Labrīt

Gunars Saliņš. Dzejoļu krājums "Melnā saule"

Labrīt

Baiba Bičole. Dzejas izlase "Griežos"

Uldis Briedis un Ēriks Hānbergs. Atmiņu krājums "Vāgūzis"

Sociālisms savā būtībā bija ļoti čagans: Ērika Hānberga un Ulda Brieža atmiņu krājums «Vāgūzis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados Liepājā viens no jautrākajiem un rosīgākajiem bohēmas centriem bija fotogrāfa Ulda Brieža dzīvoklis Jāņa ielā, šaurās aprindās saukts par Vāgūzi.

Tur pulcējās ļoti daudzveidīga publika – Jānis Rokpelnis, Uldis Briedis, Uldis Dumpis, Monika Zīle, Raimonds Pauls, Imants Kalniņš, Knuts Skujenieks. Tie, protams, ir tikai daži no neskaitāmajiem Vāgūža viesiem. Sarakstu varētu turpināt un turpināt, lieku reizi pierādot, ka krāšņāko mākslas ziedu saknes ir meklējamas pagrīdē.

Ulda Brieža un Ērika Hānberga sastādīto atmiņu krājumā "Vāgūzis" (2004) autori dalās atmiņās par radošo dzīvi Liepājā.

"Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" svētku izlase

Latvijas Radio raidījuma "Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" autori – dzejnieks Toms Treibergs un rakstnieks Svens Kuzmins - gada tumšākajā laikā kopā ar raidījuma producenti Santu Laugu ir radījuši svētku izlasi no "Cienījamo lasītāju” grāmatu plauktuves – lai vienlaikus atgādinātu LSM.lv lasītājiem par varbūt piemirstām vai nelasītām grāmatām, kas bagātinās un intelektuāli piepildīs ziemas vakarus. 

Memuāru literatūrai ir ļoti dažādas nokrāsas – mēdz būt skaudri skatieni pār plecu, mēdz būt citu nopēlumi – taču Ērika Hānberga un Ulda Brieža sastādītais atmiņu krājums “Vāgūzis. Liepāja 70. un 80. gados” līdzinās kādā Skotijas pagrabā ozolkoka mucā labi noturētam viskijam. Tas ir vienlaikus maigs pret iesaistītajām personām, bet dzeldīgs un paskarbs pret to, kā šīs personas Liepājas mākslinieku vidē savulaik izturējušās un kādas pēdas atstājušas laikabiedru atmiņās. Grāmatā izmantoti arī fragmenti no padomju vai tolaik jaunākās preses, tāpat tā papildināta ar bagātīgu vizuālo materiālu.
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ēriks Hānbergs (1933) ir rakstnieks, publicists un žurnālists. Viņš ilgus gadus sekojis līdzi lauku cilvēku dzīvei un darbiem, vērojumus dokumentējot savos darbos, vēstīts portālā “literatura.lv”. Ērika Hānberga prozai raksturīgs spēcīgs dokumentālisms, asu dzīves pretrunu atmaskojums, sulīgs un labsirdīgs humors, ietilpīgs dialogs.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Tikpat nozīmīga ir Ērika Hānberga sabiedriskā darbība – iedibināta grāmatu sērija "Jakubāna un Hānberga bibliotēka", konkurss par sakoptāko Latvijas lauku sētu, Rīgas Latviešu biedrībā tiek vadīts Omulības kubiņš – ar mērķi uzturēt humora žanru un vairot labestību un optimismu, kā arī rakstnieks ir Rīgas Latviešu biedrības domnieks un Ordeņu kapitula loceklis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti