Skotu pētniece Flāvija Bruni lasīs Rīgā lekciju par 16. gadsimta cenzūru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pirmajā stāvā ar lekciju ""CauteLege": Grāmatas kā liecības jaunai agro jauno laiku cenzūras vēsturei" 15. oktobrī plkst. 18  uzstāsies Sentendrjūsas Universitātes (Skotija) pētniece Flāvija Bruni, lsm. lv pavēstīja LNB vadošais pētnieks Gustavs Strenga.

Lekcijā Flāvija Bruni stāstīs par to, kā 16.gadsimta aizliegto grāmatu saraksti ietekmēja šī laikmeta kultūru. Lekcija būs angļu valodā bez tulkojuma.

Jau gadsimtiem ilgi vēsturnieki arhīvos meklē liecības par cenzūru, reliģiskām domstarpībām un nepakļāvības izpausmēm. Par informācijas kontroli agrajos jaunajos laikos ir veikti pamatīgi pētījumi, tomēr kopējais priekšstats joprojām ir pārāk šaurs vai pat maldinošs, jo tas netiek saistīts ar reālajām noteikumu un aizliegumu sekām un turpmāko virzību.

Pagātnes notikumi un fakti cenzūras pētījumos atspoguļojas mazāk: pētniecība biežāk saistās ar cenzūras veicinātiem postījumiem. Tomēr grāmatas kā materiālās kultūras priekšmeti par šo jautājumu bieži var pastāstīt daudz vairāk nekā tajās iespiestais teksts.

Uzdodot jautājumu, vai mūsdienās vēl ir pieņemams priekšstats par to, ka 16.gadsimta Itālijas kultūra ir smakusi zem katoļu baznīcas un inkvizīcijas radītā sloga, Flāvija Bruni stāstīs par 16. gadsimta aizliegto grāmatu sarakstu iespaidu uz laikmeta kultūru, kā avotu izmantojot kāda bijušā Itālijas klostera bibliotēkas grāmatas.

Lekcija tematiski sasaucas ar LNB un nodibinājuma "Rīga 2014" rīkoto izstādi "1514. Grāmata. 2014", kuru plašāka publika var apskatīt LNB jeb Gaismas pils pirmajā stāvā līdz 11. decembrim.

Akadēmiskie lasījumi ir daļa no Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014.gada pasākumu programmas, kā arī daļa no Latvijas prezidentūras norisēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti