Kultūra

20. un 30. gadu Rīgas atmosfēra koncertizrādē par izcilo tenoru Marisu Vētru

Kultūra

Valmierā pirmizrāde savulaik aizliegtajai Gunāra Priedes lugai «Smaržo sēnes»

Sērijā "Satori bibliotēka" iznāk grāmata "Rainis.Cilvēks"

Sērijā «Satori bibliotēka» iznāk grāmata «Rainis. Cilvēks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sērijā „Satori bibliotēka” iznākusi grāmata “Rainis. Cilvēks”.Grāmatas pamatu veido Raiņa dzejoļu izlase, ko vizuālos mākslas darbos ietērpuši desmit Latvijas mākslinieki.

Sērijas „Satori bibliotēka” princips ir piedāvāt grāmatas, kas nepārstāv tīru literatūras žanru, bet gan atrodas uz dažādu žanru robežas. „Rainis. Cilvēks” ir ceturtā grāmata šajā sērijā, un tajā dzeja sintezēta ar mākslu.

10 mākslinieki – Kristians Brekte, Anda Lāce, Paula Zariņa, Reinis Liepa, Krista Dzudzilo, Reinis Dzudzilo, Krišs Salmanis, Kaspars Groševs, Māra Brīvere un Anete Melece – veidojuši savas interpretācijas par Raiņa dzejoļiem, kuros viņš pievērsies cilvēka dabas un izaugsmes tēmai. Tā dzejniekam īpaši aktuāla bijusi visu viņa mūžu – stāsta „Satori.lv” galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins.

"Tā pamatdoma, ko Rainis ir noformulējis un daudzkārt atkārtojis, ir tāda, ka cilvēks nav gatavs, ka cilvēks joprojām nav tālu no kustoņa, un cilvēka uzdevums dzīves laikā ir mēģināt augt un kļūt par kaut ko augstāku. Un, lūk, šajā krājumā „Rainis.Cilvēks” nav runa par Raini kā cilvēku, bet gan par to, kādu cilvēku Rainis vēlējās redzēt, un, lai palīdzētu šajā Raiņa misijā, mēs aicinājām Latvijas jaunos māksliniekus mēģināt atklāt, ko Rainis ir teicis savos dzejoļos,” stāsta Ilmārs Šlāpins.

Mākslinieku redzējums par Raiņa dzeju ir daudzveidīgs gan izmantoto tehniku, gan saturisko interpretāciju ziņā. Dažs dzejoli ilustrējis ar vienu darbu, cits – veltījis vienam dzejolim veselu darbu sēriju, ir gan nopietni, gan caur humora prizmu veidoti darbi.

Krišs Salmanis (attēls pa kreisi) strādājis amizantā aplikācijas tehnikā, un viņa darbu sērijas varoņi ir Rainis un Aspazija. Tēlu atveidē jaušama labdabīga ironija par Raiņa dzejā dažkārt sastopamo didaktiku. Tas, ka Kristians Brekte skatās uz lietām citādi, jau pierasts, stāsta Šlāpins.

Māksliniece Paula Zariņa (attēls labajā pusē) piedāvā savu versiju par Raiņa dzejoli „Ak, man nepietiek šīs vienas dzīves”, kurā atspoguļojas Raiņa izmisums un tuvās nāves apjausmas, neraugoties uz vēlēšanos dzīvot 300 gadu, lai paspētu izdarīt visu iecerēto. Jaunā māksliniece dzejolī sajutusi radniecīgas atklāsmes, par kurām mēdz runāt arī savos darbos.

Grāmatas „Rainis. Cilvēks” iznākšana ir viens no noslēdzošajiem Raiņa un Aspazijas gada pasākumiem, tās atvēršanas svētkus papildinās arī publiska diskusija, kurā izvērtēs Rainim un Aspazijai veltītā gada rezultātus. Diskusijas vadītājam Ilmāram Šlāpinam ir pozitīvs redzējums par to.

Grāmatas „Rainis. Cilvēks” atvēršanas svētki un publiskā diskusija par Raiņa un Aspazijas gada ieguvumiem notiks ceturtdien, 17. decembrī, plkst. 18 Rīgas mākslas telpā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti