Kultūras ziņas

"Mīla zem gobām" Nacionālajā teātrī

Kultūras ziņas

Kūrorta mode Aleksandra Vasiļjeva acīm

Soduma balva Ikstenai un Bērziņam

Soduma balvu saņem Nora Ikstena un Uldis Bērziņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

13.maijs ir Dzintara Soduma dzimšanas diena, un tieši šodien nu jau ceturto reizi tiek pasniegta rakstnieka vārdā nosauktā balva literatūrā. Par novatorisku sniegumu latviešu literatūrā šogad Ikšķiles novada iedibinātā balva tiks pasniegta Uldim Bērziņam par islandiešu mitoloģijas “Eddas dziesmām” un Norai Ikstenai par romānu “Mātes piens”.

Uldis Bērziņš ir viens no šī gada Soduma balvas laureātiem. Par Eddas dziesmu tulkojumu. Otrs laureāts - par romānu "Mātes piens" - ir rakstniece Nora Ikstena.

"Sodums man ir ideāls kopš vēlīnas bērnības, kopš 1960.gadiem. Kluss un tajā pašā laikā dārdošs vārda spēkā, vārda semantikā, gatavs pārvērst visu pasauli latviešu valodā, tā kā tāds Dzintars Lielais," saka Uldis Bērziņš.

Dzintars Sodums ir trimdas latviešu rakstnieks un tulkotājs, kas literatūras hrestomātijā ir iegājis ar spilgtiem vēsturiskiem romāniem un rakstniecības klasikas tulkojumiem. Mūža nogali līdz 2008.gadam viņš pavada Ikšķilē, un tieši tādēļ šī pašvaldība ir iedibinājusi rakstnieka vārdā saukto balvu, kas šogad tiek pasniegta jau ceturto reizi.

"Tā nav tāda pilsētas balva, tā ir reģiona balva, un tas viss, man liekas, Dzintaram [Sodumam] patiktu. Kad viņš saņēma vienu no savām balvām, viņš teica tā: "Taksim tikuši tauki!",  un novēlēja visu naudu Latvijas lauku bibliotēkām," stāsta Nora Ikstena.

Pērn Soduma balvu saņēma Māris Bērziņš par vēsturisko romānu "Svina garša". Tāpat laureātu godā ir bijuši Jānis Rokpelnis, Andris Zeibots, Inga Ābele un citi literāti.

 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti