Labrīt

Re:Check: PVN dārzeņiem, Reira maldi par Covid pabalstiem, Zviedrijas "veiksmes stāsts"

Labrīt

Reizniece-Ozola: Palielinot budžeta deficītu, valdība būs kā "ātro kredītu" slazdā

Dzejnieces Ritas Gāles 95. dzimšanas dienā atver viņas grāmatu "Saule pusdienā"

Sirds vienmēr piederējusi Latvijai. Dzejnieces Ritas Gāles jubilejā klajā nāk viņas kopoti raksti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

30. septembrī Amerikā, Ņūdžersijā, 95. dzimšanas dienu svin dzejniece Rita Gāle. Šim notikumam par godu Latvijā šajā dienā atvērs viņas kopotus rakstus, kam dots nosaukums ''Saule pusdienā. Ritas Gāles dzeja un dzīve''.

Atvēršanas svētki notiks Džūkstē, ko dzejniece pati dēvē par savu svarīgāko vietu Latvijā, jo tieši Džūkstē aizritēja viņas bērnība un skaistākie jaunības gadi.

Kā sarunā ar Latvijas Radio atzina pati dzejniece – rakstu iznākšana viņai ir ļoti nozīmīgs notikums, jo, lai arī daudzus gadus viņa dzīvo Amerikā, viņas sirds vienmēr piederējusi tikai un vienīgi Latvijai. Šī piederība spilgti atspoguļojas arī viņas dzejā un sabiedriskajā darbībā.

Rita Gāle stāsta, ka viņas rakstu iznākšana Latvijā patiešām viņai ir ļoti skaista un uzmundrinoša dzimšanas dienas dāvana, jo īpaši tādēļ, ka Ņūdžersijā saistībā ar Covid-19 situāciju ir ļoti stingri ierobežojumi jau kopš pavasara un viņa tikpat kā netiek ārā no mājas. Viņas veldze ir Latvijas Radio klausīšanās un tagad arī grāmatas atvēršana, kuras laikā būs arī sazvanīšanās ar dzejnieci.

“Tas ir ārkārtīgi pacilājoši, es esmu tiešām ļoti, ļoti priecīga, ka tas ir iznācis. Jo visu laiku bija – grāmatiņa te, grāmatiņa tur, un nekā nebija vienuviet, ko var paņemt un paturēt rokā,” stāsta dzejniece.

“Es jau būtībā dzīvoju visu laiku Latvijā. Manā telefoniņā ir Latvijas Radio, un tad jau es paralēli paklausos, kas notiek Ņujorkā un kas notiek Latvijā.

Īstenībā tas ir pašlaik vienīgais veids, kā var dzīvot. Jo Amerikā pašlaik viss ir tik briesmīgi, ka grūti pat ziņas klausīties. Es neesmu no mājas ārā bijusi kopš pavasara. Tikai tik daudz, cik bija jāaizbrauc pie ārsta. Tas arī viss. Mums nenāk ciemiņi, mēs nevaram iet ciemoties. Ja nebūtu Latvijas Radio, es nezinu, kā es te izturētu. Tās reizes, kad es nevaru uztvert kādreiz, tad es jūtos gaužām nelaimīga.”

Pirms pieciem gadiem savā 90. dzimšanas dienā Rita Gāle viesojās Latvijā, arī pirms tam bijusi dzimtenē vairākkārt, un savulaik viņai bija spēcīga vēlme pārcelties uz Latviju pavisam, bet dažādu iemeslu dēļ tas neīstenojās.

Bet tas, cik Latvija viņai tuva, ļoti spēcīgi vienmēr izskanējis viņas dzejā, līdz ar sāpēm un pat izmisumu par dzimtenes zaudējumu un neremdināmām ilgām pēc tās.

Viņas dzejā ir arī daudz skumju un smeldzes, bet par spīti tam teju vienmēr cauri spraucas kāda īpaša dzīves skaistuma un vērtības izjūta, pārliecība par dzīvības mūžam neiznīcināmo sīksto spēku.

Grāmatā “Saule pusdienā” apkopoti visi līdz šim izdotie Ritas Gāles dzejas krājumi, kā arī recenzijas, intervijas, sarunas, pašas dzejnieces dienasgrāmata un bagāts fotomateriāls. Fundamentālo darbu sakārtojusi literatūrzinātniece Inguna Daukste-Silasproģe.

Izdevniecības “Pētergailis” vadītāja Inguna Cepīte raksturo Ritu Gāli kā ļoti smalku, jūtīgu un arī ļoti latvisku dzejnieci, kura vienlaikus daudz paveikusi, aktīvi darbojoties Amerikas latviešu sabiedrībā.

“Es domāju, tā ir viena no vislatviskākajām dzejām.

Protams, dzeja diezgan smeldzīga, un tomēr, tomēr Rita Gāle... galu galā viņai šobrīd ir 95 gadi, bet arī šogad ar viņu sarunājoties, šķiet, ka es sarunājos ar pavisam jaunu sievieti. Un viņas asprātība, viņas humors – tas ir kaut kas neatkārtojams. Arī viņas spēja uzstāties, tāds viņas ne tikai dzejnieces, bet arī dzejnieces-dziesminieces talants. Un, protams, nevar neatzīmēt viņas sabiedrisko darbību, viņa ir bijuši ļoti aktīva dažādos fondos, vasaras skolas vadījusi, galu galā pat mūsu tagadējais premjers ir mācījies pie Ritas Gāles, arī žurnālisti, viņu vidū Pauls Raudseps. Viņa ir lieliski tikusi ar visu galā, un arī pati saka, ka ir nodzīvojusi labu, skaistu dzīvi, kura, protams, ir mazliet skumja, jo mājas var būt tikai vienas,” stāsta Inguna Cepīte.

Ritas Gāles rakstu “Saule pusdienā” atvēršanas svētki notiks 30. septembrī, tieši dzejnieces 95. dzimšanas dienā, Džūkstes biedrību namā. Džūksti viņa dēvē par savu bērnības un jaunības laimes zemi. Atvēršanas svētku laikā notiks arī sazvanīšanās ar dzejnieci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti