Kultūras ziņas

Valmieras teātris rekonstrukcijas gaidās

Kultūras ziņas

Ielu māksla Čiekurkalna patiltē

Izdots Arvja Vigula "Blusu cirks"

Šobrīd ir kaut kāds blusu cirks iestājies – Arvis Viguls stāsta par jauno dzejas krājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dzejas krājums, kas veltīts sievai un kurā ar diviem darbiem debitē ģimenes mīlulis runcis Žižeks. Runa ir par dzejnieka Arvja Vigula jaunāko dzejoļu krājumu “Blusu cirks”, kuru izdevis apgāds “Neputns” un kuru autors nosūtījis ekspertīzei Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai.

Pretstatu grāmata, kurā absurdais un fantastiskais mēģina iespraukties realitātē un mijas ar autobiogrāfiskiem motīviem. Tā par savu ceturto dzejoļu krājumu “Blusu cirks” raksta Arvis Viguls. Autora vārdu un darba nosaukumu uz grāmatas astoņu dažādo krāsu auduma vāciņiem neatrast, tas asprātīgi paslēpts uz kartītes, kādas savulaik lasītājiem izsniedza bibliotēkās.

"Dīvainā kārtā, neskatoties uz to, ka dzejoļi tapuši pirms pandēmijas, man ir aizdomas, šķiet, ka šobrīd ir tāds kaut kāds blusu cirks iestājies. Reizēm ir biedējoši, ka uzraksti tekstu un kādreiz tas, kā rādās, realitātē var pamanīt kaut kādas lietas, kas notiek, kas varbūt ir tekstā nojaustas," saka dzejnieks.

Grāmata ar pēdējos četros gados radītiem dzejoļiem veltīta Lapsēnam – dzejnieka sievai, un tajā ar diviem darbiem dzejā debitē arī autora kaķis Žižeks.

"Tā ir ļoti mīklaina forma, protams. Dzīvnieku pasaule mums ir joprojām neizprotama, bet šiem diviem kaķa dzejoļiem jau parādās dažādas interpretācijas," smej Viguls.

Vieni no pirmajiem “Blusu cirka” lasītājiem būs Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas speciālisti, jo autors krājumu kopā ar 2018. gadā iznākušo grāmatu ar nosaukumu “Grāmata” nosūtījis ekspertīzei, reaģējot uz inspekcijas atzinumu saistībā ar skandalozo Brektes murāli. Dzejnieks lūdz iestādes atzinumu arī par saviem darbiem.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Ik pa laikam parādās dažādi sašutuši pilsoņi, kuru rokās, kā izrādās, ir dažādi rīki, lai liktu aizvākt, novākt mākslas darbus, kas šiem cilvēkiem nepatīk. Un es domāju – interesanti, vai arī pašiem mākslas darbu radītājiem ir kaut kādi rīki, kā nodrošināties pret šādiem sašutušu pilsoņu uzbrukumiem," retoriski vaicā Viguls, "Nolēmu rīkoties proaktīvi un noskaidrot, vai manos darbos gadījumā arī nav kaut kas, kas varētu būt traumējošs bērniem."

Dzejnieks piebilst:

"Varbūt es nedaudz uzņemos tādu neprāša lomu, lai paraudzītos uz to, ka tā ir absurda situācija, ka bērnu tiesību aizsardzības institūcijām tagad būtu jānodarbojas ar mākslas vai literatūras kritiku."

Kamēr atbildes no inspekcijas vēl nav, dzejnieks strādā arī pie dzejoļiem bērniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti