadēmiju un sarukušo sabiedrības uzticību Akadēmijai", teikts tās paziņojumā. Komiteja grasās pārskatīt savas darbības praksi, tostarp jautājumus par statūtiem un interešu konfliktiem.

Saskaņā ar lēmumu, nākamgad tiks paziņotas divas Nobela prēmijas literatūrā – viena par 2018., otra par 2019.gadu. Zviedrijas Akadēmija norādīja, ka šī nav pirmā reize, un kopš 1901.gada tā dēvētā "atliktā" prēmija pasniegta septiņas reizes.

Pārējās zviedru zinātnieka Alfrēda Nobela vārdā nosauktās prēmijas šogad tiks pasniegtas kā plānots. Saskaņā ar viņa 1895.gada testamentu prēmijas tiek pasniegtas piecās kategorijās – par sasniegumiem miera veicināšanā, literatūrā, ķīmijā, fizikā un medicīnā. Pirms 50 gadiem Nobela piemiņai tika iedibināta arī prēmija ekonomikā. Katrā kategorijā laureātus izvēlas dažādas iestādes un komitejas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti