«Sofijas noslēpums» - jauns latviešu autores kriptoromāns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sākoties vasaras tveicīgajām dienām un siltajiem vakariem, daudzi no mums lasīšanai izvēlas izklaidējošus piedzīvojumu romānus, kuros netrūkst ne romantikas, ne humora. Un, ja aizraujošu sižetu vēl vainago tālu, eksotisku zemju apraksti, īstā vasaras lasāmviela ir rokā! Tieši šādu valdzinošu kombināciju piedāvā tikko klajā nākušais latviešu rakstnieces Lindas Nemieras romāns “Sofijas noslēpums”.

Lindu Nemieru lasītāji jau pazīst kā jauniešiem adresētu fantāzijas žanra romānu autori – kopā ar Lauru Dreiži viņa bija starp pirmajām šī žanra oriģināldarbu autorēm latviešu literatūrā, kas jauno lasītāju atzinību iekaroja ar romāniem “Vilcenes stāsts”, “Septiņi”, “Lidojums”, “Kaķa lāsts”  un “Kaķis maisā”. Jaunais darbs, kas ieguva galveno balvu „Apgāda Zvaigzne ABC” pērngad notikušā romānu konkursa “Nacionālais bestsellers” otrajā kārtā, ir tapis citā – kriptoromāna žanrā. Šo žanru Latvijā pagaidām pārstāvējusi vien niecīga saujiņa autoru, to vidū Eva Mārtuža ar darbu “Pētera zvērests” un Arno Jundze ar romānu “Bergs un relikviju mednieki”  (interesanti atzīmēt, ka arī pēdējais romāns guva laurus konkursā “Nacionālais bestsellers”).

Ko nozīmē svešādais termins “kriptoromāns”? Žanrs tika definēts pavisam nesen, pasaulē kļūstot populāriem tādiem darbiem kā Dena Brauna “Da Vinči kods”, “Eņģeļi un dēmoni” un citi. Kritiķi steidza jaunajam romāna paveidam piedēvēt īpašu nosaukumu, apvienojot jēdzienu “romāns” un vārdu “kripto”, kas apzīmē kaut ko slepenu vai aizšifrētu. Kriptoromānu darbība pārsvarā notiek mūsdienās, taču svarīga loma šajos darbos ir arī pagātnei – varoņi parasti apceļo vēsturiski nozīmīgas vietas, pēta senus mākslas darbus un arhitektūras pieminekļus, lai atšifrētu tajos iekodētās mīklas, kas var nest būtiskas pārmaiņas visai cilvēcei.

Lindas Nemieras romānā sastopam divas jaunas latviešu sievietes – rīdzinieces. Diplomēta gide Veronika dodas tikties ar bērnības draudzeni un studiju biedreni Marutu: šķiet, ka šī būs tikai kārtējā ballīte draugu lokā. Tomēr izrādās, ka Marutai ir kāds neparasts priekšlikums. Paļaujoties mirkļa impulsam, abas sievietes nonāk mūža lielākajā piedzīvojumā un dodas uz Stambulu meklēt... jā, ko gan? Kas ir senais noslēpumu, kuru, kā uzskata, glabā Svētās Sofijas katedrāle? Veronika un Maruta vēl nenojauš, ka šis noslēpums tiek glabāts rūpīgāk, nekā abām piedzīvojumu meklētājām šķiet. Draudzenēm neko nenojaušot, viņām pa pēdām no Rīgas ir devies svešinieks, kurš darīs visu, lai no mistērijas netiktu notraukti aizmirstības putekļi. Vai atklājums būs riska vērts? Vai viņas meklē īstajā vietā? Un vai pats noslēpumainais objekts maz pastāv?

Romāna „Sofijas noslēpums” atvēršanas svētki notiks 30. jūnijā plkst. 17 „Apgāda Zvaigzne ABC” prezentāciju zālē K. Valdemāra ielā. Pieejama arī e-grāmata.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti